Zece persoane cercetate penal pentru incendiul de la spitalul din Piatra Neamț

29 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Dintre acestea, 6 sunt foști manageri interimari care s-au perindat pe la conducerea unității în perioada pandemiei.

 

La aproape un an de la producerea incendiului de la spitalul din Piatra Neamț în urma căruia 9 pacienți cu Covid-19 din secția ATI au decedat, iar un medic și o asistentă au fost răniți, Parchetul General a anunțat punerea sub acuzare a 10 persoane fizice și a unei persoane juridice, cercetate pentru mai multe infracțiuni, care au dus la producerea tragediei.

Din cele 10 persoane cercetate penal, șase sunt foști manageri interimari care s-au succedat la conducerea spitalului de la finele unii martie a anului trecut până la momentul producerii incendiului, perioadă în care spitalul a fost unitate suport Covid. Cei șase foști manageri sunt acuzați de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată și neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Procurii îi acuză că ar fi organizat impropriu activitatea specifică la nivelul spitalului, prin faptul că nu ar fi realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, urmare a schimbării condiţiilor de muncă, după transformarea spitalului în unitate suport Covid. „Această schimbare a inclus adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen administrată pacienţilor Covid-19, implicit creşterea concentraţiei de oxigen în atmosfera încăperilor unde sunt trataţi aceşti bolnavi. Suspecții nu ar fi stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii, cu consecința incendierii salonului 240 ATI care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic și a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale”, de arată într-un comunicat la Parchetului General.

 

Lista suspecților este completată de două asistente din secția ATI care erau de gardă în seara fatidică și cere sunt cercetate pentru aceleași fapte. S-a stabilit că incendiul a pornit de la o candelă pe care au aprins-o la căpătâiul unui pacient care era în agonie și care nu mai avea multe șanse de supraviețuire. A fost un gest creștinesc, bine intenționat, dar pe care asistentele l-au făcut fără a lua în considerare și consecințele pe care le-ar putea avea plasarea unei surse de foc deschis într-o încăpere în care majoritatea pacienților erau cuplați la instalații de oxigen, iar concentrația acestui gaz în atmosferă era mai ridicată. Mai mult de atât, au lăsat candela nesupravegheată, și astfel, aceasta a aprins un cablu al unei instalații din apropiere, iar din cauza concentrației mari de oxigen incendiul s-a propagat cu rapiditate, cuprinzând întreg salonul, incluziv paturile în care se aflau pacienții.

A noua persoană pusă sub acuzare este medicul șef al secției ATI de la acea vreme, acuzat că „nu ar fi luat măsuri de procedurare a unor activități apte să conducă la o ventilaţie în saloanele ATI, care să asigure securitatea în muncă şi sănătatea personalului medical şi a pacienţilor, precum și la o asistență medicală suport în cazul întreruperii alimentării cu gaze medicinale”.

 

În același timp un alt medic din secția ATI este cercetat pentru favorizarea făptuitorului, fals intelectual și uz de fals, pentru că ar fi întocmit la trei zile după tragedie o adresă care conține date false privind îngrijirile acordate pacienților în timpul manifestării incendiului. Adresa a fost trimisă Serviciului de Medicină Legală Piatra Neamț pentru a fi luată în considerare la efectuarea procedurilor medico-legale în cazul decesului a doi pacienți afectați de incendiu.

Lista suspecților se încheie cu  Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în calitate de persoană juridică, cercetat pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și distrugere din culpă în formă calificată. Conform procurorilor, unitatea sanitară nu a realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, apărute odată cu nominalizarea sa în categoria spitalelor suport Covid şi adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen administrat pacienţilor, implicit creşterea concentraţiei de oxigen în atmosfera încăperilor unde sunt trataţi aceşti pacienți. Din această cauză, unitatea medicală nu a stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii. Totodată, procurorii arată că spitalul „nu a luat măsuri de procedurare a unor activități, apte să conducă la o ventilaţie în saloanele ATI, care să asigure securitatea în muncă şi sănătatea personalului medical şi a pacienţilor, precum și la o asistență medicală suport în cazul întreruperii alimentării cu gaze medicinale”.


Adaugati un comentariu


 

*