Acțiune caritabilă a copiilor de la Liceul Sportiv, pentru copiii internați în secția Pediatrie a SJU Buzău

Cu banii strânși din donații și vânzarea unor obiecte și felicitări confecționate de elevii voluntari, cumpărate în mare parte tot de copii, aceștia vor cumpăra cărți pentru a completa biblioteca din spital, proiect inițiat de tot de copii, în preajma Crăciunului de anul trecut. 

 

Voluntariatul și caritatea sunt din ce în ce mai prezente în acțiunile comportamentale ale româilor, iar copiii sunt tot mai implicați în astfel de activități. Un astfel de gest a avut loc și joi, 8 mai, în parcul Crâng din municipiul Buzău, unde un grup de elevi de la Liceului cu Program Sportiv „Iolanda Balaș”, sprijiniți de profesorii lor, au organizat o acțiune caritabilă în sprijinul copiilor internați în secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău.

 Timp de șase ore (12.00-18.00), elevii voluntariimplicați în proiect le-au oferit baloane colorate tuturor copiilor care s-au apropiat de standurile lor, ajutându-i astfel să înțeleagă câtă bucurie poate aduce un gest mic pentru cei din jur. Sub sloganul „Donează un zâmbet copiilor din secția de Pediatrie a Spitalului Județean”, ei le-au oferit buzoienilor mici și mari, posibilitatea de a contribui la acțiunea lor de strângere de fonduri, fie prin achiziționarea unor obiecte și felicitări confecționate de ei, fie prin donații, care vor ajuta la achiziționarea de cărți de povești și de colorat pentru copiii internați, oferindu-le astfel un strop de bucurie, prin crearea unui climat mai prietenos și mai cald, în spital.

Numărul celor care au răspuns pozitiv acestui demers a fost destul de mare, iar cei mai mulți dintre ei au fost tot copii, care au înțeles cel mai bine cât de mult contează, mai ales pentru un copil care se află în spital, să beneficieze și de activități care să le distragă atenția de la tratament și să-i ajute să uite de suferință, pentru a se vindeca mai ușor.

Prin acțiunea lor de strângere de fonduri și donații, elevii de la Liceul cu Program Sportiv vor contribui la creșterea fondului de carte al „Bibliotecii din spital”, proiect inițiat de un grup de elevi ai clasei a X-a Mate Info ai Colegiului „B. P. Hasdeu”, în perioada sărbătorilor Crăciunului de anul trecut, unde copiii internați au deja la dispoziție volume din varii genuri literare, astfel încât șederea în spital să le fie micilor pacienți mai plăcută și să-i ajute să simtă că timpul trece mai ușor, iar boala este doar o etapă peste care vor trece cu ajutorul medicilor, dar în același timp se pot întâlni cu universuri și personaje cu care doar filele unei cărți îi ajută să se întâlnească…

Mulțumim tuturor celor implicați în această inițiativă. Gestul elevilor și al cadrelor didactice este cu atât mai valoros cu cât nu este primul de acest fel, reflectând un spirit civic autentic și o implicare constantă în viața comunității locale. Astfel de acțiuni demonstrează că solidaritatea și empatia pot avea un impact real în viața celor aflați în nevoie. Considerăm că implicarea elevilor și profesorilor în sprijinirea comunității este un exemplu demn de urmat. Astfel, școala stimulează cunoștințele intuitive și instinctive ale elevilor, ajutându-i să gândească și să anticipeze la nivel global de la o vârstă fragedă. Este deosebit de important să-i învățăm pe tineri că fac parte dintr-o comunitate mai mare și că toți suntem responsabili pentru cei din jur. A sta alături de cei nevoiași în situații de urgență este un lucru bun, dar caritatea ar trebui să fie un efort constant”, este mesajul transmis de conducerea SJU Buzău.

Psihologii spun că implicarea copiilor în acțiuni de volntariat, pentru ajutorarea celor mai puțin norocoși, îi va ajuta să înțeleagă și nevoile altora, iar aceste experiențe le vor arăta cât de mulți oameni contribuie la a face bine. Dacă vor învăța de mici că în viață nu este totul despre bani, jucării la discreție, mâncare prea multă din frigider și blândețea părinților și vor înțelege importanța carității, a compasiunii și a empatiei, ei vor putea schimba semnificativ viețile celor din jur dar și propriile vieți. Pentru că atunci când vor crește mari nu se vor mai concentra doar pe propriile nevoi și dorințe, ci și pe responsabilitatea față de cei din jur. Actele de caritate au un impact pozitiv atât asupra celui care primește, cât și a celui care dăruiește, le modelează caracterul și le sporesc bunăstarea, îi învață pe copii să empatizeze cu cei mai puțin norocoși, să le recunoască nevoile și să răspundă cu compasiune. Totodată, le crește stima de sine, știind că pot avea un impact pozitiv asupra altora, și îi ajută să înțeleagă importanța dăruirii și a recunoștinței față de privilegiile de care au parte, îi ajută să înțeleagă emoțiile celorlalți și să reacționeze adecvat. Potrivit unui studiu realizat de Asociația Americană de Psihologie, copiii empatici prezintă o rată mai scăzută a agresivității și devin mai receptivi la nevoile celor din jur, iar asta le crește șansele de a forma relații sociale armonioase și durabile. Copilul empatic devine mai sigur pe el și mai deschis, învață să construiască punți de comunicare, devine mai flexibil în gândire și mai puțin reticent la schimbare, iar astfel performanța școlară și echilibrul emoțional vor crește.

 


Adaugati un comentariu


 

*