Medicii de familie cer să poată acorda în continuare consultații de la distanță

Aceștia au propus autorităților un plan de măsuri ce vizează activitatea cabinetelor de medicina familiei, în condițiile încetării stării de urgență după data de 15 mai și au solicitat suplimentarea bugetului alocat medicinii primare.

 

Printre cei care așteaptă cu rezerve termenul la care vă fi anunțată încetarea stării de urgență și relaxarea restricțiilor impuse în această perioadă se numără și medicii de familie. Aceștia s-au gândit deja la un plan de măsuri care ar trebui pus în aplicare, împreună cu autoritățile, pentru ca activitatea în medicina primară să se poată desfășura în siguramță și după acest termen. Astfel, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie a transmis o scrisoare deschisă pe adresa ministrului Sănătății, în care sunt menționate măsurile care ar trebui să fie puse în aplicare  după încetarea stării de urgență, în colaborare cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Scopul principal al acestor măsuri este prevenirea răspândirii infecțiilor cauzate de noul coronavirus, în contextul relaxării măsurilor de siguranță care sunt în vigoare în prezent.

În primul rând, medicii de familie solicită ministrului Nelu Tătaru să se păstreze și după 15 mai posibilitatea de a acorda consultații de la distanță, pentru a evita astfel deplasările care nu sunt neapărat necesare, ale pacienților către cabinetele de medicina familiei. Aceștia spun că până la acest moment, măsura s-a dovedit a fi una eficientă, iar consultațiile de la distanță se desfășoară fără sincope, astfel că măsura ar putea fi continuată și după încetarea stării de urgență, pentru limitarea transmiterii virusului.

 

Dr. Raluca Zoitanu

Medicii sugerează totodată că este necesară crearea și promovarea unui mesaj de informare publică prin care pacienţii să fie încurajaţi să sune la medicul de familie pentru problemele de sănătate nou apărute sau pre-existente, care nu au legătură cu noul coronavirus.

Totodată aceștia atrag atenția că se constată o scădere a adresabilității pacienților pentru alte probleme de sănătate, în contextul în care mesajele publice din ultima perioadă s-au concentrat exclusiv pe Covid-19. „Pe fondul mesajelor axate în exclusivitate pe Covid-19 observăm o reducere a adresabilităţii pentru toate celelalte patologii acute, subacute şi cronice, măsurilor profilactice – cum ar fi vaccinarea, existând riscul agravării acestor patologii sau evoluţiei nefavorabile a epidemiei de rujeolă. Capacitatea cabinetelor de medicina familiei de a veni proactiv în întâmpinarea pacienţilor este redusă, eforturile depuse până în prezent de medicii de familie şi asistenţii medicali neputând substitui efectul unui mesaj de informare publică difuzat constant de toţi furnizorii de servicii media audiovizuale”, a precizat președintele organizației, dr. Raluca Zoiţanu.

 

O altă măsură cerută de medicii de familie constă în suplimentarea bugetului alocat asistenţei medicale primare, din fondul asigurărilor de sănătate, pentru a se elimina astfel discriminările apărute în comparație cu alte categorii de unităţi sanitare şi de personal medical. Medicii de familie spun că au nevoie de această suplimentare de fonduri, întrucât achiziţia de materialele sanitare necesare pregătirii pentru pandemie, adaptarea cabinetelor şi personalului la cerinţele pandemiei, stării de urgenţă, inclusiv la acordarea consultaţiilor la distanţă, coroborate cu reducerea adresabilităţii, au generat diminuarea semnificativă a veniturilor și sunt puși în imposibilitatea de a majora veniturile asistenţilor medicali, fapt ce are serioase implicații și asupra moralului întregii echipe din cabinetele de medicină primară.

În scrisoarea deschisă se mai solicită stabilirea unităților medicale și de suport medical implicate în triajul, cazarea și tratarea bolnavilor infectați cu SARS-CoV2, astfel încât cabinetele de medicina familiei și centrele de permanență să poată continua asigurarea în bune condiții a serviciilor de asistență medicală primară pentru toată populația care nu este infectată cu SARS-CoV2 și după încetarea stării de urgență. Ca argument se invocă faptul că majoritatea cabinetelor de medicina familiei sunt cabinete individuale, care nu dispun de personalul și de spațiul necesar pentru a efectua triajul la cort și nici nu pot asigura circuite separate pentru pacienții cu Covid-19.

 

Se sugerează de acea ca pacienții suspecți sau confirmați cu această boală să nu fie îndrumaţi prin protocoalele şi actele normative elaborate de autorităţi spre cabinetele de medicina familiei şi centrele de permanenţă, ci spre unităţile medicale şi de suport medical dedicate „Prezenţa accidentală în cabinetele de medicina familiei şi centrele de permanenţă a pacienţilor Covid-19 încă neconfirmaţi, cu simptomatologie la debut, şi care scapă triajului prin omiterea oferirii tuturor informaţiilor în cadrul anamnezei, nu poate fi evitată, însă nu este de dorit direcţionarea pacienţilor confirmaţi de către autorităţi spre asistenţa medicală primară”, mai precizează dr. Raluca Zoiţanu.

Nu în ultimul rând, medicii de familie solicită actualizarea ordinului privind managementul în caz de deces al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, cu prevederi specifice pentru decesele care au loc la domiciliu. în care există suspiciunea ridicată de medicul de familie de deces ca urmare a infecţiei Covid-19. Motivul pentru care se solicită acest lucru este acela că ei nu dispun de echipament personal de protecţie adecvat pentru a asigura examinarea cadavrului la domiciliu şi constatarea decesului în aceste situaţii.

 

Dr Rodica Tanasescu

Dr. Rodica Tănăsescu, vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov consideră că aceste măsuri sunt benefice și necesare și solicită la rândul său autorităților să colaboreze cu organizațiile profesionale ale medicilor de familie, pentru a găsi împreună cele mai bune și mai funcționale soluții în favoarea pacienților.

Recomandăm pacienților noștri cu boli cronice să nu uite de riscurile lor, să apeleze la o consultație telefonică și, dacă este cazul, să vină la consultație, să își urmeze tratamentele atât de necesare, să respecte regulile de viață cumpătată și sănătoasă. Noi suntem în cabinete și dornici să îi sprijinim. Nu uităm nici că micii noștri pacienți au nevoie de vaccinare, de sfaturi, de îngrijirea unor boli acute. Telefonul, mesajele online, Whatsapp-ul, rămân forme de comunicare benefice, atunci când nu este necesară o consultație clasică. Nu uităm nici că îngrijorarea firească, întrebările fără răspuns, singurătatea, izolarea pot dezvolta probleme ale echilibrului psihic. Sunt lucruri firești, griji firești, pe care le putem discuta împreună”, este mesajul transmis de aceasta.

 


Adaugati un comentariu


 

*