Animozități între organizațiile profesionale ale medicilor de familie și din ambulator

14 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Motivul îl constituie luările de poziție din ultima vreme ale Societății Naționale de Medicina Familiei, care i-au determinat pe medicii de ambulatoriu să se simtă subestimați și denigrați.

 

Dr. Cosmin Alexandrescu

În ultima perioadă, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) a avut o serie de reacții publice cu privire la decizia reintroducerii cardului de sănătate pentru consultațiile acordate la cabinet dar și la cea referitoare la  implicarea medicilor de familie în monitorizarea pacienților cu forme ușoare de Covid-19, care sunt izolați la domiciliu. Organizația profesională a remis mai multe comunicate în care a criticat deciziile autorităților, subliniind de fiecare dată faptul că medicii de familie au preluat foarte multe sarcini noi odată cu apariția pandemiei, preluând pacienții care nu au mai avut acces în spitale și în unele cabinete din ambulatoriile de specialitate, fără ca în același timp să beneficieze de sprijin din partea autorităților.

Afirmația referitoare la preluarea pacienților i-a deranjat pe colegii lor din ambulatoriu, care au reacțional la rândul lor printr-o scrisoare deschisă semnată de dr. Cosmin Alexandrescu, președintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulator (APMA). Acesta vorbește în numele colegilor săi, atrăgând atenția că și medicii de familie și cei de ambulator poarta aceeași bătălie și au același adversar, însă „inconștient, ne faultăm repetat”. Acesta face referire la recentele luări de poziție ale medicilor de familie, considerând că prin arogarea de către aceștia a meritului de a fi preluat întregul șoc al pacienților care nu au mai avut loc în spitale, medicii de ambulator au fost subestimați și denigrați prin omisiune.

 

Reprezentantul medicilor de ambulator reamintește cu această ocazie faptul că aceștia nu au „tras obloanele” în perioada stării de urgență, acest lucru întâmplându-se doar în cazul ambulatoriilor de spital, care au fost nevoite să recurgă la această soluție. „Din păcate, unele luări de poziţie ale reprezentanţilor SNMF lezează prin neclaritatea exprimării, dacă nu chiar prin intenţie declarată, sentimentele medicilor specialişti din ambulatoriu. Nu, dragi colegi, noi NU am tras obloanele în starea de urgenţă. Doar ambulatoriile de spital au fost forţate să o facă. Noi am fost alături de voi, în cabinete. Noi ne-am îngrijit pacienţii. Care sunt şi ai voştri. Nu ca proprietate de listă, ci ca fiinţe aflate în nevoie, care beneficiază de pregătirea noastră profesională. A amândurora”, a declarat dr. Cosmin Alexandrescu.

 

În aceeași scrisoare deschisă adresată medicilor de familie, se mai precizează că, deși au fost prezenți la cabinete în această perioadă, medicii de ambulator nu au primit nici beneficiile și nici promisiunile făcute de autorități medicilor de familie. „Noi nu am primit nici măcar promisiuni de stimulente, nici ajutoare, cât de mici, de la minister, casa de asigurări sau primării în perioada stării de urgenţă. Nu am primit scutiri de impozit pe clădiri prin lege. Nici măcar valoarea punctului nu ne-a crescut atunci când v-a crescut vouă în 2019. Şi nu avem nici capitaţie. Speram însă la mai multă solidaritate. La colegialitate. Noi nu v-am atacat niciodată. Nici măcar prin omisiune. De aceea, am fost surprinşi când repetat, în luările de poziţie ale reprezentanţilor dumneavoastră, aţi spus că voi aţi preluat întregul şoc al pacienţilor care nu au mai avut loc în spitale. Noi unde eram atunci? Nu în cabinetele de lângă uşa voastră? Nu împreună am avut grijă de pacienţii cronici? Nu cardiologii, diabetologii, oftalmologii, ginecologii, etc. v-au ajutat în îngrijirea acelor pacienţi?” – mai precizează președintele APMA în scrisoarea deschisă adresată colegilor de la SNMF.

În final, acesta face apel la mai multă solidaritate între cele două categorii profesionale, solicitând totuși scuze din partea reprezentanților SNMF pentru ceea ce preferă să considere „o scăpare de limbaj”.

 


Adaugati un comentariu


 

*