Zeci de litri de sânge a fost donat de angajații Consiliului Județean Buzău

20 decembrie 2022 | 0 comentarii |

Aceștia s-au mobilizat și au donat sânge pentru Alexia, fetița din Pașcani ale cărei brațe amputate în urma unui accident de autocar au fost salvate de medicii din Iași, dar și pentru alți oameni aflați în suferință. 

 

Laboratorul mobil al Centrului de Transfuzii Sangvine a ajuns, astăzi, la Consiliul Județean Buzău, la solicitarea președintelui instituției. Echipamentele de recoltare au fost instalate în holul Sălii Mari, alături de bradul de Crăciun și de șemineul aprins. Zeci de angajați au mers și au donat sânge, răspunzând astfel apelului părinților Alexiei Tudose, adolescenta de nici 16 ani ale cărei brațe amputate în urma unui grav accident de circulație.

Medicii de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași au reușit să facă pentru ea un „miracol”, iar după 20 de ore petrecute sâmbătă, în sala de operații, au reușit să-i salveze brațele. Luni, adolescentei i-au fost refăcute și țesuturile nervoase. Alexia a început să-și miște degetele de la o mână, semn că intervenția chirurgicală a reușit. În cel mult o săptămâna va începe ședințele de recuperare, dar va avea nevoie și de alte intervenții chirurgicale.

Prin gestul simplu de a dona sânge, angajații CJ Buzău au dorit să o ajute pe Alexia, iar în același timp să încurajeze și să motivezeși alți oameni să doneze, în contextul în care se apropie sărbătorile, iar spitalele din România se confruntă cu un mare deficit de sânge și produse din sânge, vitale pentru unii semeni aflați în suferință.

 

Petre Emanoil Neagu

Picătură cu picătură, sângele donat de angajații Consiliului Județean a devenit câteva zeci de litri de lichid vital care va ajuta medicii să salveze zeci de vieți.

Președintele instituției, Petre Emanoil Neagu, cunoscut ca un mare iubitor de copii, s-a declarat profund impresionat de cazul Alexiei și spune că povestea fetiței poate fi considerată una sentimentală, de suflet, dar și-ar fi dorit să nu se întâmple. „Știți că Alexia este fetița care în accidentul de autocar de la Pașcani își pierduse brațele. Cu dăruire, devotament și profesionalism, medicii au reușit să i le reimplanteze. Această fetiță are în continuare nevoie de sânge, iar noi nu am putut rămâne insensibili. De altfel, Campania de donare de sânge a Consiliului Județean Buzău a devenit o tradiție a unui gest simplu, din suflet pentru suflete, iar de această dată vine în sprijinul acestui copil și, probabil, al altor oameni a căror viață depinde de o tranfuzie. Întâmplător, mama Alexiei este din municipiul Buzău și, după cum vedeți, foarte mulți colegi ai mei s-au solidarizat și au donat sânge, iar eu nu pot decât să le mulțumesc”, a spus Petre Emanoil Neagu. Președintele CJ Buzău și-a exprimat speranța că donatorii de astăzi pot deveni „un exemplu și pentru alți buzoieni care pot dărui viață”, și pot aduce „o rază de speranță unor semeni aflați în nevoie”.

Cu același prilej, Neagu a amintit că miercuri, 21 decembrie, va face o vizită Consiliului Persoanelor Vărstnice și va oferi cadouri, iar începând cu ora 16.00, „Moș Crăciun vine încărcat cu daruri pentru toți copiii”, pe care-i așteaptă la căsuța lui din parcul Centrului Muzeal „I.C. Brătianu”, unde Cornelia și Lupu Rednic vor oferi un concert de colinde. Seara va fi încheiată cu un spectaculos foc de artificii în parc și cu concertul „Vali Boghean Band”, la Sala Mare a Consiliului Județean.

 

Adriana Craciun

Adriana Craciun, directorul Centrului Județean de Transfuzii, a spreciat gestul angajaților Consiliului Județean, care nu sunt la primul gest de acest fel.

