Ziua Națională a Psihologului. La mulți ani!

27 mai 2023 | 0 comentarii |

În fiecare an, în data de 27 mai, este marcată la nivel național Ziua Psihologului, care marchează emiterea Legii Psihologului și înființarea Colegiului Psihologilor din România.

 

Edmond Cracsner (foto: Meta)

În urmă cu 19 ani, Parlamentul României reglementa, oficial, profesia de psiholog, prin emiterea Legii nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, precum și înființarea și organizarea Colegiului Psihologilor din România.

„Iată-ne ajunși la cea de-a 19-a aniversare a Legii Psihologului în România, la momentul în care ne urăm ani buni și mulți în profesie, satisfacții și împliniri pe măsura aspirațiilor și faptelor noastre. Acest moment coincide cu primul meu an de mandat ca președinte al Colegiului Psihologilor din România, funcție în care m-a învestit încrederea voastră. Aș vrea să pot face un bilanț spectaculos după acest prim an, dar, fiind o zi de sărbătoare pentru noi, aleg să vă transmit doar gândurile mele bune, iar un bilanț onest să vă prezint cât de curând. Așadar, dragi colegi, vă urez La Mulți Ani cu împliniri nenumărate! La Mulți Ani cu respect și demnitate! La Mulți Ani cu recunoașterea meritelor și satisfacții infinite! La Mulți Ani cu recunoștință, tuturor psihologilor!”, a transmis președintele Colegiului Psihologilor din România, dr. Edmond Cracsner, printr-un mesaj postat pe pagina de socializare a instituției pe care o coordonează.

 

Psihologia, ca știință, a traversat o perioadă ostilă în în timpul regimului comunist, care a interzis practicarea acestei profesii, de aceea este considerată o știință tânără deși cunoașterea și înțelegerea ființei umane stă la baza tuturor științelor și teoriilor asupra cunoașterii, de la filosofie, până la neuroștiinte și teoria sistemelor.

În contextul actualelor provocări sanitare, politice și socio-economice la nivel global, importanța acestei profesii a căpătat, în ultimii ani, un rol din ce în ce mai important în asigurarea sănătății psiho-emoționale, atât în rândul copiilor și al tinerilor, cât și în anumite domenii profesionale sau instituționale.

În acest context, președintele Colegiului Psihologilor din România și-a îndemnat colegii să păstreze „memoria a tot ce s-a întâmplat bun în profesia noastră, să gândim împreună un viitor mai bun și corect pentru fiecare dintre noi, să ne imaginăm psihologia ca una dintre cele mai respectate profesii și, cu voință de neclintit, să facem ceea ce ne dorim să devină realitate. La mulți ani psihologiei românești!”, a transmis președintele Edmond Cracsner.

 

Psihologia (gr. ψυχή psyché = suflet + λόγος logos = știință) este știința comportamentului uman, studiul funcțiilor și proceselor mentale, a experiențelor interioare și subiective – precum gândurile, emoțiile, conștiința, motivarea, percepția și personalitatea.

Psihoterapia, numită și „terapia prin vorbire” este un termen umbrelă care include o varietate de modalități de a ajuta persoanele cu boli mintale și dificultăți emoționale să elimine sau să își controleze simptomele pentru a se bucura de bunăstare emoțională, mentală și vindecare.

Dezechilibrul psihic, în concepția psihoterapeuților, nu reprezintă întotdeauna expresia unei boli, ci își poate avea originile în anumite traume suferite în trecut, stres emoțional, profesional sau în fobii. Odată ce cauzele sunt identificate și tratate cu ajutorul psihoterapiei, simptomele asociate dispar.

Psihoterapia poate fi folosită și ca metodă de dezvoltare personală, de introspecție și autocunoaștere, optimizare și creștere a adaptabilității și responsabilității în acțiunile noastre, dar și ca o metodă complementară tratamentului medicamentos în diverse afecțiuni.

Le urăm și noi, tuturor psihologilor, „La mulți ani cu sănătate și succes în profesie!

 


Adaugati un comentariu


 

*