Zero lei pentru stomatologie, din Fondul de sanatate

9 aprilie 2013 | 1 comentariu |

Medicii dentisti buzoieni sunt revoltati ca nu mai pot acorda servicii decat contra cost. In Romania, 80% din populatie are probleme cu dantura, iar 9% dintre conationali nu au intrat niciodata intr-un cabinet stomatologic.

 

Sistemul medical din Romania este tot mai bolnav, este aproape de colaps, desi ministrul Nicolaescu incearca aproape zilnic sa ne contrazica. Este insa contrazis el, de realitatile cu care vrem, nu vrem, ne intalnim la fiecare pas, iar daca suntem bolnavi, cu atat mai acut le resimtim fiecare dintre noi.

Medicina dentara este insa insa intr-o situatie aparte. Cu fiecare an care trece, de cand s-a infiintat Casa de Sanatate, are bugetul din ce in ce mai mic. Acum, bugetul pentru stomatologie este zero.

Consultatiile, tratamentul cariei simple, tratamentul afectiunilor pulpare la dinti, extractiile, montarea protezelor acrilice si revizia acestora se numara printre serviciile stomatologice care se decontau din Fondul de sanatate.

Potrivit unui anunt postat pe site-ul CJAS Buzau, confirmat si de presedintele-director general Corneliu Vasilescu, medicii dentisti nu vor mai putea acorda consultatii gratuite categoriilor defavorizate si copiilor, toate serviciile urmand sa fie platite.

 

Dr. Claudia Ciupitu- presedinte CMD Bz.

Casele de Asigurari de Sanatate decontau in totalitate sau partial anumite servicii dentare pentru copii, varstnici si persoanele cuprinse in legile speciale. Bugetul era insa sub 1%, iar in acest an a fost redus cu inca 70%. In luna prilie insa, acest buget este zero.

 „Pachetul de servicii medicale de baza, care in  medicina dentara includea preventia si tratamentele pentru copii cu varste pana la 18 ani si pentru beneficiarii legilor speciale, erau acordate cu decontarea integrala de catre CNAS. Incepand cu aceasta luna, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a sistat alocarea fondurilor pentru asistenta medicala stomatologica. Cei mai afectati sunt copiii, care in cele mai multe cazuri nu vor mai veni sa se trateze daca vor fi nevoiti sa plateasca, iar rezultatul va fi acela ca multi dintre ei vor ajunge sa-si piarda dantura, cand ar fi putut sa si se trateze”, spune dr. Claudia Ciupitu, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti din Buzau, mentionand ca medicii dentisti vor decide daca vor protesta sau daca vor adopta o anumita pozitie fata de modul de finantare a acestui sector medical, in cadrul unei sedinte a Colegiului National al Medicilor Dentisti, care va avea loc maine, la Bucuresti.

 

Pacientii sunt singurii care au de suferit in aceasta poveste, au doua variante: ori se inscriu pe lista de asteptare si stau netratati  pana cand mai-marii sanatatii hotarasc sa sloce si acestui segment medical o suma cat de infima, ori isi platesc serviciile stomatologice de care au nevoie. 

Probabil ca cea de-a doua varianta va fi agreata, vrand-nevrand, de cei care nu vor putea suporta durerea, iar ceilalti vor astepta, chiar daca problemele danturii se vor agrava din aceasta cauza,vor fi mai greu de rezolvat si, deci, mai costisitoare – desigur, ies si din sfera pachetului de servicii medicale de baza.

In cele mai multe cazuri, romanul ajunge la medicul dentist atunci cand problema sa mai poate fi rezolvata doar cu ajutorul tehnicianului dentar, adica are nevoie de lucrari si nu de doar de tratament, asa cum ar fi normal.

Medicina dentara este, in Romania, o problema de sanatate diagnosticata, dar netratata. Peste 80 la suta din populatie are probleme cu dantura si doar o treime merge la stomatolog, in timp ce 9% dintre romani nu au trecut niciodata pragul unui cabinet. Tinand cont si de faptul ca suntem la coada Europei atat la igiena dentara, respectiv, la preventie, cat si la tratament, medicii dentisti considera ca ar fi necesara alocarea a cel putin 2% din bugetul CNAS.



Comentarii (1)

  1. Geta Saftoiu spune:

    Cata nevoie avem in acest judet de medici stomatologi! Si nu numai de stomatologi! Pacat ca nu li se acorda mai multa atentie d.p.d.v. al serviciilor subventionate! Iata un motiv pentru care zilnic pleaca din tara 3-4 medici! Cumplit!

Adaugati un comentariu


 

*