COVID-19: Crește numărul de îmbolnăviri, dar și speranța de vindecare

21 martie 2020 | 0 comentarii |

În România au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus  367 persoane, iar 52 dintre ele s-au vindecat și au fost deja externate. La nivel global s-au înregistrat 242.488 de cazuri, din care 88.258 s-au vindecat. Se fac eforturi și pentru obținerea unui vaccin, care ar putea fi disponibil pentru utilizare largă peste 12-18 luni.

 

Crește numărul de îmbolnăviri cu noul coronavirus, dar mulți dintre români continuă să ignore măsurile de prevenire instituite de autorități; în loc să nu iasă din casă, merg în parcuri, la piață și în supermarket, fără a ține cont că trebuie să păstreze distanța de cel puțin un metru față de ceilalți oameni cu care vin în contact. Secretarul de Stat Raed Arafat a transmis un nou mesaj prin care îndeamnă populația să evite „la maxim” activitățile care nu sunt neapărat necesare, subliniind că „virusul nu se vede, nu se simte şi nu are gust ca să poată fi evitat”, dar „prin măsurile de izolare şi distanţare socială” poate fi evitată contaminarea.

Până astăzi, pe teritoriul României, au fost confirmate 367 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus), dintre care 59 numai în ultimele 24 de ore. Pacienții nou confirmați au vârste cuprinse între un an și 74 de ani. În secțiile de Terapie Intensivă sunt internați 14 pacienți, din care 3 în stare gravă, în timp ce starea de sănătate a celorlalți este bună, staționară, transmite Ministerul Sănătății. Între cei infectați se afșă și din ce în ce mai multe cadre medicale. După cele peste 20 infectate la Spitalul Gerota din Capitală, Spitalul Județean de Urgență Suceava a confirmat, astăzi, existența a 11 medici din secțiile Boli Infecţioase, Pneumologie şi Ortopedie, precum şi de la Unitatea Primiri Urgenţe (UPU) confirmați pozitiv și sunt internaţi în prezent în Secţia de Boli Infecţioase a unității medicale.

 

Deocamdată nu avem niciun deces la nivel național, dar în afara granițelor României, noul coronavirus a ucis deja 7 români. Șase dintre ei erau în Italia, iar unul în Franța. În străinătate au fost confirmați ca infectați 30 de cetățeni români (23 în Italia, 2 în Namibia și câte unul în Spania, Franța, Luxemburg, Irlanda și Tunisia.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că în cursul zilei de astăzi au revenit în țară 227 de cetățeni români care au fost repatriați din Torino, Italia, cu două curse aeriene, tip charter, operate de o companie privată. Totodată, MAE reînnoiește apelurile privind evitarea oricăror călătorii externe care nu sunt absolut esențiale și recomandă turiștilor sau cetățenilor români aflați temporar în străinătate să revină de urgență în țară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 4.207 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 55.198 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

La nivelul județului Buzău, până la data de 21 martie râmân două cazuri de infectare confirmate, în carantină sunt 57 de persoane, iar pentru alte 1.764 de persoane a fost luată măsura izolării la domiciliu, potrivit unui comunicat al Prefecturii, în care se menționează că mai sunt locuri disponibile pentru carantinarea persoanelor care vin din zone de risc, dar și posibilitatea extinderii capacităților existente.

 

Cort spital Nehoiu

La fel ca în toată țara, există și la Buzău situații în care „problematica medicală se întrepătrunde cu cea socială. Exemplificăm cu situația unui bărbat din comuna Berca, transportat la unul dintre centrele de carantină din județul Buzău, după ce ancheta epidemiologică a arătat că este contact indirect cu o persoană aflată în izolare la domiciliu. Pentru că nu deținea o locuință în care să poată sta izolat pentru 14 zile, autoritățile sanitare au decis să îl transporte către un centru de carantină, limitând astfel la maximum posibilitatea transmiterii eventualei îmbolnăviri”, menționează Denisa Irimia, purtătorul de cuvînt al Prefecturii Buzău.

Echipe mixte formate din polițiști, jandarmi, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică și autorități publice locale fac verificări la domiciliile persoanelor aflate în izolare.

Efectivele Inspectoratului Județean de Jandarmi Buzău au fost suplimentate astăzi, cu echipe ale Grupării de Jandarmi Mobile Ploiești, care acționează pentru patrulare și intervenție în comunități de interes operativ, în relaționare permanentă cu reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Buzău.

