Vesti bune despre primii catelusi nascuti prin fertilizare in vitro

26 decembrie 2015 | 0 comentarii |

 Acestia au venit pe lume in vara acestui an, iar cercetatorii care i-au realizat in eprubeta” spun ca au trecut cu bine de primele luni de viata si anunta ca procedura a fost un succes.

 

caini in vitro (2)Primii catelusi conceputi in eprubeta s-au nascut in Statele Unite, in aceasta vara, insa cercetatorii s-au abtinut sa anunte imediat succesul, preferand sa astepte cateva luni pentru a se asigura ca puii de catel vor supravietui. Zilele trecute, acestia au anuntat ca intreaga operatiune a fost un succes, marcand astfel, dupa multi ani de esecuri, reusita unei proceduri de fertilizare in vitro care este utilizata deja pe scara larga pentru oameni, de peste trei decenii.

Tehnica respectiva, utilizata pe oameni incepand din 1978, a esuat intotdeauna in cazul cainilor, pana in vara acestui an. Reusita cercetatorilor americani deschide posibilitatea conservarii unor rase canine aflate pe cale de disparitie. Cei sapte catelusi s-au nascut in iulie si reprezinta un amestec de rase intre beagle, labrador si cocker, iar la momentul actual sunt cu totii intr-o stare de sanatate perfecta, dupa cum a anuntat Alex Travis, profesor de biologie a reproducerii la Facultatea de Medicina Veterinara din cadrul Universitatii Cornell din Statele Unite, coordonatorul acestui studiu.

 

caini in vitro (1)Acesta a mai declarat ca a inceput experimentarea acestei proceduri inca de la mijlocul anilor ‘70, insa fiecare incercare a fost pana acum sortita esecului.

Dificultatea se explica prin faptul ca aceste patrupede au cicluri de reproducere diferite fata de cele ale altor mamifere, fapt care face dificila fecundarea ovocitelor. Gratie tehnicii dezvoltate pentru a surmonta aceste dificultati, cercetatorii americani spun ca au reusit sa obtina o rata de succes a fecundarii in vitro de 80-90 la suta.

Un alt obstacol pentru cercetatori a constat in incapacitatea de a dezvolta o tehnologie viabila de congelare si conservare a embrionilor, tehnica stapanita de cercetatori abia din 2013. Congelarea embrionilor permite inserarea lor in oviductul cateluselor, in momentul cel mai propice din ciclul lor reproductiv, care are loc doar o data sau de doua ori pe an, iar ovulele lor sunt mai putin mature in acel stadiu, dupa cum au mai explicat cercetatorii americani.

 


Adaugati un comentariu


 

*