Vaccinarea, vesnic motiv de disputa

1 august 2017 | 0 comentarii |

Legea prevede amenzi de pana la 10.000 de lei pentru parintii care refuza imunizarea, iar daca parintele nu si-a exprimat in scris refuzul, consimtamantul pentru vaccinare se prezuma ca fiind dat. Legea ar urma sa intre in vigoare la inceputul anului 2019. 

 

Vesnicul scandal privind vaccinarea obligatorie este departe de a se stinge, iar autoritatile continua variantele de compromis. Pe de o parte, epidemia de rujeola, din cauza careia au murit 33 de persoane, majoritatea copii si toate neimunizate, ca si riscul major al aparitiei altor epidemii din cauza ratei scazute a imunizarii, iar pe de alta parte, reactiile furibunde ale antivaccinistilor, amana din nou adoptarea si punerea in aplicare a unei legi clare, a vaccinarii.

Jumatatile de adevaruri prezentate de autoritati, trauma unor parinti care desi nu au o confirmare autorizata a legaturii de cauzalitate dintre anumite boli si vaccinurile administrate copiilor lor, intrigile de culise si interesele financiare ale firmelor producatoare, insuficienta informare si manipularea, mai ales in spatiul online, nu fac decat sa mareasca teama si confuzia.

Bajbailala autoritatilor si teama asumarii unei legi clare, cu argumente credibile, a fost legata, fara doar si poate, de teama pierderii unor voturi. Iar din aceasta cauza, parintii au fost lasati intr-o vesnica nebuloasa. Incapacitatea responsabililor din sanatate de a explica, pe baza unor dovezi stiintifice clare, avantajele si riscurile imunizarii, astfel incat parintele sa inteleaga de ce este important sa-si imunizeze copilul, ne-au adus, astazi, intr-o situatie riscanta: organismele europene si internationale ne „trag de urechi”, iar bolile grav evitabile prin vaccinare si chiar moartea stau la panda.

 

Florian Bodog

Pentru prima data in Romania, premierul Mihai Tudose si-a asumat riscul de a cere ferm, rezolvarea situatiei, chiar si prin masuri coercitive. El i-a cerut imperativ, ministrului Sanatatii, Florian Bodog, sa gaseasca solutii. „Nu era nevoie sa moara oameni, domnule ministru! Faptul ca ati demis cinci sefi de DSP este un slab inceput! Nu este nici macar un inceput bun!”, i-a transmis Tudose lui Bodog, dupa ce acesta a demis directorii si directorii adjuncti din cinci DSP-uri unde rata vaccinarii era sub 50%, mentionand ca personal, el este pentru obligativitatea imunizarii. Dar, chiar si asa, Legea va fi pusa in aplicare abia la 1 ianuarie 2019. Timp de un an si jumatate vor urma dezbaterile, consultarile publice, campaniile de informare. Pe de alta parte, antivaccinistii devin tot mai virulenti. Iar in 2020 sunt noi alegeri… Acum, aproape toti politicienii se declara PRO VACCINARE. Ce va fi peste un an si jumatate?

Ministrul Sanatatii continua, intre timp, asa-zisa curatenie in sistem. Ieri, Florian Bodog a anutat ca o va demite si pe directoarea  adjuncta a DSP Botosani care „in  timpul serviciului, in loc sa faca promovarea  vaccinarii, sta pe facebook si posteaza bancuri”. Ministrul sustine insa ca masurile coercitive au inceput sa-si faca efectele „Sunt unele DSP-uri pline de oameni care nu isi fac treaba. La trei-patru zile dupa demiterea celor zece directori executivi si adjuncti, m-a sunat un sef de directie si mi-a spus ca au fost vaccinati toti copiii catagrafiati. Deci, se poate, daca vrei!”, a subliniat Bodog.

 

Totodata, Ministerul Sanatatii a anuntat lansarea in dezbatere publica a ultimei variante a Proiectului Legii Vaccinarii care prevede, intre altele, ca in cazul vaccinarilor obligatorii, consimtamantul pentru imunizare se prezuma ca fiind dat, exceptie facand doar situatiile in care parintii sau persoana responsabila refuza in scris, la medicul de familie, vaccinarea copilului minor.

Potrivit MS, obligatorii sunt vaccinarile stabilite prin Calendarul National de Vaccinare pentru copii; vaccinarile impuse de situatii epidemiologice, care implica vaccinarea ca masura de interventie, in vederea limitarii bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare; vaccinarile pentru personalul medico-sanitar din unitatile sanitare publice si private; vaccinarile pentru alt personal din unitatile publice si private care, prin natura atributiilor, sunt expuse suplimentar la boli infectioase sau pot reprezenta surse de infectie care ar putea pune in pericol sanatatea publica.

Furnizorul de servicii medicale de vaccinare care are in evidenta copilul minor are obligatia de a informa in timp util persoana responsabila asupra Calendarului National de Vaccinare.

 

Informare vaccinare (foto-INSP)

Parintii si celelalte persoane responsabile de cresterea si educarea copilului au obligatia sa asigure prezentarea copilului la medicul de familie pentru realizarea vaccinarilor complete corespunzatoare varstei in cazul vaccinarilor obligatorii si sa se prezinte la consiliere, in cazul in care sunt convocati de Comisia Judeteana de Vaccinare sau a cea a Municipiului Bucuresti, in caz contrar riscand amenzi drastice.

