„Moara dintre Foc și Pământ” – proiect unic în România, lângă Vulcanii Noroioși din Buzău

7 august 2025 | 0 comentarii |

Un proiect cultural-turistic unic în România prinde contur în „Ținutul Buzăului”, în satul Policiori, comuna Scorțoasa, unde o moară veche va fi reabilitată și transformată în Centru educațional culinar interactiv.

 

Slow Food Buzău, în parteneriat cu Primăria comunei Scorțoasa, anunță lansarea unui proiect cultural-turistic fără precedent în România – fosta moară din satul Policiori va fi reabilitată și transformată în Moara dintre Foc și Pământ”, un centru educațional culinar interactiv, aflat la doar câțiva kilometri de Vulcanii Noroioși, unul dintre cele mai atractive obiective turistice incluse în Geoparcul UNESCO „Ținutul Buzăului”, vizitat anual de aproximativ 100.000 de turiști.

Demararea proiectului a primit recent aprobarea Consiliului Local Scorțoasa, urmând ca la final, moara reabilitată să fie deschisă pentru comunitate și vizitatori.

„Este un proiect important pentru comuna noastră, nu doar pentru că valorificăm o clădire abandonată, ci și pentru că ne dorim să oferim un exemplu de bună practică în parteneriatul public-privat, cu beneficii reale pentru întreaga comunitate”, afirmă Vasile Săcuiu, primarul comunei Scorțoasa, care subliniază că inițiativa adaugă o nouă dimensiune atractivă pentru comună, completând oferta turistică reprezentată de Vulcanii Noroioși.

Proiectul urmărește să devină un model de dezvoltare sustenabilă, non-profit, dedicat comunității locale.

 

Inovația socială, accesibilă turiștilor

 

Proiectul vine cu beneficii directe pentru comunitate și pentru turiștii care vor avea posibilitatea să descopere tradiții culinare aproape uitate.

„Este mai mult decât o reabilitare a unei clădiri vechi – este readucerea la viață a unui simbol local și o contribuție valoroasă la dezvoltarea sustenabilă a regiunii. Moara va deveni un loc viu, unde tradiția se întâlnește cu educația și inovația socială”, transmite Thorsten Kirschner, inițiatorul comunității Slow Food Buzău.

Potrivit aceleiași surse, până acum, nicio moară veche nu a fost reabilitată și transformată într-un centru educațional de gastronomie locală. Moara dintre Foc și Pământ” va aduce împreună patrimoniul local, educația gastronomică, sustenabilitatea și turismul responsabil și va găzdui ateliere de panificație, demonstrații culinare, expoziții despre tradițiile morăritului și activități educaționale pentru copii și turiști – un parcurs complet „de la grâu la pâine”, cu accent pe experiență directă.

Inițiatorul proiectului și-a propus să ofere turiștilor experiențe inedite, iar producătorii locali vor fi sprijiniți prin crearea de noi oportunități economice, atragerea de turiști și diversificarea punctelor de interes în zonă, promovarea vânzărilor directe, formarea tinerilor în spiritul valorilor tradiționale și revitalizarea patrimoniului local.

 

Obiective, impact, sustenabilitate

 

Principalele obiective vizează: Conservarea patrimoniului și recondiționarea mecanismelor originale ale morii; Crearea unui traseu educațional interactiv pentru copii și turiști; Susținerea producătorilor locali printr-un magazin artizanal cu produse certificate Slow Food; Diversificarea ofertei turistice din proximitatea Geoparcului UNESCO „Ținutul Buzăului”, vizitat, anual, de peste 100.000 de turiști. 

Peste 80% dintre produsele oferite la „Moara dintre Foc și Pământ” vor proveni de la peste 20 de producători locali (parteneri sau membri) Slow Food și producători din zona Scortoasa/ Vulcanii Noroioși.

În primii 2 ani, proiectul va găzdui peste 30 de ateliere și va primi peste 2.000 de copii și turiști.

Bugetul proiectului este estimat la 150.000 EUR și va fi acoperit din surse proprii, sponsorizări și venituri generate din activități educative și comerciale.

Organizatorii invită companii, organizații și persoane fizice să susțină proiectul prin sponsorizări financiare, donații de materiale ecologice sau implicare voluntară. Sponsorii vor beneficia de recunoaștere oficială și vizibilitate atât la nivel local, cât și național.

Date de contact pentru detalii și sponsorizări: Asociația Slow Food & Travel Buzău, E-mail: info@slowfoodbuzau.com; Tel: 0729 836 963; www.slowfoodbuzau.com | www.travelbuzau.com

 


Categorii: Actual, Eveniment, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*