Viata cu HIV, transpusa in imagini

Povestile a 5 femei seropozitive au fost transpuse in imagini de fotograful Mugur Varzariu  si vor fi expuse in diferite zone din Capitala, pentru a arata ca se poate duce o viata normala si cu aceasta afectiune si ca prejudecatile ar trebui sa dispara…

 

1975224_605575212855648_2042529890_n

Foto: Mugur Varzariu

Anul acesta, Institutul Matei Bals si reprezentantii Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA au dorit sa marcheze intr-un mod mai deosebit Ziua Femeii, aducandu-le in atentie pe femeile seropozitive, incercand astfel sa arate ca si acestea au un mod de viata nu foarte deosebit de al celorlalti, dar si cu intentia de a scoate in evidenta greuratile si prejudecatile cu care acestea se confrunta in viata de zi cu zi. Pentru aceasta, in proiect a fost cooptat fotograful Mugur Varzariu, care a avut rolul de a surprinde si a transpune in imagini momente din viata cotidiana a cinci femei seropozitive, bazandu-se pe povestile de viata ale acestora. Fotografiile au fost expuse pentru prima data pe 8 martie, in Gara de Nord, urmand ca zilele urmatoare, expozitia sa fie mutata in mai multe centre comerciale din Capitala. Cei care admira fotografiile au si posibilitatea de a transmite mesaje de sustinere pentru cele cinci tinere care fac subiectul lucrarilor, dar si pentru toate persoanele care traiesc cu aceasta afectiune.

 

627

Foto: Mugur Varzariu

Expozitia se numesite „O zi din viata ei, povesiri deosebite”, iar subiectul il constituie cinci tinere cu varste cuprinse 24 si 27 de ani, ale caror povesiti de viata au devenit unele deosebite din momentul in care, fara voia lor, au fost infectate cu virusul HIV. Sunt povesti triste, care te fac sa te revolti, insa aflandu-le continuarea nu poti decat sa le respecti si sa le apreciazi pe cele cinci tinere, la fel ca si pe ceilalti seropozitivi din Romania, care in ciuda stigmatelor, prejudecatilor si a altor greutati cu care se confrunta, se lupta zi de zi pentru a duce o viata normala. Toate cele cinci tinere ale caror crampeie din viata de zi cu zi au fost surprinse de artistul fotograf au fost infectate cu HIV in spitalele romanesti, in perioada anilor 90. Au ajuns acolo cu diferite probleme de sanatate in primele luni de viata si au plecat infectate cu virusul, in urma unor transfuzii sau alte tratamente aplicate fara prea mari masuri de precautie la acea vreme. Peste ani, au aflat cruntul adevar, fiind gasite seropozitive, iar viata lor a luat o alta turnura decat cea pe care si-o doreau. Cu toate acestea, au continuat sa lupte cu boala si cu prejudecatile pentru a duce o viata normala, a termina o facultate, a avea un job si o familie.

 

627x0

Foto: Mugur Varzariu

Cea mai tanara dintre ele se numeste Catalina si are 24 de ani. Acum 10 ani a aflat ca este infectata cu HIV, dar nu s-a descurajat; a  reusit sa intre la Facultatea de Filozofie, mergand la examene intre perfuzii si ajungand anul acesta sa isi termine masteratul.

Tot cand avea 14 ani a aflat si Adina ca este seropozitiva, ca urmare a unor analize facute dupa ce suferise o pneumonie severa. La scurt timp  a intrat in coma si s-a trezit dupa trei luni, paralizata de la brau in jos. A reusit sa se puna insa  pe picioare, sa termine liceul si sa intre la Facultatea de Psihologie, pe care o urmeaza in prezent.

Andreea are 25 de ani. A aflat abia la 17 ani ca este infectata cu HIV, in urma unei transfuzii ce ii fusese facuta imediat dupa nastere, povestea ei fiind asemanatoare cu a Anei, care are aceeasi varsta si a fost infectata tot in primele luni de viata, in urma unei internari in spital.

 Sorina are 27 de ani, iar de 14 stie ca este seropozitiva. In cazul ei, nici nu se stie exact cand a fost infectata, dar presupune ca s-a intamplat tot la scurt timp dupa nastere, cand a facut meningita si a avut nevoie de transfuzii. Si ea duce o viata normala, face sport, lucreaza, face parte dintr-o trupa de dans si doar pastilele, pe care trebuie sa le ia zilnic, ii amintesc de boala.

 

1926050_604608216285681_2063173533_o

Foto: Mugur Varzariu

SIDA – Sindromul Imunodeficientei Dobandite – este o afectiune a sistemului imunitar, caracterizata prin infectii oportuniste, neoplasme, disfunctii neurologice si o mare varietate de alte sindromuri. Infectia cu HIV este ireversibila, putandu-se doar intarzia aparitia bolii prin administrare de medicamente. Boala, odata declansata, evolueaza continuu, putandu-se intarzia dar si trata medicamentos sau chirurgical o serie de boli aparute ca urmare a deficitului imun.

SIDA este un sindrom care denumeste totalitatea bolilor asociate infectiei cu virusul HIV, infectie care duce la slabirea, respectiv distrugera sistemulului imunitar. Aproape toate persoanele netratate infectate cu HIV vor dezvolta in cele din urma SIDA. Boala afecteaza in special populatia tanara, activa din punct de vedere sexual, insa se poate transmite la orice varsta prin contactul accidental cu sangele infectat sau de la mama la copil in cursul nasterii, prin contactul cu sangele matern, ori dupa nastere, prin alaptare.

Cele cinci tinere ale caror povesti de viata au fost surprinse in imagini de Mugur Varzariu se numara printre cei 12.273 de pacienti infectati cu HIV, cati erau inregistrati in Romania la finele anului trecut. Potrivit datelor furnizate de DSP Buzau, la nivelul judetului se afla in prezent in tratament si supraveghere 125 de bolnavi cu HIV, dintre care 65 de barbati si 60 de femei.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*