Vasile Astarastoae militeaza pentru eliminarea discriminarii din sanatate

8 septembrie 2012 | 0 comentarii |

Dincolo de standardele de cost si de alte inechitati din sistemul romanesc de sanatate, presedintele Colegiului Medicilor din Romania considera ca trebuie pus accent pe educatia non-discriminare.

 

Dr. Vasile Astarastoae

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoae, a declarat in cadrul unei conferinte de presa a cursurilor pentru jurnalistii medicali, ca ar trebui introduse cursuri de non-discriminare in sanatate, la toate nivelele. In opinia sa, sistemul romanesc de sanatate este unul care a creat mari inechitati, iar autoritatile nu fac nimic pentru a le elimina, asa cum se intampla in tarile civilizate.

Sistemul nostru de sanatate este un sistem care in decursul timpului a creat mari inechitati. Nu este vina nimanui. El asa a evoluat. Sa nu credeti ca in alta parte nu exista aceste inechitati. Problema e ca acolo si le insusesc si incearca sa ia masuri. La noi, incercam sa le acoperim. Este un sistem care se bazeaza pe inechitati: inechitati intre mediul urban si cel rural, inechitati intre centru de regiune de dezvoltare si celelalte centre, inechitati in alocarea resurselor umane, inechitati in alocarea resurselor materiale. Atunci, principalul obiectiv este, dincolo de standardele de cost, acela de eliminare a acestor inechitati si mai ales de eliminare a discriminarii din sistemul de sanatate, pe care involuntar o introducem”, a precizat dr. Astarastoae, vineri, la Zalau, la o conferinta de presa a cursurilor pentru jurnalistii medicali „Bolile rare, o abordare complexa”, citat de presa locala.

In opinia presedintelui CMR, aceasta problema fiind prezenta in toate sistemele de sanatate din lume, Romania nu trebuie sa ia ca model o alta tara ci sa puna accent pe activitatile de educare si sa introduca la toate nivelele cursuri non-discriminare, de la scoala sanitara postliceala si facultatile de medicina si farmacie, pana la nivelul oricarui cadru medical prin cursurile de educatie medicala continua.

Trebuie sa existe in primul rand o activitate de educare. Trebuie introduse cursuri de non-discriminare in sistemul de sanatate, la toate nivelele. Doua universitati deja le-au introdus. O sa continue in toate universitatile – le vor introduce. Este un proiect de non-discriminare in sistemul de sanatate. Sa spunem ca sunt cinci bolnavi. Atunci cand aloci fonduri si tratament numai pentru trei, ai introdus un element de discriminare si de subiectivism. Cum alegi? Faci tot felul de parametri, de criterii. Cine esti tu ca sa hotarasti: unul sa traiasca si unul sa moara? Ai acest drept?”, si-a sustinut presedintele CMR pledoaria pentru aceasta noua atitudine fata de bolnav, mentionand insa ca nu numai profesionistii din sistem trebuie sa si le insuseasca, ci si toti cei care decid pentru sistemul romanesc de sanatate la un moment dat.

 


Adaugati un comentariu


 

*