Într-un decor de Sărbători și într-o atmosferă caldă, astăzi, la Consiliul Județean Buzău, a avut loc această campanie de colectă mobilă, care la inițiativa domnului președinte Petre Emanoil Neagu, a devenit o tradiție. Mulțumim domnule președinte, pentru că întotdeauna ați fost alături de noi și de donatorii buzoieni, mulțumim personalului Consiliului Județean care a donat astăzi cu multă empatie pentru Alexia, dar și pentru toți acei pacienți necunoscuți care au nevoie de sânge în aceste zile în care trebuie să fim mai buni, mai aproape de cei care au nevoie de noi. Chiar dacă de data aceasta suprapunem campania de donare de sânge cu ajutorul pentru această fetiță din Botoșani, este un gest pe care Consiliul Județean îl face prin toate campaniile umanitare pe această temă, pentru care noi nu putem decât să ne exprimăm recunoștința, în numele pacienților care sunt astfel salvați. Este un gest minunat pe care acești oameni, aleși de comunitate pentru a o deservi, îl fac frecvent și astăzi au demostrat încă o dată că știu să facă asta cu prisosință, inclusiv donând sânge. Mulțumim tuituror pentru implicare și pentru pentru ajutorul dăruit de fiecare dată!”, a spus Adriana Crăciun, manifestându-și astfel bucuria că oamenii înțeleg cât de important este să donăm sânge pentru semenii noștri.

 

Asrian Petre

Adrian Petre, vicepreședintele CJ Buzău, s-a numărat printre donatori și nu este la primul gest de acest fel. Spune că i se pare un gest firesc, pe care mulți dintre noi îl putem face, iar el va dona sânge în continuare în cadrul unor campanii sau dacă va fi nevoie, atâta timp cât sănătatea și vârsta îi vor permite.

Nu este prima dată când donez sânge. Am participat la multe campanii de acest fel. Am donat alături de colegi, în cadrul campaniilor organizate de Consiliul Județean sau de Asociația Județeană de Fotbal. Eu cred că este un gest minunat pe care-l putem face cu toții, mai ales în această lună în care în aer plutește gândul bun și dorința de a-i ajuta pe cei din jur. Donarea de sânge este un mod prin care toți putem fi mai buni, dăruind speranță și încredere. Voi dona în continuare, ori de câte ori va fi nevoie, pentru că îmi doresc mult să ajut! Nu se știe niciodată când fiecare dintre noi va avea nevoie de sânge și am convingerea că se vor găsi oameni de suflet care vor face acest gest pentru noi. Ce mulțumire mai mare poți avea decât aceea că poți contribui la salvarea unei vieți? Încurajez buzoienii să doneze sânge ori de câte ori pot, nu doar atunci când este nevoie pentru cineva din familie sau pentru prieten, pentru că «a dona viață» este un gest neprețuit, pe care toți îl putem face”, a afirmat Adrian Petre.

 

Aproximativ 70 de angajțai ai Consiliului Județean Buzău au donat sânge pentru Alexia care, deocamdată, este internată la Terapie Intensivă, în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași. O echipă formată din 10 medici, 8 asistenți medicali, 4 infirmiere și 2 brancardieri au făcut miniuni pentru ea. Când a fost adusă de ambulanță, adolescenta cu ochi albaștri și părul blond avea brațul stâng amputat, de deasupra cotului, iar cel drept era și el sfârtecat. 20 de ore a durat intervenția chirurgicală prin care medicii i-au reconstruit structură osoasă, cea vasculară și musculatura. Luni, în a doua operație i-au refăcut țesuturile nervoase. „Am rugat-o să ne arate ce poate face cu mâna şi deja fetiţa mişcă degetele, m-a strâns de mână. Este extraordinar. E un copil extrem, extrem de puternic, de matur şi face eforturi extraordinare să ne ajute, să ne încurajeze, să se vindece”, a spus medicul Sidonia Susanu, care a coordonat ambele intervenții.

Peste cel mult 5 zile, medicii spun că Alexia va începe să facă kinetoterapie, iar după un an și jumătate și-ar putea recâștiga 85% din motricitatea brațelor.

Când a avut loc accidentul, Alexia mergea împrepună cu colegii ei din ansamblul folcloric „Flori de Măr” din Botoșani la un festival, în Slobozia. În vehicul erau 35 de oameni. 25 dintre ei au ajuns la spital, iar 3 sunt încă internaţi.

 

FOTO: Ciprian Sterian

 

 


Adaugati un comentariu


 

*