Vesti bune pentru cuplurile fara copii: se reia programul de fertilizare in vitro

28 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat sambata ca programul de fertilizare in vitro va fi reluat, probabil din 2015, dar se va face o mai atenta selectie a criteriilor, clinicilor si a cuplurilor.

 

geneticaSambata, cu ocazia primei editii a Congresului de Infertilitate organizat la Bucuresti, a fost lansat si primul program de e-learning pe teme de infertilitate din Romania, in prezenta ministrilor Sanatatii din RomaniaNicolae Banicioiu si Grecia – Makis Voridis, cele doua tari urmand sa colaboreze in acest domeniu

Cu aceasta ocazie, ministrul Banicioiu a apreciat experienta Greciei in fertilizarea in vitro si a promis ca din 2015 se va relua si in tara noastra Programul de fertilizare asistata, intrerupt in 2011,  pentru care va exista si finantare prevazuta in bugetul MS pe anul viitor.

Undeva dupa 2011, dupa foarte multe timp si asteptari, a fost lansat un astfel de program, pe care predecesorul meu nu a mai simtit nevoia sa il continue, dar pe care sper ca din anul 2015 sa il cuprindem in buget si va putea fi redeschis”, a afirmat Banicioiu, precizand insa ca vor fi prevazute insa noi criterii de selectie, atat a cuplurilor cat si a clinicilor care vor intra in acest program.

 

Nicolae Banicioiu - ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu – ministrul Sanatatii

Ministrul Sanatatii a tinut sa mentioneze ca trebuie insa mai multa atentie la felul cum se desfasoara programul de fertilizare in vitro, pentru ca in 2011, s-a inregistrat o rata de succes foarte mica, dupa 1.129 de proceduri nascandu-se doar 197 de copii.

Este bine ca il vom redeschide, dar trebuie sa fim atenti, pentru ca banii pe care ii alocam, o suma considerabila, sa aiba efectele scontate si sa ajunga la acele persoane care au nevoie de el si care merita. Cifrele din 2011 trebuie imbunatatite, si asta se poate face doar printr-un management foarte bun”, a punctat Banicioiu.

Ministrul Sanatatii a precizat a precizat ca statul va finanta dosarele care vor fi depuse de catre cupluri, iar aceste dosare vor fi aprobate doar dupa o verificare temeinica de catre Comisia de Specialitate, pentru ca Ministerul Sanatatii nu are cum sa se substituie acesteia.

 

medici maternitateEvident, Banicioiu nu a pierdut ocazia de a se lauda ca, sase maternitati noi vor fi terminate, doua dintre acestea urmand sa fie finalizate chiar in octombrie, in Bucuresti.

Noua Maternitate de la Buzau nu figureaza printre ele, zace nefolosita, desi constructia a fost terminata de cativa ani, pentru ca mai are nevoie de ceva mobilier, aparatura medicala si de specialisti. Chiar daca nu a fost construita cu bani de la Guvern si ar fi necesitat o finantare mult mai mica decat alte unitati similare din tara, aceasta unitate medicala nu pare sa fie de interes pentru Guvernul PSD…

Un proiect bine conturat poate fi redeschis in 2015 si, pe langa acest fapt, as dori totusi sa spun ca suntem pe cale sa terminam sase maternitati in Romania, dintre care doua vor fi finalizate chiar luna viitoare, in Bucuresti, ceea ce va reusi sa deserveasca la o capacitate normala tot ceea ce avem nevoie pe partea de terapie nou-nascuti in Romania”, a afirmat ministrul Sanatatii, anticipand ca panglica inaugurala ar putea fi taiata la maternitatea de la Pantelimonin jurul datei de 30 octombrie”.

 

Fertilizare_in_vitro_(15)La randul sau, ministrul elen al Sanatatii, Makis Voridis, a apreciat ca Romania si Grecia pot conlucra institutional si legislativ, atat pe problema reproducerii in vitro, cat si pe problema turismului medical.

Programul e-learning pe teme de infertilitate din Romania dureaza noua luni si se adreseaza in special medicilor ginecologi. Prin acest program se asigura un nivel inalt de pregatire a cursantilor, imbinand partea teoretica cu cea practica.

Partea practica se desfasoara la Atena, la Clinica Genesis, unitate medicala specializata in fertilizare in vitro, care are una dintre cele mai mari rate de reusita din Europa. „Aproape 50 de cupluri din Romania merg, lunar, in Grecia, pentru fertilizare in vitro, rata de reusita pentru romance fiind aproape 60 la suta”, anunta, in luna iunie, prof. dr. Konstantinos Pantos, secretarul general al Asociatiei elene pentru Medicina Reproductiva si director al Clinicii Genesis, cu prilejul celei de-a doua editii a Congresului stiintific organizat pe tema Noutatile tehnicii in medicina reproductiva.

Asociatia Romana pentru Reproducere Umana, infiintata recent si care il are ca presedinte pe prof. dr. Radu Vladareanu, este afiliata la Asociatia elena pentru Medicina Reproductiva.

La sfarsitul programului e-learning, cursantii vor primi un certificat de specializare de la Universitatea din Atena si de la cea din Bucuresti.

 

fertilizareainvitro-M*In 2011, Ministerul Sanatatii din Romania a lansat, in premiera, Programul de fertilizare in vitro si transfer embrionar, pentru care a alocat un buget de patru milioane de lei.

Ministerul a sustinut financiar o singura procedura pentru fiecare cuplu, in doua etape: 4.920 lei dupa realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin punctie foliculara, recoltarea spermei si procesarea acesteia, inseminarea ovocitelor, transferul embrionar) si 1.230 de lei dupa confirmarea finalizarii procedurii FIV/ET cu o sarcina, urmata de nastere.


Adaugati un comentariu


 

*