„Ziua Demnitatii Medicale” a fost lansata la Timisoara

9 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

Incepand din acest an, 3 noiembrie va fi o zi speciala, in care medicii si pacientii vor gasi solutii la problemele ce tin in special de comunicarea dintre cele doua parti, egalitate de sanse pentru pacienti si respect reciproc.

 

Dr. Lucian Florea, initiator proiect

Dr. Lucian Florea, initiator proiect

Reprezentantii unor institutii si organizatii profesionale ale medicilor din sistemul privat si de stat, alaturi de cei ai Colegiului Medicilor din Romania si ai Asociatiei Nationala pentru Protectia Pacientilor, s-au intalnit la prima editie a Zilei Demnitatii Medicale. Un proiect ambitios, initiat de medicul timisorean Lucian Florea, al carui scop principal este acela de a reda atat medicului cat si pacientilor demnitatea care li se cuvine.

Astfel, incepand din acest an, ziua de 3 noiembrie va fi dedicata respectului fata de actul medical, in care medicii si pacientii vor gasi, impreuna, solutii la problemele care tin in special de comunicarea dintre cele doua parti, egalitatea de sanse pentru pacienti si respectul reciproc.

         „Demnitatea este un simbol al umanitatii, iar aceasta zi, a demnitatii medicale, reprezinta o forma de respect atat pentru medici cat si pentru pacienti. Aceasta zi s-a nascut dintr-o nevoie de comunicare, pe baza crizei de dialog dintre medici si pacienti, la care incercam sa gasim solutii fiabile, pentru a le implementa atat in sistemul sanitar de stat cat si in cel privat. Pacientii trebuie respectati la fel, indiferent de forma de organizare a spitalului, deoarece trecand peste birocratie, actul medical este doar intre medic si pacient”, a declarat dr. Lucian Florea, directorul „Neuromed”, initiatorul proiectului „Ziua Demnitatii Medicale”.

 

 

10 ani de Ambulanta Neuromed

10 ani de Ambulanta Neuromed

Ziua Demnitatii Medicale au fost lansata odata cu aniversarea „Neuromed”, companie privata de sanatate, al carei Serviciu de Ambulanta a implinit 10 ani de activitate. Evenimentul a fost marcat printr-un flash mob, iar in sala de spectacole de la Mall au fost proiectate doua filme in care au fost prezentate cazuri extrem de grave pe care medici de exceptie, cu sprijinul Neuromed, au reusit sa le rezolve in beneficiul pacientilor. Doua povesti emotionante care arata fata pozitiva a medicinei romanesti.

 „Nu ascundem faptul ca raportul dintre medici si pacienti a devenit tot mai tensionat in ultimii ani, pe premiza disfunctionalitatilor sistemului sanitar. Cred ca prin Ziua Demnitatii Medicale deschidem un raport de comunicare continua si de informare in timp real, a situatiilor in care se afla actul medical in Romania. Avem si situatii de criza in sistem, pentru care am gasit deja o serie de solutii, dar avem si povesti de succes in care comunicarea si implicarea medicilor si a pacientilor au salvat vieti in situatii limita. Intreaga manifestare a avut ca si scop definirea de «model de succes», exemplificat prin cateva cazuri. S-a insistat pe notiunea de demnitatea umana in contextul suferintei si al relatiei sistem – medic – pacient”, a spus, cu prilejul evenimentului, dr. Gheorghe Borcean, vicepresedinte al Colegiului Medicilor din Romania.

 

Gala de la Filarnonica Banatul

Gala de la Filarnonica Banatul

Odata cu lansarea Zilei Demnitatii Medicale, initiatorii proiectului au anuntat ca doresc sa creeze un site pe care sa publice povesti de succes, iar anual, cu aceste povesti sa editeze o carte care sa cuprinda relatari ale medicilor si pacientilor care au reusit, impreuna, sa invinga boala.

Iata o premiera pentru sistemul sanitar romanesc! Consider aceasta zi a Demnitatii Medicale, o forma de deschidere la dialog intre pacienti si medici, iar pe viitor ma astept ca dreptul la informare si opinie sa fie respectat de ambele parti, o data cu stabilirea unor reglementari de comunicare si interactionare intre medici si pacienti”,  a declarat la randul sau Vasile Barbu, Presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor.

Prima editie a Zilei Demnitatii Medicale a fost incheiata cu o gala la Filarmonica „Banatul” din Timisoara, unde Bigg Dimm A’Band din Cluj a sustinut un concert de exceptie, oferindu-le medicilor si celorlalti invitati ai „Neuromed” o seara de care sa-si poata aminti cu placere.

 „Avem medici care-si fac datoria cu profesionalism, daruire si demitate. Din pacate, mai ales in ultima perioada, imaginea medicinei romanesti s-a degradat mult, ceea ce contribuie la scaderea increderii pacientilor in medici, cu consecinte grave asupra sanatatii acestora. Trebuie sa stim sa comunicam si sa punem respect in relatia medic-pacient”, a punctat, in deschiderea spectacolului, dr. Virgil Musta.

Bigg Dimm A’Band este o trupa formata in luna octombrie 2010, compusa din 25 de studenti ai Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj. Condus de lect.univ.dr.Razvan Metea, band-ul cuprinde tinere talente cu potential foarte mare si abordeaza o paleta larga de genuri muzicale, de la piese din repertoriul anilor  ’30 – ’40 si pana in zilele noastre.

 


Adaugati un comentariu


 

*