Cartierul Poștă în carantină, din cauza inconștienței unui localnic

Acesta a ținut neapărat să-și viziteze rudele din Ialomița, de Paște, sfidând toate restricțiile și recomandările, iar la întoarcere a infectat cu 19 persoane cu Covid-19, astfel că numărul persoanelor infectate a ajuns la 40 în județul Buzău.

 

Efectele inconștienței și chiar are prostiei celor care nu au respectat restricțiile de circulație în perioada Paștelui s-au văzut cel mai bine la Buzău, unde numărul total de cazuri înregistrate la nivelul județului s-a dublat în doar două zile, exact la două săptămâni după sărbătoarea creștină. Responsabil pentru această situație, care este cea mai gravă în județ de la declanșarea pandemiei, este un bărbat de 41 de ani din cartierul Poștă, care a sfidat orice recomandare și interdicție ce ar fi trebuit respectată mai ales în perioada Paștelui și a plimbat coronavirusul timp de o săptămână prin cartier și prin oraș, fără să se gândească la consecințe.

Acesta a mers în județul Ialomița, unde sunt deja 214 cazuri de COVID-19 și mai multe decese, iar orașul Țăndărei este sub carantină, pentru a petrece sărbătoarea cu niște rude din Bărbulești, ocazie cu care s-a ales și cu un „cadou” nedorit de la socrul său, care era infectat cu noul virus. Bărbatul s-a infectat și s-a întors acasă, în mijlocul comunității de 31 de persoane, împreună cu care locuiește în cartierul Poștă din Buzău.

Câteva zile mai târziu, socrul său a fost confirmat cu Covid -19, însă buzoianul a fost consecvent în inconștiența sa, neanunțând autoritățile că a intrat în contact cu un caz confirmat și neluând măsuri pentru a-i proteja pe cei cu care locuia. Mai mult, când au început să apară primele simptome ale bolii, în loc să anunțe medicul de familie sau să sune la 112, în cazul în care nu ar fi fost în evidența unui astfel de medic, acesta a mers la spital, iar în urma triajului a fost direcționat către Secția de Pneumoftiziologie a SJU Buzău. S-a prezentat aici pe 28 aprilie, a fost testat pentru Covid-19, iar rezultatele au sosit pe 1 mai, confirmând infectarea.

 

A fost trimis la spitalul Victor Babeș din Capitală, iar imediat după aflarea rezultatului specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică s-au deplasat în comunitatea în care acesta locuia, însoțiți de echipaje de polițiști și jandarmi și au demarat o anchetă epidemiologică în urma căreia au fost identificate 31 de persoane cu care bărbatul intrase în contact, fiind recoltate probe de la fiecare dintre ele, între care soției și celor doi copii ale bărbatului considerat vector de răspândire a virusului.

Aseară, autoritățile județene au fost anunțate că 19 persoane testate au fost confirmate infectate cu noul virus. Așa se face că între 1 și 3 mai, numărul de cazuri de Covid-19 din întreg județul Buzău s-a dublat, crescând de la 20 la 40. Toți contacții au fost izolați la domiciliu imediat după testare, iar la aflarea rezultatelor de aseară, autoritățile au întrat în alertă.

Rând pe rând, pacienți confirmați au fost preluați de ambulanțe, 12 dintre ei fiind transportați la spitalul-suport COVID-19 din Râmnicu Sărat, iar ceilalți 7 (două mămici și cinci copii, dintre care doi bebeluși de câteva luni), au fost duși la spitalul Victor Babeș” din Capitală, Spitalul Râmnicu Sărat neavând medic pediatru și medic neonatolog ca să-i poată supraveghea și îngriji.

 

Situația fiind una deosebit de gravă, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit în ședință de urgență în cursul nopții, fiind luată o decizie fără precedent pe raza județului. Astfel, conform unui comunicat transmis de Prefectură în jurul orei 01.45, s-a luat decizia plasării în carantină a întregului cartier, pentru a se evita extinderea focarului epidemic în tot orașul. Propunerea a venit din partea Direcției de Sănătate Publică și a fost validată de la nivel central și de către Comitetul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, fiind pusă imediat în aplicare.

Carantina este instituită pe o perioadă de 14 zile, timp în care cei aproximativ 2.000 de locuitori din cartier nu mai pot părăsi zona, iar accesul din exterior va fi drastic restricționat, fiind permis doar pentru aprovizionarea cu alimente și bunuri de strictă necesitate, care va fi asigurată de către autorități. Celelalte persoane cu care au intrat în contact persoanele infectate rămân în continuare în izolare și se speră că bărbatul inconștient nu a „reușit” să împrăștie virusul și prin alte zone ale orașului

Cu această ocazie, prefectul Leonard Dimian a făcut un nou apel la responsabilitate către toți buzoienii, atrăgând atenția că și la nivelul județului se constată o relaxare a populației și avertizând că încă este necesar să fie respectate cu strictețe restricțiile din ordonanțele militare, întrucât lucrurile pot degenera foarte ușor, așa cum s-a întâmplat în acest caz. Totodată, Instituția prefectului a transmis că deocamdată nu se ia în discuție extinderea măsurii de carantină și în cartierul Mihai Viteazu, iar dacă se va impune acest lucru, populația va fi informată.

 Comentarii (1)

  1. Violeta spune:

    Cum a ajuns individul până acolo? A avut elicopter personal? Unde a fost politia? Astăzi erau în piață în Rm. Sărat, opreau mașinile, verificau… iar trotuarele erau pline de fuste colorate ce cărau cărucioare… diverse lucruri… Să înțeleg că aveau adeverință sau că ele nu transmit virusul?

Adaugati un comentariu


 

*