„Viața și opera savantului” George Emil Palade – 110 de la naștere

9 decembrie 2022 | 0 comentarii |

Personalități ale lumii medicale din țară și din străinătate au rememorat aspecte inedite din viața savantului român premiat Nobel, la simpozionul omagial dedicat patronului spiritual al Universității de Medicină, Farmacie și Științe Tehnologice „George Emil Palade” din Târgu Mureș. 

 

La 19 noiembrie 2022 s-au împlinit 110 ani de la nașterea savantului român George Emil Palade, medic și cercetător în domeniul biologiei celulare, membru de onoare al Academiei Române, singurul român căruia i-a fost conferit Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină, în 1974. Diploma şi medalia primite de George Emil Palade cu ocazia primirii Premiului Nobel au fost donate Muzeului Naţional de Istorie a României, iar o copie confirmată a acestora, precum și teza de doctorat a savantului român se află în Muzeul UMFST.

În noiembrie, Universitatea de Medicină, Farmacie și Științe Tehnologice (UMFST) din Târgu Mureș, care poartă numele savantului, a marcat momentul celor 110 ani de la nașterea lui G. E. Palade, dar un eveniment de anvergură internațională i-a fost dedicat patronului spiritual al univestității mureșene în cadrul Zilelor UMFST 2022.

Tematica „Tradiție și continuitate în cercetarea medicală românească” a reunit personalități ale lumii academice medicale din țară și din trăinătate, medici, doctoranți și studenți, într-o serie amplă de manifestări ştiinţifice, educative, sociale, culturale și artistice au avut loc în perioada 5-9 decembrie, la împlinirea a 110 ani de la nașterea savantului George Emil Palade, patronul spiritual al Universității.

 

În cadrul sesiunii omagiale dedicată lui George Emil Palade, personalități de prestigiu ale lumii medicale au evocat „Viața și opera savantului”. Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST, a deschis lucrările acestei importante sesiuni științifice, care a avut loc în Sala festivă a UMFST, inaugurată după ample lucrări de restaurare realizate în colaborare cu specialiști în domeniu, având la bază imagini de arhivă și studii de specialitate.

Noua Sala Festivă păstrează aspectul din perioada interbelică, punând în evidență vechile picturi și decorațiuni descoperite, precum și o serie de decorațiuni care acoperă atât pereții cât și tavanul sălii. „În timpul lucrărilor de renovare a clădirii centrale a Universității au fost descoperite, în sala festivă, o serie de picturi de o valoare inestimabilă: domnitorul Mihai Viteazul în mărime naturală, stemele Regatului României din perioada 1881-1922, precum şi o serie de decoraţiuni specifice care acopereau pereții şi tavanul sălii. În semn de respect față de trecutul care e parte indispensabilă a identității noastre universitare, frumoasa sală festivă și-a recăpătat forma şi aspectul care era în perioada interbelică, ca un tribut pe care Universitatea îl aduce personalităţii lui Mihai Viteazul, o mare figură istorică a întregii Românii”, a subliniat rectorul Azamfirei.

Date din biografia marelui savant George Emil Palade au fost prezentate de dr. Maria Besciu, doctor în istoria medicinei. 

 

Prof. dr. Radu Emil Palade, autorul unei Crestomații de familie lansată cu prilejul Centenarului George Emil Palade, a dezvăluit aspecte inedite din tinerețea savantului, o parte dintre ele regăsindu-se și în colecția de texte adunate pe parcursul a câteva zeci de ani și publicate în cartea amintită.

Prof. dr. Octavian Buda a evocat momentul istoric al Premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină obținut de George Emil Palade în anul 1974, alături de Albert Claude și Christian de Duve, „pentru descoperiri privind organizarea funcțională a celulei ce au avut un rol esențial în dezvoltarea biologiei celulare moderne”.

