Record de cazuri noi de COVID-19. Ministrul Sănătății face un nou apel la populație să respecte regulile sanitare

7 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Aproape 3.000 de români au fost depistați ca fiind infectați cu SARS-CoV-2, s-au înregistrat 82 de decese și peste 600 de pacienți sunt în stare gravă la Trapie Intenivă, în ultimele 24 de ore.

 

România înregistrează un nou record al infecțiilor cu coronavirus de la începutul pandemiei. Crește și numărul deceselor și al cazurilor grave, din Terapie Intensivă. Într-o singură zi au fost confirmate 2.958 de noi cazuri de infecție, 82 de decese și 612 cazuri de pacienți în stare gravă la ATI, unde în total avem 1.050 de paturi pentru pacienți COVID. Valul de îmbolnăviri pare de neoprit. Personalul medical este insuficient, tot mai obosit și din ce în ce mai bolnav. Medicii spun că dacă vom continua să avem, în medie, două mii de cazuri pe zi, sistemul medical românesc va ajunge în colaps, în două săptămâni.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, face un nou apel la populație, să respecte regulile sanitare, dar populația s-a săturat să poarte mască și să respecte regulile, în timp ce pandemia pare fără sfârşit.

„Recomandarea noastră este de a nu forța aceste sisteme medicale. Avem și personal medical infectat. Haideți să ne gândim că acest personal medical se expune. Am reevaluat și am relaxat niște activități la 1 septembrie. Acum, când indicele a trecut de 1,5 am fost nevoiţi să restricţionam aceste activități. În măsura în care aceste indicatoare, acești indici vor reveni sub 1,5, vom reveni și noi în momentul în care vom redeschide aceste activități”, a declarat ministrul Nelu Tătaru, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria.

 

Nelu Tataru

Ministrul recunoaște că personalul medical este același de acum 7 luni, deși numărul de cazuri de pacienți nou infectați cu noul virus a crescut de 15 ori. Crede că sistemele medicale vor face față, însă atenția că asta se poate face doar cu condiția ca populația să respecte normele sanitare și să contribuie astfel, alături de autorități, la gestionarea situației.

Avem un mesaj pentru corpul medical, care, deși este obosit, este acolo în continuare și va da aceeași asistență medicală, dar și un mesaj pentru populație: haideți să respectăm acele reguli! În acest moment, avem 226 de spitale suport COVID-19. În aceste spitale avem 1.050 de paturi de terapie intensivă, complet utilate. Avem 612 persoane în aceste spitale, pe paturi de terapie intensivă. Vedem că nu se respectă reguli, vedem că lumea are o atenție relativ sporită despre ce se întâmplă la alte evenimente. Haideți să încercăm să reașezăm o abordare de tot ce înseamnă respectarea unor reguli. Suntem întrebaţi de multe ori noi, corpul medical, care ar fi limitele. Am primit şi 200, primim şi 1.000, primim şi 2.000, primim şi 3.000 de pacienţi pe zi. Dar haideţi să vedem dacă acea componentă de prevenţie este cea care poate face diferenţa. Nu se tranșează această pandemie în spital. Această pandemie se tranșează în pre-spital. Respectând niște reguli vom avea un număr de cazuri mic”, a mai spus ministrul.

 

Referitor la personalul medical, Tătaru a menționat că „avem şi personal medical infectat, haideţi să ne gândim că acest personal medical este cel care se expune, haideţi să ne gândim că acest personal medical trebuie să îngrijească şi persoane infectate sau persoane neinfectate COVID, haideţi să vedem că spitalele din Bucureşti sunt cele care, în acest moment, pot suplini, dar vom fi nevoiţi să trecem tot ce înseamnă capacitate către spitalele din provincie ”, menționând că, în acest moment, la nivelul ţării există 226 de spitale de suport COVID.

Evoluţia cifrelor arată negru pe alb stadiul critic în care ne aflăm. În preajma deschiderii anului şcolar, pe 11 septembrie, erau 1.391 de cazuri noi, la finalul lunii septembrie erau 2.000, iar astăzi, pe 7 octombrie, avem cele mai mari cifre de la debutul pandemiei, aproape 3.000 de cazuri de infectare în 24 de ore.

Medicii se tem că dacă evoluția va continua în același ritm, în următoarele două săptămâni se va ajunge la 5.000 de infecări, numărul deceselor se va dubla, iar secțiie ATI nu vor mai face față cazurilor grave.

Prin urmare, până la un vaccin, cea mai eficientă apărare rămâne să respectăm reguli simple – masca, igienă și distanțarea. Virusul SARS-CoV-2 rămâne în aer timp de trei ore și poate supraviețui pe suprafețe. Perioada de incubație a coronavirusului este estimată între 2 și 14 zile.

 

Klaus Iohannis

Și președintele României s-a declarat îngrijorat de numărul mare de infectări, de decese și de cazuri grave de la ATI, dar și-a reiterat încrederea pe care o are în medici. „Medici avem atâţia cât avem. Mulţi sunt în pragul epuizării, sunt supăraţi, dar vom face faţă, cu toţii, împreună.  Locuri la Terapie Intensivă atât pentru infectaţii cu Covid, cât şi pentru cei care au alte probleme sunt în jur de 2500. Din 1.000 de locuri disponibile la ATI pentru infectaţii de Covid, 600 de locuri sunt ocupate. Transmit un mesaj special de recunoştinţă şi mulţumire personalului medical din România. Aceşti oameni extraordinari merită respectul nostru şi admiraţia noastră. Avem încredere în medicii noştri. Lunile care vor urma nu vor fi deloc uşoare, dar sunt convins că vor acţiona cu acelaţi devotament. Vreau să-i asigur pe medici și personalul medical că sunt alături de ei şi împreună vom face faţă acestei crize”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a atras din nou atenția că este foarte important să se respecte măsurile sanitare, neexcluzând impunerea unor noi restricții, în cazul în care va crește rata infectării. „Personal, cred că toate măsurile trebuie să fie proporţionale cu incidenţa bolii. Nu-mi doresc să ajungem la situaţia în care nu mai este permisă deplasarea între localităţi”, a mai spus președintele, care și-a exprimat încă o dată convingerea că s-au luat „deciziile bune, dar o pandemie nu este o alegere politică sau un ghinion, este o catastrofă cu care trebuie să trăim până la un vaccin sau tratament. Ea a venit neţinând cont cine este la guvernare”.

 

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a subliniat că focarele de Covid-19 care există în centrele de bătrâni, în cele de copii și unităle sanitare, au ca sursă de infecție comunitatea, pentru că există în continuare evenimente incomplet supravegheate, iar regulile sanitare nu sunt respectate în marile aglomerări urbane, în transportul în comun etc.

Ministrul Sănătății susține însă că noile restricții impuse acum două zile își vor face efectul în 12-14 zile, cu condiția ca populația să respecte cele trei reguli simple, igiena, purtatul măștii de protecție și distanțarea fizică, și să contribuie astfel, alături de autorități, la gestionarea situației.

Potrivit acestuia, Comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă sunt cele care reevaluează permanent tot ce se întâmplă la nivelul localităţii respective şi „va da măsura rigorilor sau restricţiilor care se impun de la o zi la alta”.

Pe de altă parte, românii s-au săturat să poarte mască și tot mai mulți spun că au obosit să respecte regulile sanitare, în timp ce pademia pare fără sfârșit. La fel se întâmplă și în alte țări. Un studiu făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că mai bine de 60% din populaţia Europei s-a săturat de pandemie şi a obosit să respecte regulile impuse de autorităţi.

 


Adaugati un comentariu


 

*