Continuă să crească numărul cazurilor noi de Covid-19 la nivelul județului Buzău. Astăzi, un nou record nedorit

Același ritm alarmant de creștere se constată și la nivel național, autoritățile lansând azi un apel pentru respectarea regulilor de prevenire.

 

Trendul ascendent al numărului de cazuri nou confirmate de pacienți infectați cu noul coronavirus a continuat în ultimele 24 de ore, atât la nivel național, cât și la nivelul județului Buzău, unde a fost consemnat azi un nou record negativ, după cel de ieri. Astfel, în ultimele 24 de ore, la nivelul județului au fost înregistrate de ieri până azi 32 de cazuri noi de infectare, fiind astfel depășit pragul de 300 de cazuri per total. Vorbim la acest moment de 308 cazuri de Covid-19 în rândul buzoienilor și doar de 145 de persoane declarate vindecate.

Ceea ce îngrijorează cel mai mult la ora actuală, pe lângă numărul mare de cazuri nou confirmate, este răspândirea comunitară a noului coronavirus, mulți dintre cei nou confirmați neștiind cum și de la cine s-au infectat.

Printre cazurile nou confirmate în județ se numără și trei cadre medicale de la Spitalul Județean de Urgență, între care doi medici de la Chirurgie Plastică, unde săptămâna trecută a mai fost depistat un medic infectat, astfel că activitatea secției este asigurată acum doar de doi medici. Tot de la spitalul județean, din secția Infecțioase, a fost confirmată pozitiv o persoană care face parte din personalul auxiliar. Astfel, până acum, la nivelul unității medicale au fost infectați cu SARS-CoV-2 aproape 40 de cadre medicale și personal auxiliar: 7 medici, 18 asistente medicale, 11 infirmiere și 3 îngrijitoare. Unii dintre ei s-au vindecat, astfel că la ora actuală mai sunt 15 cadre medicale internate, iar cei care au ieșit din perioada de risc s-au întors deja la serviciu, astfel că managerul Claudiu Damian dă asigurări că „în nicio secţie nu e o situaţie critică, în care să nu se funcţioneze din cauza lipsei de personal”.

 

Acestora li se adaugă un cadru medical din personalul de conducere al fundației Crucea Alb-Galbenă, organizație care oferă servicii de îngrijire la domiciliu pe raza județului, dar care este asimptomatică și s-a testat la cerere, fiind contact direct al unuia dintre cazurile confirmate săptămâna trecută. Din fericire, aceasta nu a intrat în contact cu personalul fundației în ultimele două săptămâni și nici cu pacienții cărora li se acordă îngrijiri la domiciliu, pentru că a lucrat de acasă, astfel că aceștia nu ar trebui să aibă motiv de îngrijorare din această cauză.

În celelalte cazuri de infecție, atât în rândul personalului medical cât al celorlalțte persoane confirmate în ultimele 24 de ore, este vorba de persoane simptomatice, majoritatea fiind testate după ce s-au prezentat la spital cu simptomatologie specifică infecției cu SARS-CoV-2. Dintre cei 32 de pacienți nou confirmați, 30 au fost internați la spitalul din Râmnicu Sărat, iar Direcția de Sănătate Publică derulează anchete epidemiologice pentru a stabilii toate persoanele cu care aceștia au intrat în contact.

În județ, la acest moment se mai află în carantină 27 de persoane, iar alte 1.391 sunt izolate la domiciliu.

 

Îngrijorătoare este și evoluția situației epidemiologice la nivel național, azi fiind depășit pragul de 300 de cazuri noi confirmate în 24 de ore, un record după ieșirea din starea de urgență. Este vorba de 320 de cazuri noi, fapt ce a determinat autoritățile să transmită un mesaj de avertizare populației, chiar dacă spun că se așteptau la această situație, așa cum s-a întâmplat în toate țările care au dipus măsuri de relaxare a restricțiilor administrative.

Având în vedere creșterea numărului de cazuri noi din ultimele zile, pentru care a fost confirmată infectarea cu noul coronavirus, reluăm apelul către populație pentru respectarea cu strictețe a măsurilor generale de protecție sanitară – purtarea măștii în spații închise, păstrarea distanței față de alte persoane, evitarea atingerii suprafețelor comune și a contactului direct, igienizarea frecventă a mâinilor. Atragem atenția asupra faptului că, în absența asimilării conduitei sanitare responsabile, instituirea măsurilor de relaxare pentru reluarea activităților sociale și economice crește riscul de răspândire a virusului. Din acest motiv, contextul epidemiologic impune conformarea la măsurile de protecție sanitară printr-o atitudine precaută, preventivă, responsabilă, care să permită autorităților continuarea măsurilor pentru redeschiderea altor tipuri de activități”, este avertismentul transmis în urmă cu puțin timp de Grupul de Comunicare Strategică.

De ieri până azi, au fost confirmate 16 noi decese la nivel național, iar numărul pacienților aflați la Terapie Intensivă a scăzut de la 171 la 165.

 


Adaugati un comentariu


 

*