Tensiuni majore între Guvern și medicii de familie

12 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Medicii de familie cer să fie chemați la consultări înainte să se ia decizii în privința activității lor.  Premierului Ludovic Orban și ministrul Nelu Tătaru au anunțat intenția executivului de a transfera către medicina primară o serie de responsabilități, în contextul înmulțirii alarmante a numărului de pacienți infectați cu SARS-CoV-2.

 

Ludovic Orban

În cadrul unei ședințe de Guvern care a avut loc săptămâna trecută, premierul Ludovic Orban i-a solicitat ministrului Sănătății să găsească o soluție prin care medicii de familie să fie implicați în monitorizarea pacienților cu forme ușoare de Covid-19, care sunt izolați la domiciliu, în condițiile în care personalul medical din spitale este ocupat cu pacienții internați, iar angajații din DSP-uri se concentrează pe anchetele epidemiologice. Ieri, prim-ministrul Orban a declarat că alături de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, caută soluţii pentru a motiva implicarea medicilor de familie în urmărirea stării de sănătate a pacienţilor care au forme uşoare de COVID-19, precizând că medicii de familie ar putea să urmărească starea de sănătate a pacienţilor respectivi, dar ar putea fi implicaţi şi în anchetele epidemiologice.

Solicitarea premierului a fost urmată imediat de o reacție din partea medicilor de familie, care s-au arătat nemulțumiți de această nouă sarcină care se dorește să fie pusă în seama lor, și mai ales de faptul că deciziile în ceea ce îi privește se iau fără consultarea în prealabil a organizațiilor profesionale reprezentative. „Eu cred că medicii de familie – mai ales că orice cetăţean are un medic de familie – am convingerea că medicul de familie poate fi implicat şi, evident, trebuie răsplătit, în baza legislaţiei privitoare la COVID-19, trebuie răsplătit pentru activităţile pe care le desfăşoară în relaţia cu pacienţii lor care sunt pozitivi”, a afirmat premierul, la finalul unei vizite efectuate la DSP Bucureşti.

 

Premierul a preczat că medicii de familie ar putea „să urmărească starea de sănătate, să vadă exact tratamentul, să urmărească evoluţia fiecărui caz. (…) Cred că un medic de familie ar putea să aibă competenţa de a face anchete epidemiologice. Până la urmă, în aceste anchete epidemiologice, din punctul meu de vedere, viteza este importantă. De fapt, ce urmărim prin anchete epidemiologice? Sigur că urmărim să aflăm şi unde s-a infectat persoana – în măsura în care este posibil şi îşi aduce aminte – dar ne interesează mai ales să descoperim persoanele cu care a intrat în contact, pentru ca acestea să nu transmită la rândul lor virusul în comunitate”, subliniind că este foarte greu pentru medicii din spitale să urmărească și starea de sănătate şi evoluţia bolii pentru pacienţii cu forme uşoare.

Totodată, ministrul Nelu Tătaru a anunțat ieri, într-o conferință de presă la Iași, că medicii de familie se vor deplasa la domiciliile pacienților cu Covid-19 izolați, în vederea monitorizării acestora, iar pentru fiecare caz, vor încheia contracte suplimentare cu CNAS. Aceasta, în contextul în care asimptomaticii care nu au comorbidităţi urmează a fi evaluaţi la domiciliu şi programaţi pentru investigaţii medicale. În același timp asimptomaticii cu comorbidităţi vor rămâne în continuare cu internare după evaluare, iar simptomaticii fără comorbidităţi vor fi evaluaţi şi vor primi un tratament la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie.

 

Ministrul Sănătății a precizat că așa cum se știe „asimptomaticii, odată cu primirea rezultatului, ar trebui să anunţe medicul de familie, Direcţia de Sănătate Publică şi, cu ambulanţa, să se prezinte la un spital de boli infecţioase. Există cele 48 de ore în care vom avea acele evaluări. În acest moment, tot ce înseamnă asimptomatici cu un test pozitiv merg şi aglomerează unităţile de primire de urgenţe. Pentru a evita această aglomerare, asimptomaticii vor fi evaluaţi la domiciliu şi programaţi pentru investigaţiile paraclinice”, a declarat ieri, ministrul Nelu Tătaru, menționând că această evaluare ar urma să intre în sarcina medicilor de familie, care vor primi câte 30 de puncte pentru fiecare caz evaluat.

Avem pregătită în acest sens inclusiv o colaborare cu medicii de familie atât din contracte suplimentare cu Casa de Asigurări pentru monitorizare, vor primi câte 30 de puncte pentru fiecare caz, pe care îl vor monitoriza, precum şi posibilitatea de prestări de servicii cu direcţia de sănătate publică în activitatea de anchete epidemiologice şi urmărire a pacienţilor”, a mai spus ministrul Sănătății.

Reprezentanții SNMF susțin însă că medicii de familie nu au la dispoziție mașini care pot fi decontaminate după fiecare vizită la acești pacienți, nu au nici echipamente de protecție adecvate și nici posibilitatea de a se echipa și dezechipa în condiții de siguranță.

 

Aceștia reamintesc că în cele șapte luni de la apariția pandemiei in România, medicii de familie au preluat foarte multe sarcini noi, odată cu blocarea accesului în spitale a pacienților non-Covid și închiderea multor cabinete din ambulatorii, condiții în care toți acești pacienți au fost direcționați către medicii de familie.

În comunicatul SNMF se mai arată că, printre aceste sarcini noi se numără și triajul epidemiologic pentru pacienții suspecți de Covid-19, monitorizarea pacienților izolați la domiciliu, dar și a contacților direcți, în situația în care aceasta era obligația autorităților. Acestora li se adaugă asigurarea urgențelor care nu mai aveau acces la serviciile specializate, îngrijirea pacienților cronici care până atunci fuseseră monitorizați excluziv în spitale, vaccinarea copiilor și adulților, precum și asigurarea suportului informațional și emoțional pentru pacienți. „După şapte luni de pandemie, s-ar părea că lucrurile evoluează cât se poate de îngrijorător în ceea ce priveşte controlul răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2. Este momentul ca autorităţile să înţeleagă faptul că gestionarea pandemiei nu se poate face doar pe hârtie şi la televizor, fără să se ţină cont de opiniile celor care sunt zilnic in contact cu pacientul. Este anormal ca autorităţile să profite în mod repetat de capacitatea de tampon a medicilor de familie, categorie pe care cu îndârjire au uitat să o menţioneze în comunicările lor. Solicităm ferm autorităţilor să iniţieze de urgenţă consultări cu SNMF pentru gestionarea corectă şi eficientă a actualei situaţii. Lipsa acestor consultări este una dintre cauzele situaţiei epidemiologice actuale”, se mai arată în documentul SNMF.

 


Adaugati un comentariu


 

*