Vaccinarea copiilor, o responsabilitate colectiva

24 iulie 2012 | 0 comentarii |

Boli cumplite precum rujeola, rubeola, tetanosul, poliomielita, hepatitele virale si altele la fel de periculoase pot fi prevenite prin vaccinare. Lipsa sau refuzul vaccinarii poate pune in pericol viata copiilor !

 

Vaccinarea sau imunizarea copilului joaca un rol crucial in mentinerea si asigurarea sanatatii copilului, inca de la nastere. Ea are rolul de a preveni unele dintre cele mai grave boli existente, pentru care inca nu exista leac, sau care le-ar putea pune viata in pericol. Multi parinti sunt gresit informati cu privire la imunizare si, involuntar sau inconstient, pun in pericol viata copiilor!

Copilul se naste cu imunitate la multe boli, beneficiind de protectia de la mama. Totusi, imunitatea transmisa de la mama la fat sau belus prin alaptare nu dureaza decat un an. Dupa aceasta varsta, copilul este din nou predispus la o multime de afectiuni grave: difterie; hepatite de tip A, B; Papilomavirus uman; Haemophilus influenzae; rujeola; poliomielita; rubeola; varicela; tetanos; gripa etc.

Sistemul imunitar, responsabil cu producerea anticorpilor necesari luptei impotriva acestor boli cumplite, are de multe ori nevoie de ajutor pentru a le face fata. Aici intervin vaccinurile. Unele vaccinurile au rolul de proteja viata impotriva unor boli mortale (rubeola, polio etc), altele ajuta la reducerea frecventei imbolnavirilor sau ameliorarii simptomelor (gripa de exemplu).”

 

Medicii de familie asigura Programul National de Imunizari

 

Potrivit purtatorului de cuvant al Directiei de Sanatate Publica buzau, Mihjaela Voineagu, vaccinarea copiilor in cadrul Programului National de Imunizari se desfasoara lunar , in ultima decada a fiecarei luni, pentru copii eligibili, care au varsta conform calendarului de vaccinare si sunt catagrafiati de medicii de familie care ii au pe liste sau in teritoriul arondat.

Toate vaccinurile sunt achizitionate centralizat, de catre Ministerul Sanatatii, si sunt repartizate Directiilor de Sanatate Publica in functie de necesarul comunicat de acestea. De la DSP sunt distribuite apoi medicilor de familie din judet, prin intermediul carora se deruleaza campaniile de imunizare. Toate produsele sunt monodoza ( o doza pentru fiecare copil), ceea ce ofera posibilitatea de a recupera cu usurinta restantierii, chiar si in afara perioadei de campanie lunara , precizand ca noutatile legate de vaccinare, care au aparut de la 1 iunie 2012, se refera in primul rand la vaccinurile utilizate si nu la bolile impotriva carora se vaccineaza (raman aceleasi).

O alta schimbare mentionata este legata de derularea campaniilor de vaccinare a elevilor, care nu se vor mai desfasura prin dispensarele scolare, ci tot prin intermediul medicilor de familie, incepand cu anul scolar 2012- 2013.

 

Un singur vaccin impotriva a sase boli

 Potrivit specialistilor DSP, vaccinarea la nastere a ramas neschimbata (vaccin hepatitic B in primele 24 de ore si BCG in primele 4-7 zile la copii cu greutatea de peste 2500g) .

 Exista insa modificari privind imunizarea copiilor de 2 si de 6 luni care primeau pana acum 2 vaccinuri (2 intepaturi) – unul impotriva hepatitei B si unul pentavalent ( impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, infectiei cu Haemophilus influaenze), care vor primi acum un singur produs hexavalent – Infanrix hexa, care ofera protectie pentru toate cele 6 boli enumerate mai sus si care evident se administreaza printr-o singura injectie.

 Vaccinarea la 4 luni si la 1 an a ramas aceeasi, respectiv o doza de vaccin pentavalent la 4 luni si acelasi vaccin pentavalent asociat cu o doza de trivaccin – rujeolic, oreion, rubeolic la 1 an.

 Vaccinarea de la 4 ani, considerata si rapelul al II-lea, se efecteaza cu trivaccin DTPa (diftero- tetano- pertussis acelular) si urmeaza  sa se modifice, astfel incat rapelul II sa se faca la 6 ani si sa se efectueze cu un vaccin tetravalent DTPa + VPI (vaccin polio inactivat)- etapele de schimbare se vor derula pe durata a 2 ani.


Categorii: Institutii

Adaugati un comentariu


 

*