Victor Mocanu, condamnat la inchisoare cu executare, in dosarul Maternitatea

14 iulie 2016 | 2 comentarii |

Senatorul buzoian a fost condamnat pe fond, de Judecatorii Curtii Supreme, impreuna cu ceilati inculpati din dosar, dar si la achitarea in solidar a prejudiciului de 565.445 lei.

 

Mocanu a taiat panglica unei "himere"

Mocanu a taiat panglica unei “himere”

Senatorul buzoian Victor Mocanu a fost condamnat, astazi, de judecatorii Inaltei Curti de Casare si Justitie (ICCJ), la trei ani si sase luni cu executare, in dosarul 5994/1/2013, cunoscut sub numele Dosarul Maternitatea.

In acelasi dosar au primit condamnari intre doi ani si jumatate si trei ani si ceilalti inculpati, intre care si Constantin Lungu, (fost director executiv al Directiei pentru Administrarea Patrimoniului si Investitii din CJ Buzau) – 3 ani inchisoare cu executare; Daniel Badic (asociat si administrator al SC Medical Finance Projects SRL Bucuresti) – 3 ani cu suspendare; Eugenia Husea (reprezentant comercial al firmei bucurestene)- 2 ani si 6 luni cu suspendare.

Totodata, instantaa admis „actiunea civila formulata de Consiliul Judetean Buzau si obliga in solidar pe inculpatii Mocanu Victor, Lungu Constantin, Badic Daniel Mihail si Husea Eugenia, iar pe inculpatii Badic Daniel Mihail si Husea Eugenia in solidar si cu partea responsabila civilmente SC Medical Finance Projects SRL, la plata sumei de 565.445,05 lei”.

 

medici maternitateReamintim cititorilor ca Victor Mocanu, senator ales pe listele PSD in 2012, fost presedinte al Consiliului Judetean Buzau timp de trei mandate consecutiv, a fost trimis in judecata in 2013, pentru 17 acte de abuz in serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul in forma calificata si in forma continuata, privind incheierea ilegala a mai multor contracte la Maternitatea Buzau.

Procurorii spun ca Mocanu, in calitate de presedinte al CJ Buzau, in urma unei intelegeri cu Daniel Badic, a incheiat cu  SC Medical Finance Projects SRL Bucuresti (al carei actionar si administrator era acesta), in scopul inaugurarii aparente a noului sediu al Maternitatii – Sectie Exterioara a Spitalului Judetean Buzau, opt contracte de furnizare echipamente medicale (sapte de achizitie directa si unul de inchiriere).

Unitatea medicala a fost inaugurata fictiv la 1 iunie 2012, cand Mocanu se afla in campanie electorala pentru un nou mandat la sefia CJ Buzau, cu aparatura inchiriata cu 50.000 de euro pe luna desi, potrivit DNA, echipamentele medicale pentru care Mocanu aprobase plata, pe langa faptul ca fusesera supraevaluate, nici nu fusesera livrate. Contractul de inchiriere a fost imediat reziliat de noua conducere a Consiliului Judetean, iar procurorii au demarat o ancheta in acest caz.

 

maternitate bebelus incubator20160519_105758 (1)Maternitatea din Buzau a putut fi inaugurata abia patru ani mai tarziu, dupa investitii serioase in finalizarea lucrarilor de constructie si in dotari. Investitia a costat in final 16,8 milioane de euro, de patru ori mai mult decat s-a estimat initial.

Procurorii au stabilit in aceasta cauza un prejudiciu de 565.445 lei, care ar reprezenta contravaloarea unor plati efectuate catre firma SC Medical Finance Project SRL, in baza unor contracte de cumparare directa mentionate anterior, fara ca bunurile sa fie livrate.

Pe parcursul procesului, Mocanu si-a sustinut nevinovatia si a contestat trimiterea sa in judecata, cerand, timp de doi ani, noi si noi probe, inclusiv audierea unor martori. Se pare insa ca nu i-a convins pe cei trei judecatorii care astazi s-au pronuntat pe fond, condamnandu-l la trei ani si jumatate de inchisoare cu executare. El sustine insa in continuare ca este nevinovat si ca decizia instantei este nedreapta si spune ca o va contesta in apel, decizia de astazi fiind una pe fond.

 

Mocanu si Lungu, de vorba cu constructorul

Mocanu si Lungu, de vorba cu constructorul

In decizia ICCJ se mentioneaza ca judecatorii au decis condamnarea  „inculpatului Mocanu Victor (…) la pedeapsa de 3 ani si 6 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul in forma calificata si in forma continuata (14 acte materiale)si aplica inculpatului pedeapsa accesorie constand in interzicerea drepturilor prevazute de Codul penal.