Tot astăzi, în curtea Spitalului Orășenesc Nehoiu, o echipă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău a instalat un cort pentru triajul avansat al pacienților.

 

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 8.915 de teste, din care 40 în unități medicale private, informează Ministerul Sănătății.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.501 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 5.704 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Din păcate unii români nu înțeleg că trebuie să respecte măsurile de prevenire și răspândire a virusului stabilite de autorități, astfel că au fost întocmite și 117 dosare penale, pentru zădărnicirea combaterii bolilor, unor persoane care nu au respectat măsura de izolare/carantină sau nu au anunțat ori au mințit atunci când au venit dintr-o zonă de risc. Poliția a aplicat 329 de sancțiuni contravenționale, pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

Autoritățile centrale și locale fac un nou apel la persoanele izolate la domiciliu sau aflate în carantină să respecte măsurile în care au fost plasate, pentru că numai astfel se poate preveni răspândirea infecției cu noul coronavirus.

Totodată se atrage atenția cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE 0800.800.358 – linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, la +4021.320.20.20.

 

Din fericire crește și numărul de persoane vindecate, 52 dintre persoanele confirmate pozitiv fiind deja declarate vindecate și externate (36 la Timișoara, 11 la București, 3 la Craiova, unul la Constanța și unul la Iași), transmite Grupul de Comunicare Strategică.

Cu toate acestea, Miljana Grbic, reprezentantul OMS în România, atrage atenția că situația este serioasă și există riscul să ne confruntăm cu o situație similară celei din Italia dacă nu sunt luate măsuri eficiente, la timp. Aceasta consideră că faptul că există cazuri de vindecare trebuie privit cu rezervă, pentru că este posibil ca pacienții care s-au vindecat să rămână în continuare contagioși. De aceea, OMS recomandă ca persoanele care la ultimele două testări au avut rezultat negativ și sunt considerate vindecate, să mai stea în izolare la domiciliu dou-trei săptămâni.

Potrvit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, până la data de 20 martie 2020, la nivelul UE/SEE, în Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora au fost raportate 102.649 de cazuri, cele mai multe în Italia (53.578 cazuri confirmate, 4.825 decese din care 800 numai în ultimele 24 de ore), Spania (17.147 cazuri, 767 decese), Franţa (10.995 cazuri, 372 decese), Germania (14.138 cazuri, 43 decese) și Regatul Unit al Marii Britanii (3.277 cazuri, 144 decese).

La nivel global, 177 de țări se confruntă cu noul coronavirus, iar numărul cazurilor confirmate cu COVID-19 se apropie de 300.000, din care aproape 90.000 s-au vindecat, iar peste 11.000 dintre persoanele infectate au decedat.

 

Pe de altă parte, există speranța că industria farmaceutică va produce un vaccin împotriva Covid-19. Zeci de teste clinice sunt în curs, în vederea punerii la punct a unor kituri de depistare mai ieftine şi mai mai performante şi mai ales a unui tratament sau vaccin capabile să lupte împotriva coronavirusului.

În Statele Unite au început primele teste pe oameni ale unui vaccin împotriva noului coronavirus. Cercetătorii americani de la Institutul de Cercetare Kaiser Permanente Washington din Seattle au început un studiu în prima etapă a unui vaccin COVID-19 dezvoltat în timp record. Un alt vaccin ar putea fi realizat de Inovio Pharmaceuticals. Este de așteptat ca aceștia să înceapă propriul studiu pe oameni luna viitoare în SUA, China și Coreea de Sud.

România va face parte din țările care vor testa un vaccin împotriva coronavirusului. Vaccinul va fi adus din Marea Britanie și ar putea ajunge în țara noastră peste o lună și şi testat pe grupe de persoane, după ce vor fi date toate avizele de către Agenția Națională a Medicamentului, a anunțat managerul Institutului „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel.

Institutul Matei Balș a stabilit deja un protocol de colaborare cu Marea Britanie pentru a aduce acest vaccin în România. Vor fi făcute studii clinice pe voluntari. Vaccinul este testat, în prezent, în SUA și în Marea Britanie.Vaccinul este destinat populației care nu a fost infectată cu noul virus, a precizat Adrian Streinu-Cercel.

Chiar dacă cercetările merg bine, un vaccin nu ar fi disponibil pentru o utilizare pe scară largă timp de 12 până la 18 luni. În cazul SARS, a durat 20 de luni de la secvențierea genelor până la dezvoltarea vaccinului.

 


Adaugati un comentariu


 

*