8.845 pacienti cu proceduri de amputatie de picior

27 septembrie 2012 | 0 comentarii |

La Simpozionul interdisciplinar cu participare internationala, „Managementul pacientilor cu amputatii ale membrului inferior”, organizat de  Societatea Romana de Medicina Fizica si de Recuperare (SRMFR), nume sonore ale lumii medicale au pus in evidenta necesitatea colaborarii interdisciplinare in folosul pacientului.

 

 

Prof. dr. Mihai Berteanu

Societatea Romana de Medicina Fizica si de Recuperare (SRMFR) sarbatoreste anul acesta 90 de ani de activitate. Aniversarea este celebrata printr-o serie de evenimente stiintifice care vor readuce in atentia specialistilor rolul asumat de catre Societate in cele noua decenii. Ieri, in cadrul Simpozionului interdisciplinar cu participare internationala „managementul pacientilor cu amputatii ale membrului inferior”, medici de runume din specialitatile Diabetologie, neurologie, chirugie, chirurgie cardiovasculara, reabilitare (recuperare medicala), ortopedie, fiziokinetoterapie si protezare au sub;iniat nevoia existentei unei punti intre specialistii care interactioneaza cu pacientii care au suferit aceste interventii. 

 „Prevenirea amputatiilor necesita o abordare interdisciplinara. Cifrele ne indreapta eforturile spre prevenirea acestor proceduri si imbunatatirea serviciilor de reabilitare acolo unde acestea au avut loc. Prin intermediul celor peste 900 de membri ai Societatii Romane de Medicina Fizica si de Recuperare si a colegilor din celelalte specializari, speram sa reducem numarul de proceduri de amputatie a membrului inferior sustine Prof. Dr. Mihai Berteanu, Presedinte SRMFR.

Pe parcursul anului 2011, din spitalele din Romania au fost externati 8.845 pacienti pentru care s-a raportat realizarea unei proceduri de amputatie a membrului inferior, fata de 2.196 de pacienti cu amputatii de membru superior, indiferent de diagnosticul cu care au fost spitalizati.

Numarul pacientilor cu diagnostic de amputatie a fost anul trecut de 1.633 de cazuri, la care s-au mai adaugat 2.046 cazuri pentru care s-a raportat un diagnostic de absenta dobandita a membrului inferior asociata cu o patologie diabetica, potrivit raportarilor setului minim de date la nivel de pacient centralizate de  Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti de la toate spitalele din Romania, care raporteaza date conform cadrului legal in vigoare.

Diabetologie, neurologie, chirugie, chirurgie cardiovasculara, reabilitare (recuperare medicala), ortopedie, fiziokinetoterapie si protezare sunt cateva dintre specializarile abordate in simpozionul cu participare internationala. 

In cei 90 de ani de activitate, SRMFR, care are 900 de membri, si-a dedicat intreaga activitate stabilirii unui cadru organizatoric adecvat ridicarii continue a nivelului profesional si stiintific al scolii romanesti de medicina fizica si recuperare. Sustinerea actiunilor de mentinere si imbunatatire a sanatatii publice din Romania reprezinta, totodata, o prioritate a Societatii. Eforturile acesteia se adreseaza atat specialistilor din domeniul medicinii fizice si recuperarii cat si celor ale caror preocupari au legatura cu aceasta disciplina medicala. 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*