Aceeasi instanta il condamna pe inculpatul Lungu Constantin la pedeapsa de 3 ani inchisoare, pentru complicitate la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul in forma calificata si in forma continuata (9 acte materiale)Pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual in legatura cu infractiunile de coruptie in forma continuata (9 acte materiale), Lungu a mai primit o condamnare de 5 luni inchisoare, dar cele doua pedepse au fost contopite astefl ca ii ramane de condamnarea la 3 ani inchisoare cu executare si, evident, interzicerea unor drepturi prevazute de Codul penal.

 

maternitatea 3Cel cu care Mocanu s-ar fi inteles in vederea derularii contractelor incriminate de procurorii anticoruptie, Badic Daniel Mihail a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani inchisoare cu suspendare sub supraveghere si un termen de incercare de 5 ani, pentru complicitate la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul in forma calificata si in forma continuata (8 acte materiale). Pe durata termenului de incercare acesta trebuie sa se prezinte, la datele fixate, la judecatorul desemnat cu supravegherea lui sau la Serviciul de probatiune in a carui circumscriptie teritoriala se afla locuinta inculpatului; sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea; sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca; sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta, se arata in decizia instantei.

La 2 ani si sase luni de inchisoare cu suspendare, pentru complicitate la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul in forma calificata si in forma continuata (7 acte materiale) a fost condamnata si Husea Eugenia care, potrivit anchetatorilor, in calitate de reprezentant comercial al firmei respective a participat la simularea pretinselor proceduri ce au stat la baza achizitiilor publice directe ale echipamentelor medicale prin obtinerea unor oferte de preturi supraevaluate si transmiterea acestora catre CJ Buzau. Si in cazul acesteia instanta a dispus supravegherea executarii pedepsei (…) aplicate inculpatei pe durata unui termen de incercare de 4 ani si 6 luni.

 

maternitate-mocanu-lungu-mediciInstanta a admis, totodata, actiunea civila formulata de Consiliul Judetean Buzau si obliga in solidar pe inculpatii Mocanu Victor, Lungu Constantin, Badic Daniel Mihail si Husea Eugenia, iar pe inculpatii Badic Daniel Mihail si Husea Eugenia in solidar si cu partea responsabila civilmente SC Medical Finance Projects SRL, la plata sumei de 565.445,05 lei.

Intrucat Consiliul Judetean Buzau nu s-a constituit parte civila si nu a formulat pretentii vizand derularea contractului de inchiriere a aparaturii medicale, instanta  dispus desfiintarea facturilor emise de S.C. Medical Finance Projects SRL Bucuresti, precum si a referatelor de necesitate ale Consiliului Judetean Buzau, intocmite de inculpatul Lungu Constantin.

Pana la recuperarea prejudiciului, instanta a decis sa mentina masurile asiguratorii luate de procuror prin ordonantele din datele de 08.07.2013 si 09.07.2013 privind instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile aflate in proprietatea inculpatilor Mocanu Victor si Badic Daniel Mihail, pana la concurenta sumei 565.445,05 lei.

Obliga inculpatii la plata sumei de cate 1.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Onorariile aparatorilor desemnati din oficiu pentru inculpatii Mocanu Victor si Lungu Constantin in cuantum de cate 90 lei si pentru inculpatii Badic Daniel Mihail si Husea Eugenia in cuantum de cate 360 lei raman in sarcina statului”, se arata in sentinta ICCJ care insa poate fi atacata cu apel, atat de catre cei condamnati cat si de procurori.

 


Categorii: Actual, Ancheta, Spitale, Stiri

Comentarii (2)

 1. Mihai Ciobota spune:

  Executare? La domiciliu! Net,tv.,vizite si loz exista din plin! Sa-l vad pe hotul asta iesind pe acoperisul puscariei si plangandu-se de conditii naspa! Sfideaza toata clasa muncitoare din Romania (intelectuali, muncitori,tarani,investitori si patroni care respecta impozitele statului si angajatii.)

 2. Medic spune:

  Cam putin a capatat, iar prejudiciul pare cam putin. Din pacate nu se poate calcula cat au pierdut cetatenii, contribuabilii pentru ca au fost obligati să ”beneficieze” de conditii de cazare de ”top”.
  Cred ca Mocanu va fi oripilat de conditiile din puscarie, pentru ca nu sunt departe de mizeria suportata de pacienți.
  Mai asteptam sa-l mai cheme si pentru alte dosare, cum ar fi ”Drumul Vinului”, etc…..
  Nu este exclus sa-i fie scazuta pedeapsa fiind bolnav de obezitate porcina.

Adaugati un comentariu


 

*