Vin banii pentru bancile de sange si tesuturi

Guvernul a anuntat ca va aloca, pe parcursul acestui an si anul viitor, suma de 30,1 milioane de lei pentru finalizarea constructiei si dotarii acestor banci.

 

banca de tesuturiInca din 2006, Guvernul a demarat, prin Ministerul Sanatatii, un proiect cu finantare PHARE privind infiintarea a patru banci de sange si de tesuturi si celule umane. Proiectul a fost aprobat de Comisia Europeana de Transplant, iar pana la sfarsitul anului 2011 trebuiau finalizate.  In fiecare banca urma sa poata fi procesate, stocate, carantinate si validate tesuturi precum tesutul musculo-scheletic (os, tendon), atat de necesar patologiei ortopezilor, pielea – necesara marilor arsi, cornee – necesare patologiei oftalmologice, tesuturi pentru patologia vasculara si sangele atat de necesar in interventiile chirurgicale care necesita transfuzii.

Pe parcurs insa, lucrurile s-au blocat, Ministerul Sanatatii intarziind alocarea fondurilor necesare, astfel ca bancile de tesuturi si celule din Bucuresti, Iasi, Targu-Mures si Timisoara sunt si acum nefunctionale, ba unele – cum este cea din Timisoara nu are decat terenul alocat, langa Clinica de Ortopedie a Spitalului Judetean de Urgenta.

In aceasta situatie, pentru pacientii care necesita transfuzii nu exista stocuri disponibile, iar in caz de transplant, medicii sunt de multe ori nevoiti sa apeleze la bancile de tesut si celule din strainatate desi, teoretic, cele patru astfel de banci ar fi trebuit sa functioneze deja in sistemul de Sanatate din Romania.

 

Banca-celule-fundeniO veste buna a venit in sfarsit, de la Guvern, in aceasta saptamana, cand printr-un comunicat s-a anuntat ca se vor aloca 30,1 milioane de lei in scopul indeplinirii obiectivelor restante din cadrul proiectului cu finantare PHARE privind bancile de sange din spitale si utilizarea terapeutica a tesuturilor si celulelor umane. Banii vor fi folositi cu preponderenta pentru finalizarea lucrarilor de constructie, dotarea cu echipamente si pentru servicii de auditare a achizitiei pentru cele patru banci de tesuturi si celule umane din Bucuresti, Iasi, Targu-Mures si Timisoara.

In comunicat se mai precizeaza ca suma de 30,1 milioane de lei a fost alocata pentru contractarea si implementarea elementelor care, conform contractului incheiat la demararea proiectului, reveneau autoritatilor. Alocarea se va face din bugetul Ministerului Sanatatii, prin virarea de credite bugetare, anul acesta urmand sa fie platita suma de 25,3 milioane de lei, iar anul viitor 4,7 milioane de lei.

 

banca celule stem  FundeniSe spera astfel ca proiectul privind bancile de sange pentru transfuzii si bancile de tesut si celule la care se va apela in special pentru pacientii transplantati, sa se finalizeze pana anul viitor. Astfel, pacientii care ajung in spitalele publice din Romania vor putea beneficia de solutii terapeutice moderne fara a mai fi nevoie sa se apeleze la bancile din strainatate. Prin finalizarea proiectului, autoritatile sustin ca va creste numarul de interventii pentru transplantul de organe, tesuturi si celule destinat pacientilor aflati pe listele de asteptare si vor scadea cheltuielile cu tratarea unor boli cronice care isi gasesc rezolvarea prin transplant.

Odata finalizate, bancile de tesut si celule vor fi incluse intr-o retea internationala, fiind in legatura cu celelalte unitati similare din tarile Uniunii Europene, care vor putea apela la ajutorul medicilor romani in caz de nevoie, la fel cum si acestia vor putea solicita sprijinul colegilor din strainatate in cazul in care vor avea nevoie de anumite tesuturi si celule care lipsesc momentan din bancile romanesti.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*