Tot mai puțini buzoieni se vaccinează anti-COVD. Își încetează activitatea 4 centre de vaccinare

6 august 2021 | 0 comentarii |

La ora actuală, pe teritoriul județului mai sunt deschise 7 centre fixe, la care se adaugă cortul de la Piața Centrală, deservit de personalul medical de la Centrul de vaccinare de pe Bulevardul Bălcescu.

 

Valul 4 al pandemiei începe să-și facă simțită prezența și în Buzău, unde zilnic se înregistrează 2-3-5 persoane infectate, în ultima săptămână. Au fost și câteva cazuri la care în urma secvențierii s-a depistat prezența tulpinii Delta, despre care specialiștii spun că este mult mai contagioasă și care în alte țări europene face deja ravagii.

Buzoienii însă nu se prea mai vaccinează, deși specialiștii atrag atenția că cele mai vulnerabile în fața virusului vor fi persoanele nevacinate, iar „majoritatea deceselor care se vor produce de acum încolo din cauza COVID-19 sunt decese evitabile, ce puteau fi evitate prin vaccinare”.

În aceste condiții, activitatea centrelor de vaccinare s-a redus semnificativ, programul unora dintre ele s-a înjumătățit, iar altele și-au încheiat activitatea. Personalul medical, fie și-a reluat activitatea de bază, fie a format echipe mobile și merg prin sate unde vaccinează populația care dorește să se protejeze de coronavirus.

În urma analizării activității centrelor de vaccinare, Direcția de Sănătate Publică a propus suspendarea activității a patru centre de vaccinare din mediul rural pentru 30 de zile, iar Comitetul Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 a aprobat ca, începând de luni, 9 august, activitatea a 4 centre fixe de vaccinare deschise la Pârscov, Smeeni, Vernești și Vadu Pașii/Scurtești.

 

Cristina Ungureanu

Astfel, cele 4 centre care funcționau cu cinci fluxuri de vaccinare intră, de luni, în conservare, iar „dacă situația epidemiologică o va impune și dacă vor exista din nou solicitări de vaccinare, mai ales după ce mulți buzoieni se vor întoarce din concedii, se vor redeschide”, a precizat directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu, menționând că la ora actuală mai sunt funcționale 7 centre fixe, dar și acestea și-au redus semnificativ activitatea.

Localnicii din zonele unde funcționau aceste centre vor putea să se vaccineze în continuare împotriva Covid-19, dacă doresc, adresându-se altor centre de vaccinare din județ. Nu avem cea mai bună rată de imunizare, doar aproxiativ 21% din populație s-a vaccinat, deși noi și medicii din județ am promovat permanent beneficiile vaccinării. Să sperăm că oamenii vor conștientiza, la un moment dat, că beneficiile vaccinării depșesc cu mult riscurile pe care antivacciniștii le tot speculează, deși unii dintre ei s-au vaccinat. În prezent, vaccinarea se poate face doar în baza cărții de identitate, fără programare, în oricaree centru de vaccinare și prin intermediul medicilor de familie”, a mai spus directorul executiv al DSP Buzău.

 

Cele 4 centre de vaccinare a căror activitate a fist suspendată sunt:

– Centrul de vaccinare organizat în Școala Generală Scurtești situată în Sat Scurtești, Comuna Vadu Pașii, Jud. Buzău. Centrul funcționează cu 2 fluxuri, un flux alocat pentru vaccinul Johnson & Johnson și un flux alocat pentru vaccinul Pfizer;

– Centrul de vaccinare organizat în Caminul Cultural Vernești situat în Sat Vernești, Comuna Vernești, Jud. Buzău. Centrul funcționează cu un flux alocat pentru vaccinul Pfizer;

– Centrul de vaccinare organizat în Vechiul Cămin Cultural (Cămin de nunți) situat în loc. Smeeni, str. Principală, Jud. Buzău. Centrul funcționează cu un flux alocat pentru vaccinul Pfizer;

– Centrul de vaccinare organizat în Centrul de Sănătate Multifuncțional Pârscov Secție exterioară a Spitalului Județean de Urgență Buzău situat în loc. Pârscov, Str.Principală nr. 33, Jud. Buzău. Centrul funcționează cu un flux alocat pentru vaccinul Pfizer.

 

În ceea ce privește pregătirea pentru valul 4 al pandemiei, autoritățile sanitare spun că se pregătesc să facă față oricărei situații, deși speră că lucrurile nu vor mai fi la fel de presante ca în perioadele anterioare. Rata de infectare se menține la 0,03 la o mie de locuitori, iar în ultimele 24 de ore, la nivelul județului s-au înregistrat 3 noi cazuri de infectare, unul la un copil de 1 an, altul la un copil de 4 ani și al treilea la un pacient în vârstă de 67 de ani.

La nivel național, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 230 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 528 de persoane infectate cu noul coronavirus sunt internate în unităţile sanitare de profil, dintre care 68 la ATI, iar 5 pacienți infectați, toți cu comorbidități, au decedat, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

„Valul patru singur ne va afecta și pe noi, dar sperăm să nu fie la fel de virulent ca cele anterioare. Suntem pregătiți, însă să facem față oricărei situații, Spitalul Județean de Urgență și Spitalul Municipal Râmnicu Sărat au secțiile de Terapie Intensivă pregătite, medicii știu mai bine cum trebuie gestionate cazurile, cum să abordeze simptomatologia și la ce să fie atenți. Dacă va fi cazul, spitalul de la Râmnic va reveni la statutul de suport Covid-19. Există însă în continuare problema lipsei medicilor, iar cei care sunt acum în spitale sunt destul de obosiți după un an și jumătate de luptă cu pandemia. Cea mai îngrijorătoare problemă este însă faptul că există multe persoane nevaccinate, iar mulți nu vor să se vaccineze, iar aceștia au risc ridicat de a dezvolta forme severe, care de obicei necesită internarea în Terapie Intensivă”, a mai spus Cristina Ungureanu, directorul DSP Buzău, făcând încă o dată apel la populație să se vaccineze.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*