Șefa DSP Buzău și epidemiologul șef al județului, confirmate cu Covid-19

Activitatea instituției se desfășoară normal, managementul fiind preluat de directorul economic, în timp ce activitatea sanitară va fi coordonată de doi medici epidemiologi.

 

Carmen Scantei și Cristina Ungureanu

Pandemia de Covid-19 a lovit direct la vârful instituției care coordonează activitatea de sănătate publică la nivelul județului Buzău, implicit managementul măsurilor speciale ce se impun pentru a ține sub control situația epidemiologică și a preveni răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus. Persoanele aflate în două funcții cheie la nivelul instituției au fost confirmate pozitiv cu Covid-19, iar la acest moment se află internate la Spitalul Județean de Urgență. Este vorba de directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP), Cristina Ungureanu, și de epidemiologul șef al instituției, dr. Carmen Scântei, cea care coordonează întreaga activitate epidemiologică la nivelul județului în contextul pandemiei de Covid-19.

Confirmarea a venit aseară, după efectuarea unei noi serii de teste specifice, al căror rezultat a ieșit pozitiv atât în cazul directorului instituției cât și al coordonatorului Compartimentului Epidemiologic.

Într-un comunicat transmis în această dimineață de prefectul județului, Leonard Dimian, se arată că starea de sănătate a celor două paciente este una bună, fapt ce le permite să lucreze în continuare cu toate resursele specifice, de pe patul de spital, având în vedere importanța funcțiilor pe care le ocupă în contextul epidemiologic actual.

 

Sefa DSP Buzău și prefectul județului

În același document se mai arată că activitatea instituției nu a fost afectată și se desfășoară în continuare normal, sub coordonarea directorului economic Daniela Dumitru. În același timp, managementul sanitar care era asigurat la nivelul județului de dr. Carmen Scântei a fost preluat de medicii epidemiologi Valentin Barbulis și Mirela Iorgu. Totodată, trei contacți direcți, angajați ai instituției, care au fost identificați în urma anchetei epidemiologice, au fost plasați în izolare la domiciliu.

Pe de altă parte, spitalul-suport Covid-19 din Rm. Sărat este ocupat la capacitate maximă, iar situația este aproape identică la Spitalul Județean de Urgență Buzău, în compartimentele destinate tratării pacienților cu coronavirus și la Terapie Intensivă.

Prefectul a dat însă asigurări că în ciuda acestei situații cu totul speciale, gestionarea situației epidemice este sub control la nivelul județului, însă este nevoie și de colaborare din partea populației, care trebuie să respecte regulile de siguranță și să asculte recomandările venite din partea specialiștilor avizați.

Acest episod este încă o dovadă a seriozității cu care trebuie tratată această boală, fără a ignora recomandările date zilnic de specialiștii din sănătate. Totodată, vedem clar că pericolul infectării cu noul Coronavirus nu a trecut și că acesta îi afectează pe toți, indiferent de funcție sau de poziția socială” este mesajul transmis de prefectul Leonard Dimian. Nu în ultimul rând acesta a transmis mulțumiri și încurajări personalului aflat în linia întâi a luptei pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

 

Coronavirusul a intrat și în Primăria Râmnicu Sărat. Virusul SARS-CoV-2 a fost confirmat în cazul unui administrator și al unui șofer din cadrul instituției, iar mai multe persoane cu care aceștia au intrat în contact sunt suspecte de infectarea cu virusul responsabil de îmbolnăvirea cu Covid-19 și vor fi testate.

Primarul municipiului, Sorin Cîrjan, a scris pe pagina sa de socializare că în contextul în care în țară crește îngrijorător numărul persoanelor infectate cu Covid 19, este necesar „să revenim urgent la atitudinea responsabilă de care dădeam dovadă în urmă cu câteva săptămâni”. „În urmă cu trei săptămâni, atunci când în Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat erau internați aproximativ 30 de pacienți, vorbeam, plini de speranță, despre revenirea spitalului și ambulatoriului de specialitate al acestuia la activitatea normală. Decizia Ministerului Sănătății de la sfârșitul lunii iunie, de a desemna două secții ale Spitalului Județean Buzău pentru tratarea infecțiilor cu noul tip de coronavirus, sporea și mai mult șansele ca lucrul acesta să fie posibil. Între timp lucrurile au evoluat într-o direcție greșită, ignorarea măsurilor de protejare de către cei mai mulți dintre noi facând ca cele două spitale să atingă capacitatea maximă de pacienți internați. Și numărul celor confirmați crește în fiecare zi. Aceasta în timp ce personalul medical este tot mai obosit și stresat de condițiile de lucru, puținii medici din spitalul nostru făcând față tot mai greu situației. (…) Dacă vrem să contribuim la redeschiderea spitalului, dacă vrem să dovedim respect pentru personalul medical din spital, o putem face într-un singur mod, respectând regulile de igienă și pastrând distanțarea fizică! Altfel, vom ajunge într-un punct în care nu vom mai putea controla lucrurile!”, a atras atenția primarul râmnicean. 

 


Adaugati un comentariu


 

*