Vaccinul pneumococic, gratuit din ultimul trimestru al acestui an

4 iulie 2013 | 0 comentarii |

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a anuntat astazi ca se pregateste achizitionarea serului care protejeaza copiii de bolile pneumococice, considerate principala cauza de mortalitate la copiii cu varste sub cinci ani, dintre bolile prevenibile prin vaccinare. Tot astazi, ECDC a publicat un raport prin care se arata ca 3,2 milioane de europeni se imbolnavesc, anual, cu cel putin o infectie dobandita in spital.

 

nicolaescu andreea marin mamica bebeAnual, peste 1.600.000 de persoane mor din cauza bolilor pneumococice. Aproape un milion dintre acestea sunt copii cu varste sub cinci ani. Romania se afla pe primul loc in topul tarilor europene din punct de vedere al mortalitatii infantile, unul din patru copii romani pierzandu-si viata in primul an de la nastere din cauza bolilor respiratorii, provocate in mare masura de pneumococ. La nivelul anului 2010, rata mortalitatii infantile era de 9,79  la 1.000 de nascuti vii, mult deasupra mediei Europene, de 4,18 decese la 1.000 de nascuti vii), potrivit Institutului National de Sanatate Publica.

In cazul meningitei pneumococice, rata mortalitatii variaza intre 32 si 58% in Europa, iar consecintele pe termen lung se manifesta in cazul a aproximativ 60% dintre copiii afectati: retard mental, convulsii, tulburari motorii, tulburari de vorbire, surditate. Din pacate, tratamentele cu antibiotice devin din ce in ce mai putin eficiente din cauza cresterii rezistentei pneumococului la antibioticele uzuale.

 

bebe vaccinMajoritatea medicilor considera bolile pneumococice un risc major pentru sanatatea si chiar viata copiilor, de aceea recoamnda vaccinarea inaintea varstei de doi ani. In ciuda faptului ca 82% dintre mdici recomanda vaccinarea, doar 15% dintre parinti solicita sa-si vaccineze copiii, considerandu-l prea scump (aproximativ 300 de lei). Din acest motiv au existat numeroase solicitari ca acest vaccin sa fie introdus pe lista Programelor nationale de imunizare, astfel incat sa se poata administra gratuit.

Aceste date au fost prezentate astazi la dezbaterea „Introducerea vaccinarii pneumococice  pentru intreaga cohorta de nou-nascuti in T4 2013”, organizata de Coalitia pentru o Noua Preventie 2013, la care a participat si ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Cu acest prilej, ministrul a tinut sa sublinieze faptul ca preventia reprezinta obiectivul principal al MS si a cerut inca o data sprijinul partenerilor pentru a informa populatia cu privire la importanta vaccinarii copiilor, anuntand ca Ministerul Sanatatii pregateste procedura de licitatie pentru achizitionarea vaccinului pneumococic. Ne aflam in faza de elaborare a caietelor de sarcini si intentionam demararea procedurii la inceputul lunii august, astfel incat in lunile noiembrie-decembrie sa avem vaccinul necesar inceperii vaccinarii gratuite a copiilor in varsta de pana la 2 ani in cadrul programului national de imunizare”, potrivit Biroului de presa al MS.

 

bebe vaccinMinistrul Sanatatii lucreaza la elaborarea unei legi speciale privind preventia, astfel incat toate guvernele care vor urma sa fie obligate sa respecte si sa adopte masuri de preventie, a mentionat ministrul, in timpul discutiilor.

Ne dorim sa asezam preventia la loc de cinste. Vreau sa transmitem parintilor ca avem grija de sanatatea copiilor lor. Pentru copil, imunizarea, cat si formarea unui stil de viata sanatos, trebuie incurajate atat in familie, cat si in scoala si comunitate”, a spus ministrul  Nicolaescu, atragand atentia asupra importantei deosebite pe care o reprezinta campania de informare cu privire la necesitatea si riscurile lipsei vaccinarii.

Trebuie sa transmitem un mesaj corect parintilor cu privire la bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, un mesaj medicilor de familie care trebuie sa explice importanta preventiei si a vaccinarii si un mesaj colegilor din Parlament, de sustinere a demersurilor legislative ale ministerului”, a mai spus ministrul Eugen Nicolaescu.

 

vaccin-medic

In luna mai, ministrul Eugen Nicolaescu si Andreea Marin au semnat un Protocol de colaborare intre Coalitia pentru o Noua Preventie si MS, care viza actiuni comune privind dreptul copilului de a beneficia de vaccin pneumococic in cadrul Programului National de Imunizare gratuita.

Din nefericire, in Romania, doar 2% dintre parinti isi permit sa-si vaccineze copiii impotriva acestui inamic nevazut, pneumococul”, declara atunci, Andreea Marin, presedinta Fundatiei „Pretuieste viata” si ambasador al Campaniei CNP 2013.

O estimare a fundatiei reprezentata de Andreea Marin arata ca prin vaccinarea tuturor copiilor de peste patru luni impotriva pneumococului se realizeaza o economie de aproximativ 43 de milioane de euro la bugetul sanatatii, acesta fiind suma care se cheltuieste anual de catre statul roman pentru tratarea bolilor pneumococice.

 

doctori_analize_laboratorTot astazi, Reuters a publicat un raport al Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC), prin care se arata ca zilnic, circa 80.000 de pacienti din Europa se lupta cu o infectie pe care au contractat-o in spital, adesea atunci cand se aflau la terapie intensiva.

Desi unele dintre aceste infectii pot fi tratate cu usurinta, altele, precum MRSA sau alte bacterii rezistente la antibiotice, pot fi fatale sau pot afecta foarte grav sanatatea pacientilor, fiind nevoie de mai multe luni de spitalizare si ingrijiri medicale scumpe pentru a le combate.

Potrivit sondajului realizat de ECDC, in fiecare zi, unul din 18 pacienti din spitalele europene se lupta cu cel putin o infectie dobandita in spital, ceea ce inseamna circa 3,2 milioane de pacienti pe an.

Sondajului ECDC a acoperit 1.000 de spitale din 30 de tari europene, si a evidentiat faptul ca cea mai mare rata a infectiilor contractate in spital (19,5%) se inregistreaza in randul pacientilor internati la terapie intensiva.

Cele mai des intalnite infectii sunt cele ale cailor respiratorii si cele ale sangelui. Acestea sunt adesea cauzate de bacteriile Klebsiella pneumoniae si E. coli, care au demonstrat abilitatea de a dezvolta rezistenta la unele din cele mai puternice antibiotice. Si infectiile locale dobandite in urma interventiei chirurgicale, precum si cele ale tractului urinal sunt des intalnite, multe dintre acestea fiind, de asemenea, rezistente la antibiotice.

Dintre toate infectiile cu bacteria Staphylococcus aureus, peste 40% s-au dovedit a fi infectii de tip MRSA, adica rezistente la meticilina, un antibiotic puternic. In intreaga lume, 53 de milioane de persoane pe an contracteaza infectii cu MRSA, costul ingrijirilor medicale ridicandu-se la peste 20 de miliarde de dolari. Acest tip de infectie omoara peste 20.000 de persoane pe an in SUA si un numar similar in Europa.

 


Adaugati un comentariu


 

*