Vechimea în muncă, recunoscută medicilor titulari ai cabinetelor individuale

10 ianuarie 2023 | 0 comentarii |

Președintele Iohannis a promulgat legea prin care se recunoaște perioada de furnizare a serviciilor medicale ca vechime în muncă pentru medicii titulari de CMI.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea 362, care completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii și prevede că perioada în care cabinetele medicale individuale au furnizat servicii medicale sau medico-dentare constituie şi este asimilată vechimii în muncă, pentru titulari experienţă profesională de medic, respectiv medic stomatolog, cu respectarea unor condiţii. Propunerea legislativă, inițiată la finalul anului 2021 și adoptată în Parlament la data de 24 decembrie 2022, completează Ordonanța Guvernului nr. 124/1998, privind organizarea și funcționarea cabinetelor medicale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, introduce un nou articol, care sprecede că activitatea desfășurată în calitate de medic titular al cabinetului medical individual constituie vechime în muncă pe durata de funcționare a cabinetului medical individual în condițiile legii. 

 

Actul normativ stipulează că, perioada în care titularul cabinetului medical individual a furnizat servicii medicale este asimilată vechimii în muncă, fără a fi luată în considerare perioada în care medicul titular a avut suspendată calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România, respectiv de membru al Colegiului Medicilor Stomatologi, cu îndeplinirea următoarelor condiţii:

a) serviciile medicale furnizate de medicul titular au produs venituri nete în anul de referinţă a căror valoare este cel puţin egală cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii în anul respectiv;

b) a achitat contribuţiile datorate bugetului asigurărilor sociale de stat, aferente perioadei prevăzute la lit.a).

 

Potrivit datelor comunicate de INS la data de data de 1 iulie 2021, în România funcționau 38.578 de cabinete medicale independente:

10.652 de cabinete independente de medicină de familie (6.385 în mediul urban și 4.267 în mediu rural);

12.276 de cabinete medicale independente de specialitate (11.743 în mediul urban și 533 în mediu rural);

15.650 de cabinete stomatologice independente (13.374 în mediul urban și 2.276 în mediu rural).

Conform vechilor reglementări, contractul individual de muncă și convenția de colaborare se putea încheia între angajator (medicul titular al cabinetului medical) și salariați ori colaboratori, medicul titular neputând încheia contract individual de muncă cu propriul cabinet medical individual, iar din această cauză nu putea benefica de vechime în muncă, în baza Codului muncii. În urma promulgării noii legi, această eroare legislativă a fost îndreptată.

 


Adaugati un comentariu


 

*