Vom trai sa vedem cabinete medicale in toate scolile?
Mai multi parlamentari ai Opozitiei au initiat un proiect de lege privind medicina scolara, prin care se doreste introducerea cursurilor de prim ajutor in orarul elevilor si existenta cabinetelor medicale in fiecare scoala din invatamantul public sau privat.
La nivelul Senatului va fi luat in discutie, zilele acestea, un proiect de lege propus de un grup de parlamentari printre care se numara Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Ludovic Orban, Nini Sapunaru si Puiu Hasotti, care isi propune sa aduca modificari in domeniul medicinei scolare. Prin aceasta propunere legislativa, parlamentarii care au initiat-o sustin ca doresc sa reglementeze serviciile de medicina scolara in unitatile de invatamant publice si private, dar si sa asigure o mai buna educare a elevilor in ceea ce priveste acordarea primului ajutor. Totodata, proiectul isi propune imbunatatirea educatiei elevilor in ceea ce priveste sanatatea, in contextul in care se constata o crestere a consumului de substante nocive in randul acestora, dar si a incidentei bolilor cu transmitere sexuala. In opinia initiatorilor, aceste fenomene pot fi diminuate si chiar prevenite prin punerea bazelor unei temeinice educatii in privinta Sanatatii, care trebuie sa inceapa inca din primii ani de scoala.
O alta prevedere importanta din proiectul de act normativ ce urmeaza sa intre in discutia comisiilor parlamentare se refera la obligativitatea introducerii in programa scolara a cursurilor de prim ajutor. „Uneori, mici gesturi sunt decisive in momentele critice, gesturi care pot face diferenta intre viata si moarte”, se arata in expunerea de motive a documentului legislativ. Parlamentarii motiveaza aceasta prevedere si prin faptul ca, la ora actuala, un procent foarte mic din populatia Romaniei care nu beneficiaza de pregatire medicala, are cunostiinte minime in ceea ce priveste manevrele de acordare a primului ajutor.
Initiatorii proiectului au avut in vedere si cabinetele de medicina scolara, mentionand in expunerea de motive ca „au existat chiar si incercari de desfiintare a retelei medicale scolare, iar in prezent cabinetele medicale scolare sunt transferate autoritatilor locale fara a beneficia de o lege speciala”.
Astfel, se propune ca fiecare unitate scolara, indiferent daca face parte din sistemul public sau cel privat, sa fie obligata prin lege sa dispuna de un cabinet de medicina scolara, in care sa poata fi acordata in orice moment asistenta medicala de urgenta. Fireste, cabinetele medicale trebuie sa fie autorizate sanitar si sa functioneze in unitatile de invatamant sau in centre amenajate in acest scop, arondate acestora.
Proiectul mai contine prevederi referitoare la componenta echipelor care vor acorda asistenta medicala in aceste cabinete, acestea urmand sa fie alcatuite dintr-un dintr-un medic, absolvent de medicina generala, un medic dentist, un asistent medical si un asistent stomatolog. Cabinetul de medicina scolara va functiona pe toata perioada activitatii scolare in unitatea de invatamat, iar medicii care vor lucra intr-un astfel de cabinet trebuie sa ewfectueze, in prealabil, cate un stagiu de trei luni in cadrul unor sectii de Urgenta, Epidemiologie si Pediatrie.
Poate copii nepotilor mei…!