Igiena mâinilor salvează milioane de vieți! – transmite OMS, de Ziua mondială a igienei mâinilor

Măsurile eficiente de prevenire și control al infecțiilor intraspitaliești, inclusiv igiena mâinilor personalului medical pot preveni până la 70% din infecțiile asociate asistenței medicale, dar la fel de importantă este și igiena mâinilor pacienților pentru atingerea acestui obiectiv. 

 

În fiecare an, începând cu anul 2009, când a fost lansată campania globală de promovare a igienei mâinilor – SAVE LIVES: Clean Your Hands (Salvați Vieți: Curățați-vă mâinile), la data de 5 mai este marcată Ziua mondială a igienei mâinilor, prin care este promovată importanța mâinilor curate în prevenirea infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) şi este subliniată importanţa acestui aspect în îngrijirea sănătăţii, iar în acest scop au loc activităţi de mobilizare a populaţiei pentru îmbunătăţirea igienei mâinilor în întreaga lume.

Campaniile de promovare a igienei mâinilor desfășuraate anual cu acest prilej fac parte dintr-un efort global major condus de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care atrage astfel atenția că igiena corectă și la timp a mâinilor personalului medical salvează milioane de vieţi în fiecare an şi constituie o investiţie inteligentă, deoarece protejează sănătatea, prin prevenirea IAAM, care amenință adesea viața.

 

În 2023, OMS pune accent pe rolul societăţii civile în schimbarea mentalităţilor şi încurajarea populaţiei pentru a acorda atenţia cuvenită igienei mâinilor, la nivel local, naţional şi internaţional, și face apel la toate organizaţiile din societatea civilă să se implice în campaniile privind igiena mâinilor, pentru a deveni eficiente.

Practicarea igienei mâinilor în unitățile sanitare protejează deopotrivă pacienții și personalul medico-sanitar. Simplul gest al spălării mâinilor poate să prevină răspândirea germenilor, inclusiv a celor rezistenți la antibiotice, mâna murdară reprezentând principala sursă de transmitere a infecțiilor în unitățile sanitare. Măsurile eficiente de prevenire și control al infecțiilor, inclusiv igiena mâinilor, previn 70% din infecțiile asociate IAAM, contribuie la reducerea impactului medical și economic al acestora.

Personalul medico-sanitar trebuie să respecte cu strictețe cele 5 momente cheie ale igienei mâinilor atunci când oferă îngrijiri medicale: 1. Înainte de a intra în contact cu pacientul; 2. Înainte de a îndeplini proceduri aseptice; 3. După expunerea la fluide ale corpului; 4. După contactul cu pacientul; 5. După atingerea obiectelor aflate în contact sau în apropierea pacientului.

 

În acest an, campania SAVE LIVES: Clean Your Hands se desfășoară sub sloganul „Accelerate action toghether(Accelerați acțiunea împreună), subliniind că îmbunătățirea acțiunilor de prevenție a infecțiilor și a rezistenței la antimicrobiene și construirea unei culturi a siguranței și calității îngrijiriilor medicale, în care igiena mâinilor este prioritară. Se atrage astfel atenţia că împreună putem contribui la climatul de siguranţă şi de calitate prin igiena mâinilor şi că o cultură puternică a calităţii şi siguranţei va încuraja oamenii să-şi păstreze mâinile curate, OMS subliniind astfel importanța pe care au avut-o măsurile de protecție aplicate corect în pandemie.

Acum este un moment critic în care ţările din întreaga lume trebuie să accelereze punerea în aplicare a celor învăţate în timpul pandemiei COVID-19 şi să sporească investiţiile pentru a elimina decalajele în prevenirea şi controlul infecţiilor, inclusiv în igiena mâinilor. Împreună, putem stimula acţiunile de prevenire a infecţiilor şi a rezistenţei antimicrobiene în domeniul sănătăţii. Comunităţile persoanelor care lucrează în domeniul sănătăţii, factori de decizie şi organizaţii ale societăţii civile pot accelera şi susţine acţiunile legate de igiena mâinilor, pentru a menţine sănătatea oamenilor”, menţionează site-ul OMS.

