Zile libere plătite, pentru părinții ai căror copii nu merg la școală din cauza pandemiei

31 august 2020 | 0 comentarii |

De această facilitate va putea beneficia doar unul dintre părinți, iar vârsta copilului trebuie să fie de maxim 12 ani.

 

Nelu Tătaru

Noul an școlar începe sub semnul incertitudinii datorate pandemiei de Covid -19, iar pentru copiii care vor merge la școală nu există nici o garanție că orele de curs nu vor fi suspendate la un moment dat și vor reveni la învățământul on-line. Acest lucru s-ar putea întâmpla în cazul în care în unitatea respectivă de învățământ apare un focar de Covid-19, sau dacă rata de infectare în localitate depășește un anumit prag. În acest sens, de mâine va începe o evaluare la nivel local a situației epidemiologice și a gradului de transmitere comunitară, care va fi derulată de fiecare inspectorat școlar județean, în colaborare cu direcțiile de sănătate publică, la nivelul fiecărui județ. Rezultatele vor fi transmise până pe 7 septembrie, iar în funcție de acestea vor fi luate decizii pentru fiecare localitate în parte, în ceea ce privește începerea noului an școlar.

Noi avem reguli şi scenarii făcute. La nivel local, fiecare inspectorat şcolar judeţean, fiecare direcţie de sănătate publică, sub coordonarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, adaptează aceste scenarii la fiecare unitate şcolară în parte. Măsurile se vor lua în concordanţă cu situaţia de la nivel local. Doar DSP-urile şi inspectoratele şcolare judeţene ştiu aceste situaţii pentru fiecare şcoală în parte. Noi am făcut regulile, precauţiile, precum şi scenariile care se pot aplica, rămâne adaptarea. Iar evaluarea situaţiei epidemiologice, ultima dată o vom face pe 7 septembrie. Încep evaluările fiecărei şcoli încă de la 1 septembrie, pe 7 septembrie vom vedea şi gradul de diseminare, a transmiterii locale în fiecare localitate în parte”, a declarat în acest sens ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

 

Pentru situațiile în care copiii ar fi nevoiți să rămână acasă în cazul închiderii școlilor, a fost adoptată o ordonanță de urgență care le oferă părinților zile libere plătite, pentru a putea avea grijă de ei. Zilele libere se acordă doar unuia dintre părinți, fiind nevoie de îndeplinirea a două condiții, cumulativ. În primul rând, copiii trebuie să aibă vârsta de cel mult 12 ani, respectiv 26 de ani în cazul celor cu dizabilități, și să fie înscriși la o unitate de învățământ sau preșcolară. A doua condiție prevede ca celălalt părinte să nu beneficieze, la rândul său, de zile libere în același scop.

Zile libere pot fi acordate şi părintelui sau reprezentantului legal al copilului cu handicap grav, neşcolarizat, sau celui care are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere o persoană adultă încadrată în grad de handicap grav sau în grad de handicap grav cu asistent personal, doar în cazul în care activitatea serviciului de zi de care beneficiază este limitată sau suspendată ca urmare a răspândirii infecției cu noul coronavirus.

 

Ordonanța mai prevede că indemnizaţia pentru fiecare zi liberă este de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. „Acest drept va fi plătit de către angajator şi este supus impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum şi plăţii contribuţiei asiguratorii pentru muncă, pentru veniturile din salarii şi asimilate acestora. Pentru decontarea sumelor pentru plata indemnizaţiei, angajatorul depune cerere la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene sau a municipiului Bucureşti în a cărei rază teritorială îşi desfăşoară activitatea angajatorul sau sucursala/punctul de lucru al acestuia, însoţită de documente justificative privind îndeplinirea condiţiilor de decontare a indemnizaţiei”, se mai arată în documentul legislativ.

Zilele libere nu pot fi acordate însă în cazul în care părintele se află concediu de creştere a copilului, ori este asistentul personal al unuia dintre copiii aflaţi în întreţinere, dacă părintele se află în concediu de odihnă sau fără plată, dacă are raportul de muncă suspendat în cazul întreruperii temporare a activităţii angajatorului sau dacă nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor. Pentru a beneficia de aceste zile libere plătite, părintele trebuie să depună o cerere la angajator și o declarație pe proprie răspundere a celuilalt părinte, din care să reiasă că acesta nu a solicitat același lucru la locul său de muncă.

 

În cazul angajaţilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, din penitenciare şi din unităţile sanitare publice, zilele libere se acordă doar familiilor monoparentale. În cazul în care ambii părinţi îşi desfăşoară activitatea într-unul din aceste domenii, doar unul dintre aceştia are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale, în cuantum de 75% din salariul de bază, salariul de funcţie sau solda de funcţie corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada în care activităţile didactice sunt limitate sau suspendate.

Prevederile ordonanţei de urgenţă se aplică tuturor angajaţilor din sectorul public şi privat, pe toată perioada de limitare sau suspendare a cursurilor în unitatea de învăţământ sau a activităţii serviciilor de zi destinate persoanelor cu handicap, pe perioada stării de alertă şi după încetarea acesteia, și este valabilă doar pe parcursul  anului şcolar 2020 – 2021.

Angajatorii sunt obligați să dea curs acestor cereri, în caz contrar riscând amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei. Vestea bună pentru angajatori este că aceste indemnizați vor fi decontate de Stat. Când anume, rămâne de văzut…

 


Adaugati un comentariu


 

*