Victimele si supravietuitorii accidentului din Apuseni, premiati de Colegiul Medicilor

Cei patru medici si copilotul care au scapat cu viata in urma tragediei, precum si familiile Aurei Ion si pilotului Adrian Iovan au primit distinctia Ad Honorem, in cadrul unei ceremonii de gala organizata cu ocazia Adunarii Generale a CMR.

 

premiere doctori CMRO noua distinctie si totodata o noua recunoastere a daruirii si sacrificiului echipei de medici si piloti care au fost implicati in tragicul accident aviatic petrecut pe 20 ianuarie in Apuseni, in timp ce se aflau intr-o misiune medicala pentru salvarea vietii unor pacienti. Aceasta a venit din partea Colegiului Medicilor din Romania (CMR) care a acordat ieri distinctia „Ad Honorem” medicilor Valentin Calu, Catalin Pivniceru, Radu Zamfir si Sorin Ianceu, precum si copilotului Razvan Petrescu, raniti in accident, dar si familiilor Aurei Ion si pilotului Adrian Iovan, care si-au pierdut atunci viata in urma tragicului eveniment. Ceremonia a fost incarcata de emotie, lucru usor de observat din discursurile premiantilor, toti cei de fata simtind si o unda de regret pentru faptul ca in cazul pilotului Adrian Iovan si studentei Aura Ion distinctiile nu au potut fi acordate decat post-mortem. Dintre supravietuitori, singurul care a lipsit a fost copilotul Razvan Petrescu a carui stare de sanatate nu i-a permis deplasarea, premiul sau fiind ridicat de medicul Valentin Calu.

 

Dr. V. Astarastoae - sora Aurei Ion

Dr. V. Astarastoae – sora Aurei Ion

Presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, i-a revenit misiunea, in egala masura onoranta si dificila,  de a inmana distinctia post-mortem studentei la medicina Aura Ion. „Divinitatea cheama la ea pe cei pe care ii iubeste si care au o misiune. Misiunea Aurei a fost aceea de a arata ce inseamna sa fii student la medicina. Ce inseamna sa fii medic. Aceasta distinctie o acordam inaintea zilei ei de nastere. Aura a facut acest sacrificu la aceeasi varsta cu Sfanta Parascheva, ocrtotitoarea Moldovei. Stiu ca poate momentul Apuseni a fost acela de stire sau de senzatie, dar va asiguram ca noi, Colegiul Medicilor, nu o s-o uitam si o s-o pastram vie in memoria noastra”, au fost vorbele rostite de acesta inainte de a inmana distinctia Ad Honorem surorii Aurei Ion. „Suntem foarte mandri de ea, a fost un copil foarte bun, a muncit foarte mult si suntem foarte tristi ca nu o avem aici. Dar, in acelasi timp, suntem foarte mandri de ea”, a declarat si Mariana Ciuca, sora Aurei Ion, in momentul in care a primit distinctia din mainile presedintelui Colegiului Medicilor din Romania.

 

Dr. Radu Zamfir

Dr. Radu Zamfir

Vicepresedintele organizatiei, medicul Gheorghe Borceanu, a fost cel care l-a premiat pe colegul sau Radu Zamfir. „Sunt onorat profund de faptul ca pot acorda aceasta distinctie unui coleg. Acest premiu arata ca natia romana are nevoie de eroi. In sufletul nostru, al celor care am instituit acest premiu, Ad Honorem, eroismul dumneavoastra este perpetuu. Pentru ca este eroismul cotidian si anonim al profesiei noastre”, a fost discursul rostit de Gheorghe Borceanu in momentul inmanarii premiului, Radu Zamfir tinand la randul sau sa spuna ca „vreau sa asigur pe toti cei care au suferit pierderi iremediabile ca suntem cu sufletul alaturi de ei. In al doilea rand, sunt onorat de aceasta solidaritate, a tuturor medicilor din Romania, care s-a manifestat prin aceasta distinctie”.

 

Dr. Sorin IanceuUrmatorul care a urcat pe scena a fost medicul Sorin Ianceu, caruia distinctia i-a fost inmanata de Constantin Carstea, vicepresedinte al Colegiului Medicilor din Romania. Cu aceasta ocazie, medicul oradean a facut un apel la unitatea corpului medical  dclarand in fata asistentei ca „asa cum noi patru am reusit sa fim atunci solidari in acele momente grele, am reusit sa fim o echipa, haideti sa fim toti o echipa pentru tot ce inseamna Romania si pentru tot ce inseamna corp medical, pentru pacientii nostri , pentru ca daca ei nu ar fi, nici noi nu am fi”.

 

Dr. Catalin Pivniceru

Dr. Catalin Pivniceru

La randul sau, medicul Catalin Pivniceru, a declarat, in discursul sustinut cu ocazia primirii premiului acordat de organizatia profesionala a medicilor, ca este „profund onorat sa fiu aici si sa fac parte din breasla medicala. De aceasta data s-a intamplat sa fim noi patru. Noi suntem medici, ca toti cei de aici. Suntem expresia corpului medical. Sunt convins ca oricare dintre noi, 4, 6, 10, in locul nostru, ar fi facut exact la fel. Provenim din aceeasi scoala, traim la fel si simtim la fel”.

Dr. Catalin Pivniceru a primit premiul de la secretarul general al Colegiului Medicilor din Romania, dr. Viorel Radulescu.

 

Dr. Valentin Calu

Dr. Valentin Calu

Recent intors la munca la inceputul acestei saptamani, medicul Valentin Calu, si-a primit distinctia din partea unui alt vicepresedinte al CMR, medicul Calin Bumbulut. Acesta s-a declarat aproape coplesit de evenimentele importante din cursul acestei saptamani, precizand ca si-a reluat activitatea, miercuri a efectuat chiar si prima operatie dupa accident, iar la doua zile dupa primirea distinctiei Ad Honorem, mai precis maine, isi va serba ziua de nastere.

„Ma onoreaza aceasta recunoastere din partea breslei din care ma mandresc ca fac parte. Mai ales ca vine intr-o saptamana speciala pentru mine. De ieri am reluat activitatea, miercuri am operat, iar sambata implinesc 43 de ani”, a spus dr. Valentin Calu. Totodata, acesta a ridicat si premiul copilotului Razvan Petrescu, care nu a putut fi prezent la festivitate.

 


Adaugati un comentariu


 

*