Ziua Nationala de Lupta Impotriva Cancerului de San

1 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Evenimentul este marcat si in Romania, incepand de anul trecut, la initiativa fundatiei Renasterea si a Comisiei de Sanatate din Senat.

 

Cladirile importante din marile orase vor fi iluminate in roz

Cladirile importante din marile orase vor fi iluminate in roz

Anul trecut, pe 30 septembrie, Senatul Romaniei si-a asumat o declaratie prin care data de 1 octombrie este recunoscuta ca Zi Nationala de Lupta Impotriva Cancerului de San. Aceasta data este marcata la nivel mondial, prin evenimente desfasurate in scopul prevenirii acestei afectiuni.

Initiativa recunoasterii datei de 1 octombrie ca zi nationala de lupta impotriva cancerului de san a venit din partea fundatie Renasterea, care este implicata de 15 ani intr-un program axat pe aceasta problema de sanatate. Decretarea acestei zile are menirea de a incuraja cetatenii, agentiile guvernamentale, companiile private, organizatiile non-profit, precum si toate celelalte grupuri interesate sa se alature activitatilor ce au drept scop cresterea gradului de constientizare a ceea ce romanii pot face pentru a preveni cancerul de san, in situatia in care Romania se claseaza in prezent pe locul al zecelea in randul tarilor europene care se confrunta cu aceasta boala. Mai mult, statisticile la nivel national indica o crestere alarmanta a cazurilor de cancer, de la 40.000, in anul 1994, la 98.000, in 2011.

 

cancer de sanAceleasi statistici arata faptul ca in Romania, 3.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu cancer,  iar cancerul mamar este pe primul loc, atat in cea ce priveste incidenta, cat si mortalitatea. Aceasta situatie se datoreaza in mare masura lipsei de informare si a masurilor de preventie, iar scopul acestei zile este si acela de a  creste gradul de constientizare cu privire la cancerul de san si a sublinia importanta campaniilor de informare, a preventiei si programelor de screening. Mesajul transmis cu aceasta ocazie este acela ca aceasta boala poate fi vindecata daca e depistata in stadii incipiente. Astfel, daca este diagnosticat in stadiul 0 sau 1, rata de supravietuire in cazul cancerului de san este de 98 la suta, insa din pacate, in Romania, 80 la suta din cazurile depistate sunt in stadiile 3 si 4, ceea ce reduce considerabil rata de supravietuire.

Cancerul la san transmis ereditar reprezinta pana la 10 la suta din toate tipurile de cancer. Anual, din cauza cancerului la san se inregistreaza peste 77.000 de decese in Europa, iar 40 la suta dintre victime au sub 65 de ani. Desi in Europa rata mortalitatii cauzate de aceasta boala a scazut in ultimii 20 de ani, in Romania a crescut cu 17 la suta.

 

mamografieIntr-un comunicat al fundatiei Renasterea, se arata ca, in ciuda numeroaselor neajunsuri, spitalele judetene din Romania detin echipamentele necesare pentru efectuarea investigatiilor medicale anuale si, de asemenea, centrele private de sanatate sunt dotate cu aparatura performanta ce poate veni in completarea analizelor necesare in vederea unui diagnostic precis. „Practica screeningului mamar peste tot in lume prevede ca femeile peste 40 de ani sa efectueze anual o mamografie, iar cele sub 40 de ani sa efectueze ecografia de control. O mamografie poate depista o afectiune a sanului cu 2 ani inainte ca ea sa poata fi palpata”, se arata in documentul respectiv.

In privinta prevenirii si combaterii acestei afectiuni, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda doua actiuni distincte: diagnosticarea precoce, prin campanii de informare si programe de screening, in vederea depistarii afectiunilor in stadii incipiente, curabile prin tratament specific, dar mai ales preventia, in scopul reducerii sau eliminarii expunerii la factorii de risc, categorie in care intra carcinogeni din mediu, stilul de viata, nutritia si  activitatea fizica.

 

Dr. Maria Albu - ecografie

Dr. Maria Albu – ecografie

Ecografia mamara si mamografia sunt doua dintre cele mai importante investigatii necesare pentru depistarea afectiunilor la nivelul sanilor. Aceste metode de examinare sunt neinvazive si complementare, fiind recomandate de medic in functie de varsta pacientei sau de problema constatata in urma palparii sanilor.

Ecografia mamara este utilizata cu precadere in cazul pacientelor tinere, iar mamografia la femeile peste 40 de ani si in special la cele cu factori de risc de cancer crescut (antecedente familiale). Aceasta investigatie utilizeaza ultrasunetele pentru detectarea chisturilor si diferentierea formatiunilor mamare benigne de cele maligne (cancer) si reprezinta principala metoda de diagnostic pentru femeile sub 40 ani. Este neinvaziva, nedureroasa, neiradianta, dureaza numai intre 15 si 30 de minute si poate fi efectuata la orice varsta, explica dr. Maria Albu, medic radiolog.

Mamografia este principala metoda de examinare a sanilor femeilor cu varsta peste 40 ani si este metoda de screening pentru cancer mamar pentru toate categoriile de femei, atat cele cu risc obisnuit cat si cele cu risc mare de cancer mamar. Aparatul folosit se numeste mamograf, functioneaza pe baza de raze X, cu nivel mediu de iradiere, si permite detectarea modificarilor la nivelul structurii sanului chiar cu cativa ani inainte de aparitia unor semne prin examinare clinica. Examinarea se face la recomandarea medicului, in special dupa varsta de 40 de ani, cand este indicata efectuarea anuala a unei mamografii. Astfel, depistat din timp, cancerul mamar poate fi tratat si chiar vindecat, mai spune medicul.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*