Buzoienii, loviți din nou de coronavirus. S-a dublat numărul de paturi COVID la ATI
Direcția de Sănătate Publică Buzău a înregistrat, zilnic, 20-30 de noi cazuri de îmbolnăvire în ultima săptămână, așa că a dispus măsuri de suplimentare a paturilor pentru pacienții infectați, atât pe secții, cât și la Terapie Intensivă.
Numărul de viroze și gripă se menține ridicat la Buzău, dar nici Covid-ul nu se lasă dus și chiar se înregistrează o creștere, ce-i drept, moderată, a cazurilor de infecție cu SARS-CoV2 și a persoanelor care au nevoie de spitalizare.
„Rămâne crescut numărul de infecții respiratorii acute – IAACRS, pneumonii și gripă, dar a crescut și numărul îmbolnăvirilor COVID și al cazurilor de scarlatină. Au început să se manifeste și alergiile care, din păcate, uneori sunt confundate cu răceala, pentru că au simptome semănătoare – strănut, nas înfundat, ochi înroșiți etc. De aceea este bine ca atunci când apar astfel de simptome să se consulte medicul de familie sau un specialist alergolog”, a precizat dr. Carmen Scântei, șef Departament Epidemiologie, DSP Buzău.
La nivel național, în unităţile sanitare de profil sunt internate 1.404 persoane cu COVID-19, din care 135 sunt minori. 142 de pacienţi (din care 1 copil) sunt tratați în secțiile ATI, iar 117 dintre ei nu sunt vaccinaţi anti-COVID.
În săptămâna 6-12 martie, au fost confirmate 111 cazuri de infecție cu varianta Omicron a SARS-CoV-2. În aceeași perioadă, INSP a raportat și 37 de decese la pacienţi cu COVID-19 (21 de bărbaţi şi 16 femei), cele mai multe la categoria de vârstă peste 80 de ani, toate cu comorbidități.
De la începutul pandemiei şi până acum, 67.773 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat în România.
În județul Buzău, „în ultima săptămână au fost, zilnic, 20-30 de pacienți COVID (mai puțin în weekend), dar se pare că nici lumea nu prea se mai testează. Nu suntem într-o situație alarmantă, dar în urma acestei evoluții am discutat cu conducerile unităților medicale și, conform planului de reziliență, au fost luate măsurile necesare și sunt pregătite să primească pacienții infectați. La Spitalul Județean de Urgență, unde toate paturile de la Boli infecțioase destiate pacienților COVID erau ocupate, am decis extinderea la cu 12 paturi pe secția Ppneumoftiziologie, iar la Terapie Intensivă s-a majorat numărul de paturi COVID, de la 4 la 8. Mai avem 20 de paturi la Râmnicu Sărat, alte 20 la Nehoiu și 5 la Smeeni și nu sunt toate ocupate. Mai greu este cu personalul medical, pentru că toate unitțile medicale se confruntă cu lipsa specialiștilor…”, spune dr. Carmen Scântei, epidemiologul șef al județului.
Din fericire, spune medicul epidemiolog, cazurile sunt în general moderate și chiar dacă ajung în spital nu necesită spitalizare de lungă durată, iar cei care ajung la ATI sunt, în general, persoane cu boli cronice asociate și nevaccinate.
Medicul epidemiolog recomandă, în acest context, mai multă atenție față de regulile de prevenție și protecție, dar și testarea și izolarea la primele semne de boală.
Testări rapide se pot face la medicii de familie, în laboratoarele acreditate, dar și la Laboratorul de Biologie moleculară al Spitalului Județean de Urgență, care „funcționează cu medic de laborator, biochimist și asistent principal de laborator. În acest laborator se pot efectua teste RT-PCR COVID19, teste RT-PCR COVID+GRIPĂ (COMBO), teste RT-PCR HPV (3 Tulpini – 16, 18, 45). Laboratorul este dotat cu aparatură medicală ultraperformantă, qPCR, care are o sensibilitate mare și capacitatea de a detecta cantități foarte mici de virus”, a explicat Adriana Bunilă, purtătorul de cuvânt SJU Buzău. Testele se efectuează contra cost, la prețuri cuprinse între 140 și 200 de lei, iar rezultatele se eliberează în 48 de ore.
De asemenea, cei care doresc să se vaccineze împotriva noii variante Omicron o pot face în cabinetele medicilor de familie care au contract cu CJAS şi în centrele de vaccinare COVID-19 din Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, Spitalul Orășenesc Nehoiu și Spitalul de Boli Cronice Smeeni.