Potrivit proiectului de act normativ, parintii sau reprezentantii legali ai minorului pot fi amendati cu sume de la 5.000 de lei la 10.000 de lei in cazul in care nu prezinta copilul la vaccinare dupa ce au fost consiliati de comisia judeteana de vaccinare sau a municipiului Bucuresti. Cu aceeasi amenda vor fi sanctionati si medicii de familie care nu vor indeplini obligatiile ce le revin din lege.

Ministrul Bodog a declarat ca a spus „de la inceput ca vor exista sanctiuni pe toata linia, incepand de la ministru si pana la parinte. Nu e vorba ca parintele e obligat sa-si vaccineze copilul. Daca doreste, poate sa refuze. Insa ce nu poate refuza este sa fie informat. (…) Stim ca refuzul vaccinarii in Romania este datorat pe de-o parte de faptul ca parintii nu sunt informati, ca nu au fost niciodata pusi in situatia de a avea o discutie pe aceasta tema, iar pe de alta parte dezinformarii pe care o fac aceste grupuri de asa zisi antivaccinisti. (…) Eu cred ca parintii isi doresc binele pentru copiii lor, isi doresc copii sanatosi si cred ca vor participa la aceste actiuni de informare”, a spus ministrul Bodog, mentionand ca in multe judete, campania a dat roade.

 

Exista si exceptii. Nu este obligatorie prezentarea copilului la vaccinare, daca acesta are o contraindicatie definitiva la un anumit vaccin sau la toate vaccinurile, iar in aceasta in situatie trebuie sa prezinte medicului care are in evidenta sa minorul o certificare a situatiei invocate. Certificarea contraindicatiei de vaccinare a minorului se realizeaza de catre Comisia Judeteana de Vaccinare din judetul de domiciliu al copilului, la solicitarea parintelui sau, dupa caz, a altei persoane responsabile si in baza dovezilor medicale.

La data inscrierii copiilor sau a adultilor intr-o unitate de invatamant sau intr-o alta colectivitate, aceasta are obligatia de a solicita prezentarea unei adeverinte, emisa de catre medicul de familie care are in evidenta sa persoana respectiva, care sa ateste sau sa infirme efectuarea vaccinarilor obligatorii, mai prevede proiectul de lege.

Medicii de familie sunt obligati, cu exceptia situatiilor prevazute de lege ori daca interesul copilului prevaleaza, sa asigure confidentialitatea datelor privind antecedentele vaccinale ale copilului, atat ale vaccinurilor efectuate in cabinet, cat si a celor efectuate la alti furnizori de servicii medicale de vaccinare; sa puna la dispozitia pacientului sau, dupa caz, a persoanei responsabile cu cresterea si educarea copilului minor, la cerere, antecedentele vaccinale ale copilului, sub forma unei adeverinte sau a unui alt document formalizat ; sa informeze parintii sau alt reprezentant legal, dupa caz, asupra drepturilor si obligatiilor la inscrierea copilului pe lista proprie; sa comunice Serviciului Public de Asistenta Sociala cazurile in care parintii sau persoana responsabila, dupa caz, nu desemneaza persoana care va insoti copilul la vaccinare; sa informeze gravida in ultimul trimestru de sarcina privind vaccinarile care urmeaza sa fie administrate nou-nascutului in maternitate.

 

De asemenea, la luarea in evidenta a nou-nascutului, medicul de familie are obligatia sa informeze parintii sau, dupa caz, persoana responsabila despre utilitatea administrarii vaccinurilor din Calendarul National de Vaccinare, dar si despre posibilitatea de a suplimenta schema nationala cu vaccinurile recomandate.

Unitatile de invatamant precum si alte institutii in care sunt colectivitati de copii vor fi obligate sa efectueze informarea copiilor cu privire la vaccinare; sa transmita Comisiei Judetene de Vaccinare si celei a Municipiului Bucuresti din cadrul DSP o lista privind copiii care nu au fost vaccinati conform Calendarului National de Vaccinare; sa ofere parintilor sau altor reprezentanti legal, dupa caz, la cerere sau in mod public, o statistica privind numarul de copii nevaccinati din cadrul scolii.

Totodata, in lege se mai prevede ca statul, prin Ministerul Sanatatii, asigura conditiile pentru diagnosticul si tratamentul optim al oricaror reactii adverse ale vaccinarii precum si compensarea oricaror efecte de durata, daca sunt dovedite relatiile de cauzalitate.

Tipurile de reactii adverse postvaccinare si masurile compensatorii se stabilesc prin Hotarare a Guvernului Romaniei, iar confirmarea reactiilor adverse si a relatiei de cauzalitate se face de catre de Grupul Tehnic de Coordonare a Activitatilor de Vaccinare.

In situatia in care reactiile adverse sunt datorate unor deficiente imputabile producatorului vaccinului statul roman va urmari recuperarea contravalorii platita ca masura compensatorie.

Citi aici proiectul intergral al Legii Vacinarii

 


Adaugati un comentariu


 

*