Vesti bune pentru pacienti, privind accesul la medicamente

9 iulie 2016 | 0 comentarii |

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a anuntat ca impreuna cu alte 11 tari din Europa, Romania va adopta o pozitie mai ferma in negocierile cu industria farmaceutica, astfel incat sa creasca accesul pacientilor la medicamente si in acelasi timp sa se diminueze exporturile paralele.

 

Conferinta de presa post-eveniment

Conferinta de presa post-eveniment

Ministrii Sanatatii din 10 state ale Europei Centrale si de Est s-au intalnit vineri, la Bucuresti, pentru a incheia un acord menit sa creasca accesul pacientilor din regiune la tratament si medicamente inovatoare.

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a anuntat, la conferinta de presa care a urmat reuniunii, ca 12 tari din Europa vor semna un acord prin care vor adopta o pozitie de negociere mai ferma cu industria farmaceutica, astfel incat sa se obtina preturi de punere pe piata mai mici si sa creasca accesul pacientilor la medicamentele inovatoare. Mai mult, producatorii nu vor mai putea retrage atat de usor medicamentele ieftine de pe piata, sustine ministrul, care arata ca acestia nu si-ar putea permite pierderi atat de mari.

Romania, impreuna cu Bulgaria, Croatia, Letonia, Macedonia, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia si Republica Moldova au convenit deja semnarea acestui acord, iar discutiile cu Estonia si Ungaria de a adera la acest grup sunt avansate, a precizat ministrul Sanatatii, in cadrul conferintei de presa care a urmat reuniunii de la Bucuresti.

 

Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii

Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii

Ministrul Vlad Voiculescu a explicat ca acest acord va obliga companiile farmaceutice sa nu mai retraga atat de usor medicamentele ieftine de pe piata, pentru ca fiind vorba despre un numar mare de bolnavi pe care i-ar pierde in acest fel, pierderile financiare ale companiilor ar fi uriase.

As vrea sa retineti doua cifre: 100 de milioane si 10 miliarde. Vorbim de o populatie de 100 de milioane de persoane si despre cheltuieli cu produse farmaceutice de peste 10 miliarde de euro. Pe de o parte, trebuie sa avem in vedere accesul pacientilor si medicilor la tratament iar pe de alta parte, sustenabilitatea asigurarii acestui acces. Daca o companie farmaceutica isi permite sa retraga un medicament de pe o piata de 2 milioane, de 20 de milioane de potentiali pacienti, as vrea sa vad daca isi permite sa retraga un medicament de pe o piata de 100 de milioane de locuitori”, a punctat ministrul Sanatatii, mentionad ca in perioada urmatoare, grupurile de lucru din cele 12 state vor elabora un acord pentru a cumpara impreuna mai multe medicamente, obtinad in acest fel un pret mai mic al acestora.

 

medicamente - fabricaVoiculescu a mentionat ca decizia celor 12 tari de a semna acordul mentionat este salutata de Comisia Europeana, care prin reprezentantii sai care au participat la acesta reuniune apreciaza efortul de a gasi solutii pentru asigurarea accesului pacientilor la tramanet drept „o chestiune de vointa si responsabilitate”.

Ministrul Sanatatii a aratat ca din totalul cheltuielilor cu sistemul sanitar, cheltuielile cu produsele farmaceutice reprezinta intre 16 si 24%. „Ceea ce incercam prin aceasta initiativa este in mod clar sa avem o pozitie de negociere mai ferma cu sectorul farmaceutic. Nu vorbim numai de state membre ale Uniunii Europene. Suntem tari cu profiluri economice asemanatoare, tari care au aproximativ aceeasi problema, pretul prohibitiv al unora dintre medicamentele noi si la disparitia de pe piata a unor medicamente. (…) In urmatoarea perioada, grupurile de lucru din fiecare tara vor lucra la un acord care sa reliefeze principiile pe care le-am agreat astazi”, a concluzionat Vlad Voiculescu, mentionand ca elaborarea acestui acord nu va inlocui legislatia nationala a fiecarui stat semnatar in domeniul sanatii si va respecta principiile pietei libere europeme in domeniul farmaceutic, dar va sustine mult mai bine si interesele pacientilor.

 

Vlad Voiculescu si Petar Moskov

Vlad Voiculescu si Petar Moskov

Ministrul bulgar al sanatatii, Petar Moskov, a precizat ca, daca vor colabora, statele care au luat parte la acord isi vor putea impune punctul de vedere pe piata farmaceutica.

Mesajul este simplu. Acum, cand facem acest lucru impreuna, nu mai suntem partea slaba. Vom fi partea puternica si vom face regulile. Acesta este mesajul intalnirilor care au avut loc la Bucuresti si Sofia si care urmeaza sa se desfasoare la Varsovia, peste doua luni”, a declarat Petar Moskov.

In ultimul an, de pe piata farmaceutica romaneasca au disparut aproape 700 de medicamente ieftine, iar producatorii si distribuitorii au anuntat ca alte 400 sunt in acelasi pericol, desi unele nici macar nu au inlocuitori pentru ca tratamentul pacientilor sa nu aiba de suferit. Exporturile paralele, din cauza carora se creeaza crize de medicamente pe anumite piete, ar putea fi diminuate in urma semnarii acestui acord.

La inceputul lunii iunie, la initiativa ministrilor Sanatatii din Romania si Bulgaria a avut loc, la Sofia, prima intalnire pe tema gasirii unor solutii de cooperare interstatala pentru depasirea provocarilor legate de accesul la medicamente. Coordonarea acestui proeict a fost preluata de tara noastra.

In  luna septembrie, in capitala Poloniei va avea loc a treia intalnire a ministrilor Sanatatii din cele 12 state.

 


Adaugati un comentariu


 

*