SJU Buzău a înregistrat primul caz de meningită din acest an

23 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Pacienta a ajuns la spital al finele săptămânii trecute și are o evoluție favorabilă, tipul de meningită cu care a fost diagnosticată nefiind unul transmisibil.

 

De la începutul săptămânii, nu a existat zi în care la secția UPU Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău să nu se prezinte pacienți diagnosticați cu gripă, autoritățile de sănătate publică fiind deja în alertă, din momentul în care primele cazuri au fost confirmate de analizele efectuate la Institutul Cantacuzino.

Probele proveneau de la elevi ai Școlii numărul 7 din Buzău, unde a fost declarat focar de gripă, ulterior venind confirmare de la București și pentru probele recoltate de la copiii provenind din Centrul Maternal, astfel că și aici a fost declarat un nou focar. În centru nu se mai fac internări si nu se mai primesc vizite, ca măsură de precauție, în timp ce la Școala 7 nu au fost suspendate cursurile, însă situația este atent monitorizată.

Și în cursul zilei de ieri, la Urgențe Pediatrie a SJU Buzău au continuat să se prezinte copii cu simptome de gripă, în cazul cărora testele rapide au confirmat infecția cu virus gripal de tip A și B. Este vorba de 6 copii cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani, care provin din alte localități ale județului, niciunul dintre ei nefiind elev al școlii din Buzău în care a fost declarat focar de gripă. Între timp, secțiile de Pediatrie și de Boli Infecțioase ale unității medicale au devenit neîncăpătoare, astfel că medicii internează doar pacienții diagnosticați cu infecții respiratorii ori pneumonie, iar celor care prezintă forme ușoare ale bolii li se recomandă izolarea la domiciliu, cu tratament adecvat, sub supravegherea medicilor de familie.

 

Adriana Bunila

Purtătorul de cuvânt al SJU Buzău, Adriana Bunilă, a precizat în această dimineață că niciunul dintre cei șase copii nu a rămas internat, suferind de forme ușoare de gripă, astfel că medicii au recomandat izolarea la domiciliu, eliberând pentru fiecare pacient scrisoare medicală. Numărul cazurilor de gripă care s-au prezentat la secția UPU Pediatrie a început să crească din week-end, iar odată cu pacienții cu simptome specifice, la spital a ajuns și o adolescentă de 17 ani, care a primit un diagnostic mai sever. În urma consultului de specialitate, aceasta a fost diagnosticată cu meningită, fiind internată în aceeași zi – sâmbătă, 18 ianuarie – la Secția de Boli Infecțioase a SJU Buzău, pentru îngrijiri medicale și tratament.

Medicii spun că evoluția pacientei este una favorabilă, aceasta răspunzând foarte bine le tratament și fiind în afara oricărui pericol. Cazul nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea publică, fiind vorba de un tip de meningită care nu este transmisibil, astfel că nu s-au impus măsuri speciale.

 

Autoritățile de sănătate publică speră ca virusul gripal să nu se mai răspândească la fel de mult în zilele următoare, dat fiind că elevii sunt liberi vineri, iar pentru această zi s-a cerut unităților de învățământ să facă o dezinfecție riguroasă în clase.

DSP Buzău a transmis măsuri clare în școli, astfel că întoarcerea în colectivitate a copiilor după o absență de minim 48 de ore va fi condiționată de prezentarea unei adeverințe medicale de la medicul de familie. În plus, sălile  de clasă trebuie să se aerisească și să fie măturate zilnic, iar băncile să fie dezinfectate. Conducerile școlilor trebuie să asigure sursa de apă destinată spălării mâinilor precum și a substanțelor dezinfectante pe care trebuie să le folosească atât elevii cât și profesorii, iar profesorii care prezintă semne de infecție respiratorie și nu pot fi înlocuiți vor purta permanent mască. De asemenea, este recomandat ca în această perioadă să fie suspendate activitățile colective de tipul vizionărilor de filme, spectacole, competiții sportive la nivelul unităților de învățământ.

Și în spitale, pe lângă măsurile curente de igienă și dezinfecție s-a impus purtarea măștii de protecție și dezinfectarea cu rigurozitate a mâinilor nu doar personalului medical ci și pacienților, iar vizitele aparținătorilor au fost restricționate.

 

Între timp, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a prezentat evoluția afecțiunilor respiratorii și a cazurilor de gripă din ultima săptămână, iar datele arată ci s-a înregistrat un nou deces din cauza gripei, un bărbat în vârstă de 54 de ani, din județul Dâmbovița, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, avand condiții medicale pre-existente, dar nevaccinat antigripal. S-a ajuns astfel la al treilea deces din acest sezon gripal din acest sezon, dar specialiștii spun că nu este un motiv de alarmă, în sezonul trecut fiind deja 34 de cazuri până la această dată.

Potrivit INSP, morbiditatea prin infecții respiratorii acute s-a încadrat în intervalul așteptat în această săptămână, la nivel național. Activitatea gripală a evoluat cu intensitate scăzută în această perioadă, la nivel național fiind raportate 81.646 de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii), cu 30.6% mai mic comparativ cu numărul înregistrat în aceeasi săptămână a sezonului precedent (117.576) și cu 11.4% mai mare comparativ cu săptămâna anterioară (73.257).

Au fost raportate, la nivel național, 1.389 de cazuri de gripă clinică, mai puține cu 40% comparativ cu cele din aceeași săptămână a anului precedent (2314 cazuri), și 19 cazuri de Infectii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 6 mai multe față de săptămâna precedentă și cu 39 mai puține decât în aceeași perioadă a sezonului precedent.

 


Adaugati un comentariu


 

*