Ziua Mondiala a Sindromului Down, sarbatorita prin sport

O suta de copii si tineri care sufera de acest sindrom cu cauze necunoscute participa, astazi, la o competitie ce le este dedicata, organizata de Fundatia Special Olympics.

 

Ziua Mondiala a Sindromului Down 2Anual, la data de 21 martie se marcheaza in intreaga lume Ziua Mondiala a Sindromului Down, eveniment care, anul aceasta a ajuns la cea de-a unsprezecea editie. In Romania  este al cincilea an in care aceasta zi va fi marcata, tara noastra incepand abia din 2012 sa se alinieze celolalte state din lume care organizau evenimente dedicate persoanelor care sufera de sindrm Down. In fiecare an, in peste 60 de tari, sunt organizate o serie de manifestari specifice, care au devenit, cu fiecare editie, tot mai numeroase si mai ample. In ceea ce priveste activitatile organizate in Romania anul acesta, cele mai importante au loc la Baia Mare, Cluj-Napoca si Bucuresti, fiind invitati sa participe sute de pacienti cu sindrom Down, impreuna cu familiile si prietenii lor.

Astfel, la Baia Mare a fost organizata ieri o petrecere la care au fost invitati toti toti copiii cu sindrom Down din oras si din localitatile limitrofe, alaturi de fratii, parintii si prietenii acestora, precum si voluntarii care s-au implicat in proiectele asociatiei Ioana-Maria, organizatorul evenimentului.

La Cluj, va fi organizat azi un workshop pentru parinti, un mic dejun fara bariere, precum si o serie de alte activitati interactive pentru copii, urmand ca in Piata Unirii din municipiu sa se desfasoare si o manifestare de constientizare a comunitatii clujene, in contextul integrarii sociale a persoanelor cu sindrom Down.

 

Ziua Mondiala a Sindromului Down 4La Bucuresti, Ziua Mondiala a Sindromului Down va fi sarbatorita azi prin sport si miscare, in cadrul unei competitii organizate de fundatia Special Olympics, cu ajutorul fondurilor alocate der fundatia Vodafone.  Evenimentul este gazduit de sala de sport a liceului Mircea Eliade din Capitala si reuneste la start 100 de participanti cu sindrom Down, impartiti pe doua categorii de varsta. Astfel, concurentii cu varste cuprinse indre doi si opt ani vor participa la o competitie de initiere motorie timpurie, in timp ce tinerii vor avea de parcurs un traseu aplicativ de gimnastica. Potrivit organizatorilor, initierea motrica timpurie este un program special pentru copiii care isi formeaza abilitatile pentru sport. Prin intermediul jocului, ȋn aceasta activitate copiii descopera partile corpului, invata sa sara peste obstacole si fac exerciţii fizice de baza. La traseul de gimnastica participa copii si tineri cu abilitati deja formate. Ei parcurg un traseu stabilit care presupune sarituri, ocoliri de obstacole, tarare si rostogoliri. Totul se face cu viteza, dar tinand cont de posibilitatile fiecarui participant.

 

Ziua Mondiala a Sindromului Down 1Organizatia Internationala a Persoanelor cu Sindromul Down insista asupra importantei mediului familial si a rolului pozitiv pe care acesta il are in dezvoltarea si sustinerea acestor persoane. Persoanel cu sindromul Down trebuie, la fel ca toti ceilalti, sa beneficieze de drepturi egale, atat in perioada copilariei, cat si in cea a maturitatii, sa li se ofere aceleasi oportunitati si sa aiba dreptul la propriile alegeri.

Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite, incidenta sindromului Down este de unu  la 800 de nou-nascuti vii la nivel mondial. Acesta provoaca dizabilitate intelectuala si fizica, precum si probleme medicale asociate. Termenul de „sindrom” reprezinta o suita de semne si caracteristici, iar „Down” provine de la numele medicului englez John Langdon Haydon Down, primul care a descris sindromul in 1866, cu aproximativ 100 de ani inainte ca acest cromozom suplimentar caracteristic bolii, sa fie descoperit.

Organizatia Natiunilor Unite mai subliniaza importanta educatiei, in cazul persoanelor diagnosticate cu sindrom Down, cat si a unei ingrijiri medicale corespunzatoare, fara a omite insa necesitatea unui sprijin din partea comunitatii, prin integrarea lor sociala, toate acestea contribuind la obtinerea unei calitati optime de viata.


Categorii: Actual, Fundatii, Stiri

Comentarii (1)

  1. Ana Radu spune:

    Sunt copii absolut minunati !!!!!!!

Adaugati un comentariu


 

*