Ziua Mondială a Carenței de Fier, marcată printr-o campanie de informare și testare

25 noiembrie 2022 | 0 comentarii |

O treime din populația lumii este afectată de carența de fier, iar disponibilitatea redusă a fierului în organism compromite parțial funcțiile creierului și ale mușchilor, ducând la oboseală. 

 

Sursa foto: ASPIIR

Cu ocazia Zilei Mondiale de conștientizare a Carenței de Fier, marcată în fiecare an la nivel mondial în data de 26 noiembrie, Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), în parteneriat cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH), Clubul Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă (RCCC) și Grupul de lucru GastRo al Medicilor de Familie (GastRo SNMF), lansează campania „Sănătatea mea de fier”, cu scopul de a face cunoscute simptomele și riscurile pentru sănătate asociate carenței de fier.

În cadrul campaniei, în zilele de 25 și 26 noiembrie, ASPIIR și partenerii săi vor organiza o serie de acțiuni de informare și educare, printre care și prezența cu un stand informativ în centrul comercial Mega Mall din București, oferind posibilitatea vizitatorilor centrului comercial să își facă un test cu privire la simptomele asociate carenței de fier. Persoanele la risc vor primi și vouchere de testare, 200 de astfel de vouchere fiind distribuite în cele două zile.

Ne-am dorit să derulăm această campanie pentru a veni în întâmpinarea nevoilor celor cu simptome de carență de fier cu informații și cu vouchere de testare. Totodată, prin intermediul acestei campanii dorim să atragem atenția întregii populației asupra nevoii de a monitoriza nivelul fierului, pentru o funcționare optimă a organismului nostru”, a declarat Isabella Grosu, Președinte ASPIIR.

 

O treime din populația lumii este afectată de carența de fier, iar acest fapt are un impact important asupra bunei funcționări a întregului organism, inclusiv la nivel cognitiv. În plus, deficitul de fier este frecvent asociat cu Bolile Inflamatorii Intestinale (BII), aproximativ 36%-76% dintre pacienții cu BII dezvoltând anemie feriprivă.

Carența de fier poate afecta semnificativ calitatea vieții unei persoane, de aceea este important să mergem la medic în cazul în care avem simptome precum oboseală, intoleranță la frig, anxietate, pierderea părului, paloare etc. De asemenea, este foarte important să ne testăm și să ținem sub control, cu ajutorul medicului, o eventuală carență de fier, a explicat dr. Mihaela Udrescu, medic de familie.

Ca medic gastroenterolog, mă confrunt frecvent cu cazuri de carență de fier. Bolile gastro-intestinale reprezintă cea mai comună cauză de anemie feriprivă la bărbați adulți și femei post- menopauză. În rândul pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale, anemia nu reprezintă doar o modificare patologică a unui parametru din sânge, ci este cea mai frecventă complicație extradigestivă”, a subliniat dr. Cristian Țieranu, medic primar gastroenterolog.

 

Nivelul optim de fier din organism variază de la o persoană la alta, în funcție de vârstă, sex și starea de sănătate. În mod normal, există un echilibru sănătos între aportul de fier și cantitatea de care are nevoie corpul fiecărui om, dar disponibilitatea redusă a fierului în organism compromite parțial funcțiile creierului și ale mușchilor, ducând la oboseală. În unele cazuri, rezervele de fier pot fi epuizate, iar corpul nu mai are suficient fier pentru a produce hemoglobină pentru celule roșii. Acest stadiu mai grav al carenței de fier este numit anemie feriprivă și afectează transportul oxigenului către celule.

Principalele cauze ale carenței de fier sunt lipsa fierului în alimentaţie (regimurile vegane şi vegetariene), pierderile de sânge (în timpul menstruaţiei abundente), malabsorbţia, necesarul crescut (perioada sarcinii), inflamaţia din organism (persoane cu BII). Carența de fier afectează și 37 până la 61% dintre pacienții cu insuficiență cardiacă cronică, iar la pacienții cu boală cronică de rinichi, incidența este între 24-85%.

 

Ficatul, carnea roșie, peștele – de la sardine la somon -, spanacul, pătrunjelul, fasolea, mazărea sunt alimente bogate în fier, dar organismul nu le absoarbe la fel. Specialiștii spun că fierul este de două feluri: hemic (de orgine animală, care se aboarbe în procent de 30%) și nonhemic (cel de origine vegetală, absorbit 3-6%).  Pentru a crește absorbția fierului și a-l face eficient este nevoie de mediu acid, de aceea salatele se consumă cu lămâie sau oțet, iar mâncărurile cu sos de roșii.

Lipsa de fier se poate compensa medicamentos (la recomandarea medicului), dar specialiștii atrag atenția că suplimentele cu fier, în special cele de sinteză, vin „la pachet” cu tulburari gastro-intestinale, de aceea recomandă consumarea frecventă a alimentelor care îmbunătățesc absorbția fierului și normalizează metabolismul acestuia: produse de origine animală cu conținut bogat de fier (ficat, carne roșie, pește, ouă), salate și sucuri de crudități (spanac, urzică, salată, leurdă, rucola, valeriană, lobodă, sfeclă roșie, pătrunjel), leguminoase (fasole, linte etc.) și apă alcalină (esențială pentru reacțiile chimice din organism). Mai trebuie știut că ceaiul negru și cafeaua blochează absorbția, de aceea nu este indicat să se consume imediat după masă.

ASPIIR derulează campania „Sănătatea mea de fier” cu sprijinul Vifor Pharma România, voucherele de testare a nivelului fierului din organism fiind oferite cu sprijinul acestui partener.

 


Adaugati un comentariu


 

*