Ziua Mondiala a Santatii din acest an, axata pe problematica diabetului zaharat

25 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Pentru a marca evenimentul, ce are loc la data de 7 aprilie, in Romania se va organiza in aceasta perioada una dintre cele mai importante manifestari din domeniul diabetologiei.

 

diabet-glicemieIn fiecare an, la data de 7 aprilie este marcata in intreaga lume Ziua Mondiala a Sanatatii, aceasta fiind data la care a fost infiintata in 1948 Organizatia Mondiala a Sanatatii. In fiecare an, pentru aceasta zi este aleasa o tematica specifica, tema pentru 2016 fiind diabetul zaharat.

Daca anul trecut, evenimentul a fost marcat in Romania atat printr-o serie de evenimente specifice, cat  si de proteste de strada ale personalului medical, anul acesta Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice au anuntat ca vor organiza cu aceasta ocazie una dintre cele mai importante manifestari din domeniul diabetologiei romanesti, din ultimii ani. Este vorba despre o serie de evenimente desfasurate sub genericul „Problematica diabetului in Romania”, care vor avea loc la Bucuresti pe parcursul a 5 zile, in perioada 5-9 aprilie. Cu aceasta ocazie, profesionistii din domeniul diabetologiei, autoritatile competente din Sanatate, precum si reprezentantii asociatiilor de pacienti din Romania vor lua parte la patru manifestari, fiecare avand un specific diferit.

 

congres 39 diabetAstfel, ziua de 5 aprilie va fi dedicata unei dezbateri publice cu tema „Problematica diabetului zaharat in sistemul de sanatate romanesc” si va consta intr-o intalnire intre autoritati, medici diabetologi si din domenii conexe, asociatii de pacienti. Pe 6 aprilie se va desfasura evenimentul „Preventie – Educatie – Control”, in cadrul caruia va avea loc prezentarea centrelor de diabet din tara, proiectele in care sunt implicate si vor fi acordate diplome celor care contribuie la lupta impotriva diabetului zaharat.

Pe 7 aprilie se va face auzita „Vocea persoanei cu diabet”, in cadrul unei dezbateri ce va avea ca tema „Pacientul cu diabet, in sistemul de sanatate din Romania”. Evenimentul va fi organizat sub forma unui forum la nivel national al asociatiilor persoanelor cu diabet din Romania, in cadrul caruia va fi prezentat si proiectul „Carta Alba a Diabetului”.

In ziele de 8 si 9 aprilie, medicii diabetologi se vor reuni cu prilejul simpozionului national „Noutati in tratamentul diabetului zaharat. Ingrijirea persoanelor cu diabet, raportata la ultimele ghiduri”, evenimentul urmand sa incheie seria de manifestari organizate in contextul Zilei Mondiale a Sanatatii.

 

Dr. N. Hancu. si dr. Maria Mota

Dr. N. Hancu. si dr. Maria Mota

Expertii in diabetologie apreciaza rolul pe care evenimentul de anul acesta il va avea in trasarea unui model de implicare activa, pentru publicul larg. „Faptul ca anul acesta, Ziua Mondiala a Sanatatii pune in centrul dezbaterilor problematica diabetului zaharat, reprezinta o initiativa importanta. Una dintre misiunile noastre, ale expertilor in sanatate, este aceea de a intelege cat mai bine ghidurile, tendintele si noutatile care apar pe plan mondial, pentru a le putea transfera in practica de zi cu zi. In acest sens, evenimentele care au loc intre 5-9 aprilie in Romania sunt relevante atat datorita implicarii, in cadrul lor, a reprezentantilor din toate sectoarele responsabile, cat si datorita volumului de informatii care vor avea un impact pozitiv, sper eu, asupra opiniei publice si a gradului de cultura in domeniul diabetului zaharat”, este de parere dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane si presedinte de onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

La randul sau, dr. Maria Mota, membru in Consiliul de conducere al Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului considera ca „aceste evenimente sunt binevenite si necesare, amintindu-ne tuturor ca lupta impotriva diabetului se duce prin informare constanta si masuri concrete. Organizatia Mondiala a Sanatatii a evidentiat ca in 2014 prevalenta diabetului era de aproximativ 9 la suta la adultii cu varsta peste 18 ani, iar in 2015, diabetul a produs 5 milioane de decese, la nivel international. Acestea sunt doar cateva dintre semnele alarmante care ne conduc la initiative precum seria de evenimente care vor avea loc in aprilie”.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*