Buzoienii, îndemnați să respecte regulile de protecție împotriva Covid-19 și să nu se lase manipulați de fake-news

Mesajul vine din partea prefectului Leonard Dimian, în condițiile în care Buzăul a ajuns printre județele cu cele mai multe cazuri noi confirmate în ultimele zile.

 

În urmă cu puțin timp au fost anunțate rezultatele referitoare la evoluția situației epidemiologice în ultimele 24 de ore, iar rezultatele la nivelul județului Buzău sunt ceva mai bune decât în ultimele trei zile, însă deloc liniștitoare. Astfel, de ieri până azi s-au confirmat 18 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, de această dată, printre pacienți numărându-se doar o singură persoană care activează în domeniul medical. Este vorba de o angajată care face parte din personalul auxiliar al spitalului din Râmnicu Sărat și care a intrat în contact cu un pacient confirmat anterior. Dintre ceilalți 17 pacienți confirmați, 5 suferă de afecțiuni oncologice, iar 9 sunt pacienți ai Spitalului Județean de Urgență. Toți cei 18 pacienți nou confirmați au fost internați la spitalul din Râmnicu Sărat, unde sunt internați 116 pacienți cu coronavirus, astfel că dacă evoluția epidemică va evolua în același ritm, curând nu vor mai fi locuri în spital, unde mai pot fi internați cel mult 35 de noi pacienți.

Din păcate, s-au înregistrat si două decese, fiind vorba de un pacient de 47 de ani care suferea de boală pulmonară obstructivă cronică în momentul în care s-a infectat și de un altul de 84 de ani, cu multiple comorbidități. Astfel, la nivelul județului Buzău, vorbim la acest moment de un număr 326 de cazuri de îmbolnăviri și de 7 decese în rândul pacienților infectați cu noul coronavirus, toți suferind de afecțiuni preexistente, în timp ce numărul celor vindecați este de 148. Până astăzi, DSP Buzău a efectuat 6.613 teste RT-PCR pentru depistarea virusului SARS-CoV-2.

 

Așadar, lucrurile stau ceva mai bine decât în ultimele trei zile, în care am asistat la o explozie a numărului de cazuri noi în județ, însă situație este departe de a fi una liniștitoare. De la statutul de județ cu cele mai puține cazuri de infectare din țară, deținut la începutul luni mai, Buzăul a ajuns zilele acestea printre județele cu cele mai multe cazuri noi confirmate, lucru cu atât mai îngrijorător, cu cât printre pacienți se află multe cadre medicale și personal auxiliar de la spitalul județean, dar și foarte mulți pacienți, internați aici la momentul confirmării.

Celelalte cazuri provin din diferite zone ale județului, neavând legătură între ele, ceea ce denotă că avem o transmitere comunitară, care face ca evoluția situației epidemice să fie foarte dificil de ținut sub control, fără implicarea și responsabilizarea populației.

În acest sens, prefectul Leonard Dimian a făcut astăzi un apel către buzoieni, avertizându-i că pericolul pandemiei nu a trecut, iar în această perioadă riscul este mai mare decât oricând, la nivelul județului. Aceasta, întrucât nu mai există focare de infecție care să poată fi izolate pentru a preveni răspândirea coronavirusului, iar nivelul de vigilență al populației a scăzut îngrijorător, în condițiile în care există transmitere comunitară.

 

Leonard Dimian

În plus, în mediul on-line, îndeosebi pe grupurile locale de pe rețelele de socializare, se constată o avalanșă de știri false și de îndemnuri la nesupunere civică și încălcare a măsurilor de prevenire stabilite de autorități. Rezultatele transmise zilnic de Direcția de Sănătate Publică sunt contestate fără nici un temei, iar cifrele îngrijorătoare din ultimele zile sunt catalogate „minciuni” și „încercări de manipulare”. Inclusiv articolele publicate de Sănătateabuzoiană.ro, care se bazează doar pe date oficiale, au fost vehement atacate în ultimele zile, cu aceleași argumente fără nici un suport, care par a face parte dintr-un atac concertat.

Acest fapt l-au sesizat și autoritățile, pentru care este din ce în ce mai evident că nu este vorba de câteva opinii separate ale unor oameni care își dau cu părerea, ci de o campanie de dezinformare în toată regula. În acest context, prefectul Leonard Dimian sugerează ca Statul să „își întărească intervenția în această zonă”.

În județul nostru, riscul de infectare cu Coronavirus este acum mai mare decât a fost în toată perioada stării de urgență. Virusul are transmitere comunitară, este printre noi. Singura soluție REALĂ de a nu vă infecta este la dumneavoastră. Protejați-vă, pentru că numai așa vă protejați sănătatea și familia. Purtați mască în spațiile publice, dezinfectați-vă cât de des puteți mâinile. Păstrați distanța socială, indiferent de situație. Evitați aglomerările, pentru că sunt sursă de infectare”, a mai declarat acesta.

 


Adaugati un comentariu


 

*