 

Prin mesajul transmis cu ocazia Zilei mondiale a igienei mâinilor, directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus subliniază că „nimeni nu trebuie să fie rănit sau să moară atunci când primește îngrijire medicală. Cu toate acestea, în fiecare an, milioane de oameni contractează infecții în instituțiile de îngrijire a sănătății. Marea tragedie este că cele mai multe dintre acestea ar putea fi prevenite. De Ziua Mondială a Igienei Mâinilor, facem apel la societatea civilă, guvernele, instituțiile și lucrătorii din domeniul sănătății să se alăture campaniei OMS «SALVAȚI VIEȚI: Curățați-vă mâinile», pentru a accelera acțiunile și pentru a stimula investițiile naționale și locale în igiena mâinilor în unitățile de sănătate”.

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, personalul medico-sanitar ar trebui să practice spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de 40-60 secunde sau să practice dezinfecția igienică a mâinilor cu substanțe hidro-alcoolice timp de 20-30 secunde. „Faceți un obicei dintr-un gest simplu ce ține bolile departe de dumneavoastră și de pacienții îngrijiți! Mâinile curate salvează vieți!”, transmite Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), cu prilejul Zilei mondiale a igienei mîinilor.

 

Practicarea igienei mâinilor de către personalul medico-sanitar poate fi repetată chiar și de 100 de ori pe parcursul unei zile de lucru. Complianța la respectarea regulilor de igienă a mâinilor poate fi influențată de foarte mulți factori: constrângerile de timp, volumul mare de muncă, lipsa resurselor, poziționarea deficitară a obiectelor/mobilierului în spațiile de lucru, prezența leziunilor la nivelul tegumentului mâinilor personalului, dar și repetarea unor tipare comportamentale incorecte care au fost identificate drept posibile bariere. În plus, Ziua mondială a igienei mâinilor reprezintă o oportunitate de a încuraja colaborarea între populația generală, profesioniștii din domeniul medical și organizații în vederea atingerii obiectivului comun de a minimiza riscul de infecții și de dezvoltare a rezistenței antimicrobiene.

Populația poate contribui, de asemenea, la atingerea obiectivul OMS, de îmbunătățire a acțiunilor de prevenție a infecțiilor și a rezistenței antimicrobiene „pentru că aproximativ 30% din afecțiunile diareice și 20% din infecțiile respiratorii (cum sunt de exemplu banalele răceli) pot fi prevenite prin igienizarea consecventă a mâinilor. Mâinile curate reprezintă o metodă de apărare împotriva infecțiilor care poate fi aplicată de oricine. (…)”, subliniază DSP Buzău,  de Ziua mondială a igienei mâinilor.

 

În fiecare an, campania „Save Lives: Clean Your Hands” îşi propune să facă progrese privind importanţa igienei mâinilor în îngrijirea sănătăţii, iar OMS solicită implicarea tuturor factorilor în vederea unei sănătăţi mai bune pentru persoanele de toate vârstele. Accesul la servicii esenţiale de sănătate de calitate, la medicamente şi vaccinuri esenţiale sigure, eficiente, de calitate şi accesibile pentru toţi, prevenirea şi controlul infecţiilor, inclusiv igiena mâinilor, au un impact demonstrat asupra calităţii îngrijirii şi siguranţei pacienţilor la toate nivelurile sistemului de sănătate.

Prin conştientizarea faptului că împreună putem accelera acţiunile pentru prevenirea infecţiilor şi a rezistenţei la antimicrobiene în îngrijirea sănătăţii, putem realiza o cultură a siguranţei şi calităţii în care îmbunătăţirea igienei mâinilor are o prioritate ridicată.

Consolidarea comunităţilor din domeniul sănătăţii și accelerarea activităţilor legate de igiena mâinilor, de prevenire şi de control al infecţiilor, precum și colaborarea dintre oameni şi organizaţii în vederea minimizării riscului de infecţii şi de dezvoltare a rezistenţei antimicrobiene în domeniul sănătăţii pot salva milioane de vieți, anual, subliniază OMS.

 


Adaugati un comentariu


 

*