Aspecte științifice și memoriale au fost aduse în prim-plan de  acad. prof. dr. Alexandru Vladimir Ciurea – George Emil Palade – Pioneer of Cellular Biology and Noble Prize Laureate (110 years since birth)”, de acad. prof. dr. Octavian Popescu – Omagiu lui George Emil Palade”, de acad. prof. dr. Maya Simionescu – „George Palade, un virtuos descoperitor al misterelor ascunse în celulă” și de acad. prof. dr. Constantin Ionescu-Târgoviște care a povestit despre vizita pe care i-a făcut-o lui „George Emil Palade, așa cum l-am cunoscut”.  

 

Cercetarea medicală românească la Centenar a adus în discuție și trecutul și perspectivele cercetării în genetica românească, inclusiv lucrarea „Istoria genetică a românilor”, aplicații în medicină ale cercetărilor în domeniul „Biologie și Patologie Celulară”, progrese de diagnostic, prognostic și tratament a leuceimiei mieloide în era medicinei de precizie sau tehnici avansate de diologie moleculară și managementul posttransplant cardiac.

În secțiunea „Varia” s-au prezentat atât aspecte moderne pentru un concept de cercetare în secolul XXI și tehnici moderne de evaluare, cât și aspecte privind activitatea instituțională de prestigiu a Institutului de Biologie București al Academiei Române, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei şi Științelor Biomedicale „Victor Babeş” și Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” Bucureşti.

Nu au fost uitați nici tinerii cercetători români, care au prezentat lucrări interesante și cu perspectivă în cercetarea fundamentală și aplicată.

În cadrul Zilelor UMFST, a fost inaugurat și Centrul de Cercetări pentru Plante Medicinale și Aromatice (CCPMA), găzduit de o clădire nouă, cu o suprafață de peste 220 de metri pătrați și peste 60 echipamente de cercetare.

 

Gala UMFST 2022 a avut loc în seara de 8 decembrie, la Sângeorgiu de Mureș, în cadrul căreia a fost prezentate, retrospectiv, principalele momente din evoluția Universității în anul 2022, provocări, realizări și performanțe, au fost punctate perspectivele și obiectivele propuse pentru 2023.

În cadrul evenimentului, distincția Emblema de merit „Partener pentru Apărare”, Clasa a II-a, acordată UMFST Târgu Mureș de șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, a fost înmânată rectorului Leonard Azamfirei, de comandantul Institutului Medico-Militar, col. medic conf. univ. dr. Mihail-Silviu Tudosie.

Performanța academică a fost celebrată prin acordarea diplomelor de excelență pentru contribuțiile în domeniul cercetării științifice, acordarea diplomelor de excelență primilor rezidenți admiși în urma susținerii Examenului de Rezidențiat pe domeniile Medicină, Medicină Dentară și Farmacie, sesiunea noiembrie 2022, a diplomelor de onoare pentru întreaga carieră didactică.

 

În discursul anual al Rectorului Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei a subliniat că „Gala UMFST este cu și despre oamenii și instituțiile care contribuie în mod real la dezvoltarea universității, iar participarea este și un mesaj de aderență la valorile universității, o măsură a identității asumate de fiecare”. Acesta a salutat „prezența fizică la Zilele UMFST a colaboratorilor și prietenilor universității din SUA, Australia, Germania, Marea Britanie, Israel, Turcia, Ungaria, Moldova precum și din principalele centre universitare din țară”, după care a prezentat momentele importante parcurse de UMFST în acest an, precum și perspectivele privind investițiile și extinderea cercetării academice, care „să accelereze transformarea activităților noastre spre o abordare în care să primeze calitatea a ceea ce facem și o evaluare constantă a acesteia”.

În final, rectorul Azamfirei a urat „tuturor Sărbători fericite și un An nou 2023 plin de realizări! Și, ca de fiecare dată, E pluribus unum!

 

Sursă foto: UMFST/Facebook

 


Adaugati un comentariu


 

*