Apelul medicilor de familie în fața celui de-al treilea val al pandemiei

Pe lângă problemele care necesită o rezolvare urgentă pentru a se evita un număr mare de cazuri grave și decese, aceștia cer guvernanților să își respecte promisiunile făcute în campania electorală.

 

Împlinirea unui an de la declanșarea pandemiei în România coincide cu pregătirea pentru al treilea val, despre care specialiștii spun că ar putea fi dominat de noua tulpină din Marea Britanie și ar putea afecta mai multe persoane tinere, dat fiind faptul că această categorie nu a fost inclusă încă în campania de vaccinare.

Momentul nu este unul de mare optimism, iar asta reiese și dintr-un apel adresat autorităților de Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF). Medicii de familie fac o analiză a modului în care au fost afectați de primul an de pandemie, atrăgând atenția  și asupra unei serii de neajunsuri care trebuie rezolvate cât mai urgent, în condițiile apropierii unui nou val de îmbolnăviri.

Astfel, medicii cer în primul rând asigurarea de materiale de protecţie pentru cabinetele medicilor de familie și asigurarea funcţionării ambulatoriilor de specialitate şi a secţiilor de spital pentru pacienţii non-Covid.

Totodată, se solicită încheierea la timp a contractelor cu medici de familie, iar documentele respectivă să fie „redactate în spiritul încrederii reciproce, bazate pe modul real de desfăşurare a activităţilor şi în folosul pacienţilor”.

 

În același document, medicii de familie cer eliminarea discriminării acestei categorii profesionale, generate de neacordarea stimulentului de risc, stimulent pe care celelalte cadre medicale care au lucrat cu pacienți Covid-19, l-au primit. Nu în ultimul rând, SMNF solicită organizarea de consultări periodice între medicii de familie și autorități, reamintind totodată actualilor guvernanți promisiunile pe care le-au făcut în campania electorală. „Respectarea promisiunilor din campania electorală, cuprinse şi în programul de guvernare, reprezintă o obligaţie morală pentru orice conducător şi în special pentru cei ai sistemului de Sănătate. Ocuparea unor astfel de funcţii presupune eforturi pentru binele tuturor, pacienţi si profesionişti, deopotrivă, precum şi cunoaşterea importanţei fiecărei specialităţi medicale în funcţionarea optimă a sistemului sanitar”, se mai arată în comunicatul SNMF.

 

Medicii de familie spun că pandemia a făcut sute de victime în rândul lor și al familiilor, situație la care se adaugă epuizarea personalului medical și nemedical, coroborată cu dezinteresul autorităților față de nevoile acestei categorii profesionale.

Am monitorizat pacienţii suspecţi sau infectaţi cu SARS-CoV 2 la domiciliu, am făcut şi facem în continuare programări pentru vaccinarea împotriva Covid-19, chiar dacă putem face asta doar noaptea, pentru că doar atunci ai şanse să găseşti locuri libere pentru pacienţii care au boli şi nu fac parte din categorii privilegiate cu acces direct pentru programarea la vaccinare. Noi nu am beneficiat de resurse suplimentare pentru procurarea materialelor de protecţie, nici chiar cei care munceau în plin focar. Nu am beneficiat nici de stimulent de risc, pentru că, atunci când au redactat documentul, decidenților le-a scăpat din vedere categoria noastră şi nici nu au corectat până acum această eroare. Avem o ordonanţă pentru monitorizarea pacienţilor Covid-19 utilă doar pentru a pedepsi medicii, care şi ea aşteaptă sa fie corectată. Mai mult, a trecut o lună de la începerea campaniei de vaccinare şi încă nu există contractele pentru cei care fac programări la vaccinare. Stimaţi conducători, Medicina de familie funcţionează independent de marginalizarea decidenţilor, este dedicată tuturor, este alături de fiecare cetăţean. Nimeni nu poate schimba aceasta evidenţă, întreaga populaţie are nevoie de medicii de familie şi se bazează pe aceştia” se mai arată în documentul semnat de Biroul Executiv al SNMF.


Adaugati un comentariu


 

*