Medicii de familie „au tras linie” după prima săptămână de la reluarea utilizării cardului de sănătate

7 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Aceștia continuă să susțină că măsura intrată în vigoare de la 1 octombrie nu are nici o legătură cu îmbunătățirea stării de sănătate a populației.

 

Medicii de familie continuă să-și manifeste nemulțumirea față de decizia obligativității utilizării cardului de sănătate pentru consultațiile acordate la cabinete, măsură pe care o denumesc „experiment național” și despre care susțin că a avut rezultate negative din prima săptămână de la implementare.

Astfel, Societatea Națională de Medicina Familiei susține că, la un prim bilanț realizat după o săptămână de când această măsură a redevenit obligatorie, rezultatele comunicate de medicii din teritoriu nu sunt unele pozitive.

Într-un comunicat al organizație profesionale a medicilor de familie se arată că, în comparație cu perioada în care utilizarea cardului a fost suspendată, în ultima săptămână au crescut timpii de așteptare pe holurile cabinetelor, implicit interacțiunea dintre pacienții programați sau nu, printre care se numără și cei cu afecțiuni respiratorii. Asta înseamnă o creștere a riscului de transmitere a noului coronavirus în rândul pacienților. Mai mult, durata consultațiilor a crescut, ceea ce înseamnă implicit o interacțiune prelungită între medic și pacient „din considerente pur birocratice şi nu prin mărirea timpilor dedicaţi consultaţiei”.

 

La aceste inconveniente se adaugă și funcționarea greoaie și uneori blocarea totală a sistemului informatic al CNAS, ceea ce contribuie și mai mult la prelungirea timpilor de așteptare și la sporirea riscului de contaminare cu noul coronavirus, atât a personalului medical cât și a pacienților.

Au fost situaţii în care pacienţii, deprinşi în ultimele luni să se prezinte la medicul de familie fără card, au fost nevoiţi să renunţe la serviciul medical. Unii au optat pentru reprogramare, însă alţii au fost nevoiţi să se întoarcă în aceeaşi zi. Tot acest demers înseamnă timp, cheltuieli şi deplasări inutile şi, mult mai îngrijorător, expunere la risc de îmbolnăvire” – se mai arată în raportul dat azi publicității de Societatea Națională de Medicina Familiei.

Nu în ultimul rând, printre efectele negative se mai menționează întreruperea temporară a tratamentelor pentru pacienţii cronici, aflaţi în imposibilitatea de a-şi ridica reţeta şi care nu îşi permit achiziţionarea necompensată a medicamentelor.

 

În plus, medicii de familie reamintesc faptul că orice card poate fi considerat un obiect contaminat, iar tranzitarea acestuia între pacient-medic-farmacist îi poate pune în pericol pe toţi cei care lucrează cu el.

Toate aceste aspecte negative au loc în contextul în care se înregistrează creșteri îngrijorătoare ale numărului de îmbolnăviri cu Covid-19, azi înregistrându-se un nou record negativ de 2.958 de cazuri noi, precum și a numărului de pacienți internați în secțiile de Terapie Intensivă. „Reintroducerea utilizării cardului în asistenţa medicală primară nu poate fi parte a unui set de măsuri care au ca scop limitarea răspândirii infecţiei SARS-CoV-2. Cardul de sănătate este utilizat strict pentru verificarea serviciilor acordate de către furnizorii de servicii medicale, deci un mijloc de control al costurilor, în sensul micşorării acestora prin limitarea accesului la servicii. Reintroducerea cardului nu are nici o legătură cu îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei. Avem convingerea că o eventuală economie adusă de măsura reintroducerii cardului în medicina de familie prin mult-speratul control al costurilor va aduce prejudicii incalculabile societăţii şi sănătăţii populaţiei” – se mai arată în comunicatul organizației.

Pe baza acestor argumente, reprezentanții medicilor de familie solicită din nou renunţarea temporară la utilizarea cardului de sănătate în asistenţa medicală primară.

 


Adaugati un comentariu


 

*