Campanie de prevenire a hepatitei, desfasurata in luna Martisorului

Ziua Mamei cu Hepatita este o campanie care anul acesta a ajuns la a cincea editie, avand ca scop cresterea gradului de constientizare asupra importantei depistarii infectiei cu virusurile hepatitice B, C si D in randul tinerelor femei.

 

img128384822126978Astazi, odata cu debutul primaverii si cu prima zi din luna Martisorului, debuteaza si a cincea editie a unei ample campanii de prevenire sustinuta periodic de  Alianta Pacientilor Cronici din Romania, European Liver Patients Association si World Hepatitis Aliance. Anul acesta organizatorul principal al campaniei va fi  Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania, in parteneriat cu Societatea Nationala de Medicina a Familiei si Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania, intrucat scopul declarat al actiunii este cresterea gradului de constientizare asupra importantei depistarii infectiei cu virusurile hepatitice B, C si D in randul tinerelor femei, inainte de a ramane insarcinate sau cat mai devreme in timpul sarcinii. Totdata, pe parcursul campaniei care se va derula pana la sfarsitul lunii martie, se va urmari si informarea corecta a tinerelor femei si a familiilor acestora despre comportamentul si atitudinea pe care ar trebui sa o aiba pe parcursul sarcinii si dupa nasterea copilului, in cazul descoperirii unei infectii cu un virus hepatitic. Nu in ultimul rand, campania va viza si familiile cu copii afectati de virusul hepatitic B sau C.

 

marinela-debu-asoc-pacientilor-cu-afectiuni-hepaticeDupa cum au anuntat organizatorii, actiunile se vor desfasura cu preponderenta in unitati medicale, dar si in mediul on-line si prin intermediul mass-media, fiind programate si intalniri cu diferite grupuri de pacienti in alte locatii decat unitatile medicale.

Despre Ziua Mamei cu Hepatita din acest an, Marinela Debu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania spune ca „pe parcursul lunii martie, cu sprijinul voluntarilor, vom merge in spitale, clinici, cabinete medicale, unde vom discuta direct cu medicii si pacientii asupra problematicii. Se vor imparti materiale informative ce contin si indicatii despre modul in care se poate face testarea, costurile testarii, precum si date de contact de unde se pot obtine informatii suplimentare. Acolo unde se va putea, ne dorim sa avem intalniri cu pacientii, la care sa participe si medici specialisti, respectiv de boli infectioase, gastroenterologi, medici de familie si ginecologi, pentru a oferi informatii corecte. Experienta anilor anteriori ne-a demonstrat ca trebuie sa ne extindem proiectul mergand direct in spitale, clinici, cabinete, pentru a fi cat mai aproape de persoanele care au nevoie de aceste informatii”.

 

4a2fede374753f49b555d716fd0dc5fb_21cd0734a9Campania se desfasoara incepand de astazi , pana la sfarsitul lunii martie, in Bucuresti, Arad, Bacau, Brasov, Braila, Cluj, Craiova, Iasi, Giurgiu, Teleorman, Sibiu, Constanta, Suceava, Galati, Neamt si Timisoara, iar rezultatele finale ale activitatilor vor fi comunicate pana la data de 11 aprilie, dupa cum au anuntat organzatorii.

Romania se afla pe locul 25 din 30 de tari europene intr-un clasament al indicelui european al hepatitei, care compara nivelul de investigatii, tratament si preventie. Cele mai raspandite sunt infectiile cu virusul hepatitei C, in Romania fiind inregistrate peste 600.000 de persoane afectate de acest virus, a caror medie de varsta este de 50 de ani. Infectiile netratate cu virusul hepatic C reprezinta una dintre cele mai mari probleme de sanatate, care decurge din caracterul transmisibil al bolii si din impactul sever asupra morbiditatii si mortalitatii populatiei.

 


Categorii: Actual, Asociatii

Adaugati un comentariu


 

*