Premianții celui de-a 4-lea Festival OMS al filmului, sub genericul „Sănătate pentru toți”
Dintre cele 93 de filme preselctate în competiție, 7 scurtmetraje au fost desemnate câștigătoare. La fiecare dintre cele trei categorii principale s-a acordat câte un Grand Prix, iar 4 mențiuni speciale au fost acordate de juriu producțiilor care s-au remarcat.
OMS a anunțat filmele câștigătoare ale celui de-al 4-lea Festival anual de film „Sănătate pentru toți” de anul acesta, care a avut loc la sediul OMS din Geneva. Din 2020 și până acum, la Festivalul de Film „Health for All” au concurat peste 4.300 de producții cinematografice din 110 țări, concurența fiind acerbă în fiecare an. Anul acesta au fost preselectate 93 de filme dintre cele 780 înscrise în competiție, iar subiectele abordate au fost extrem de variate, de la anxietate și depresie la conviețuirea cu COVID și până la efectele schimbărilor climatice asupra sănătății, precum și provocările privind sănătatea persoanelor cu handicap.
„Oamenii spun povești dintotdeauna. Ele ajută la inspirarea, motivarea, dezvoltarea empatiei și împărtășirea problemelor, astfel încât să putem găsi și împărtăși soluții împreună. Tot ceea ce face OMS este despre povești pentru că tot ceea ce facem este despre oameni. Suntem încântați de cantitatea și calitatea intrărilor la Festivalul de film «Health for All» de anul acesta. În cele din urmă, sperăm că festivalul nu este doar o modalitate de a spune povești, ci de a schimba traiectoria poveștilor oamenilor din întreaga lume, către o sănătate mai bună”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS.
În cadrul evenimentului, la care au participat fizic și online actori, producători și personalități publice, au fost anunțate filmele câștigătoare pentru 7 categorii distincte, din care 3 principale care se aliniază obiectivelor OMS „Triple Billion Targets” (Acoperire universală a sănătății, Urgențe sanitare și O mai bună sănătate și bunăstare) și cărora li s-a atribuit câte un GRAND PRIX.
Alte trei filme din categoriile Sănătatea și drepturile sexuale și reproductive, Schimbările climatice și sănătatea și Foarte scurtmetraj au primit cîte un Premiu special din partea juriului. Un alt Premiu Special, Student Film Prize, a fost atribuit unui proiect realizat de un student.
Filmele au fost jurizate de un juriu format din profesioniști, artiști și activiști renumiți, printre care se numără actorii de renume Sharon Stone și Alfonso Herrera, coregrafa Sherrie Silver, activista pentru climă Sophia Kianni și personalitatea media Adelle Onyango.
Sharon Stone, câștigătoare a premiilor Globul de Aur și Emmy, producătoare și activistă pentru sănătate și cauze umanitare, a declarat că este „încântată” să facă parte din Festivalul de film „Sănătate pentru toți”. „Este vorba despre crearea unei mai bune conștientizări cu privire la acțiunile cruciale necesare pentru a ajunge la condiții de viață mai sănătoase în întreaga lume. Poveștile selectate ne vorbesc despre valoarea intrinsecă a unei bune sănătăți și a accesului la aceasta și pledează pentru o acoperire universală a sănătății. Acoperirea universală a sănătății este un drept foarte important, este un drept al omului pentru toată lumea din întreaga lume”, a transmis Sharon Stone.
Tema sănătății mintale a ocupat un loc proeminent în filmele câștigătoare din acest an, inclusiv într-un scurtmetraj puternic emoționant din Suedia, în care anxietatea și depresia au fost aduse în prim-plan prin filmul „Mirror”, care a primit Marele Premiu la cuna dintre categoriile principale. Filmul, realizat pe o coloană sonoră emoționantă, a prezentat o serie de actori care exprimă diferite stadii ale anxietății și modul în care aceasta se poate manifesta. Mesajul principal a fost că nu ești singurul care trebuie să facă față gândurilor negative, așa că este în regulă să recunoști dacă te confrunți cu astfel de sentimente, acceptarea fiind primul pas către găsirea unei soluții.
Un alt film câștigător prezintă un băiețel din Bangladesh care a fost expus la plumb de la o fabrică locală. Filmul, extrem de emoționant, prezintă în detaliu efectele pe care acest lucru le-a avut asupra dezvoltării sale educaționale și munca depusă de o organizație neguvernamentală locală atât pentru a evidenția problema, cât și pentru a lua măsuri de prevenire a otrăvirii cu plumb în comunitatea afectată.
Lista filmelor premiate:
UHC „Grand Prix”: Picioarele miraculoase ale lui Jonathan” – Sierra Leone. Regizat de Mamihasina Raminosoa și Nantenaina Rakotondranivo din Madagascar pentru ONG-ul Miracle Feet / Documentar – Durata 3’19”’.
Urgențe în domeniul sănătății „Grand Prix”: Nurses facing Covid / Na Lihna de Frente – Brazilia. Realizat de Klimt Publicidade și Conselho Federal de Enfermagem – Cofen / Documentar – Durata 8”.
O mai bună sănătate și bunăstare „Grand Prix”: One in 36 Million: Povestea otrăvirii cu plumb a copilăriei în Bangladesh. Regizat de Mitali Das și Arifur Rahman (Bangladesh) pentru ONG-ul Pure Earth Bangladesh / Documentar – Durata 6’32”.
Premiul special Filmul despre schimbări climatice și sănătate: Când schimbările climatice devin violente. Regizat de Vandita Sariya (India) / Documentar – Durata 4’32”’.
Premiul special pentru sănătate și drepturi sexuale și reproductive: Vulvo și Dynia. Regizat de Dina Stescovich (Israel) / Ficțiune – Durata 4’13”’.
Premiul pentru film studențesc: Gasping for life. Regizat de Su Hyun Hong (Germania) / Animație – Durata 8′.
Premiul special Very Short Film: Mirrors. Regia: Paul Jerndal (Suedia) / Ficțiune – Durata 3′.
Sursă text si foto: WHO