Stare de urgență majoră în România: 762 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19, din care 103 cadre medicale

24 martie 2020 | 0 comentarii |

UPDATE, 21.30: Bilanțul negru crește, încă trei persoane au decedat. Toți cei trei pacienți, doi bărbați și o femeie care aveau afecțiuni medicale cronice preexistente (boli cardiovasculare, diabet) și fuseseră internați la Spitalul Județean Suceava. Niciunul nu avea o posibilă expunere precizată, iar rezultatele probelor de laborator au confirmat prezența COVID-19. Numărul deceselor crește astfel la 11.

***

În județul Buzău, până la această dată au fost confirmate 9 cazuri de infecție cu noul coronavirus, 7 dintre ele fiind depistate numai în acest weekend și în primele două zile ale acestei săptămâni.

 

Răspândirea comunitară a noului coronavirus impune noi restricții pe teritoriul României. Președintele Klaus Iohannis a anunțat, astăzi, că printr-o Ordonață militară se vor impune noi restricții de circulație, iar măsurile care până astăzi aveau caracter de recomandare vor deveni obligatorii.

Se vor introduce noi restricţii de circulaţie şi noi restricţii pentru români. Ce a fost până acum o recomandare devine o obligaţie, după principiul stăm acasă. Evident că oamenii pot ieşi ca să meargă la muncă, la cumpărături necesare de alimente de pe o zi pe alta. Însă aceste restricţii devin obligatorii” – a declarat președintele Iohannis, subliniind că noile restricții vor fi prelucrate printr-o Ordonanță militară care se va finaliza în cursul zilei de astăzi, iar de mâine vor intra în vigoare.

Totodată, președintele a anunțat că în urma unei ședințe avute împreună cu premierul, ministrul de Interne și ministrul Apărării s-a convenit ca forțele de ordine să fie suplimentate cu personal din cadrul Ministerului Apărării, iar Armata va fi folosită pentru a gestiona situațiile din teren.

În plus, pentru cei peste 5.000 de români aflaţi în carantină (și pentru alții care li se vor adăuga) se vor lua măsuri de supraveghere electronică, astfel încât să se știe dacă aceștia respectă sau nu măsurile de carantină.

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 226 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 4 persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, iar pentru acestea s-a dispus măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

 

O situație alarmantă este și aceea că avem deja 103 cadre medicale infectate COVID-19 până acum, iar cei mai mulți sunt din Spitalul Județean de Urgență Suceava, care a și fost închis din această cauză.

Potrivit unei informări transmise de Mnisterul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică a raportat că „în prezent, un număr de 103 cadre medicale sunt diagnosticate cu COVID-19, după cum urmează: 43 medici (27 medici Suceava), 45 asistenţi medicali (30 asistenţi medicali Suceava, 14 infirmieri (13 infirmieri Suceava), 1 îngrijitoare”.

Grupul de Comunicare Strategică a transmis că, până astăzi, 24 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 762 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus), din care 186 au fost confirmate pozitiv doar în ultimele 24 de ore. Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 4 ani și 85 de ani. Dintre cele 762 de persoane infectate cu noul virus, 79 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 19 la București, 3 la Craiova, 2 la Constanța, una la Cluj și una la Iași).

La Terapie Intensivă se află 16 pacienți infectați cu noul virus, iar 6 dintre ei sunt în stare gravă, în timp ce starea celorlalți este bună, staționară. Tot până astăzi, 8 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din București, Suceava, Craiova și Iași, au decedat.

Alți 48 de cetățeni români au fost confirmați infectați cu COVID-19 (coronavirus): 36 în Italia, 4 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg și Franța. Până acum, 8 cetățeni români aflați în străinătate (7 în Italia și unul în Franța) au decedat, anunță MAE.

 

Șapte dintre pacienții nou confirmați sunt din Buzău, astfel că numărul total al persoanelor depistate pozitiv până acum a ajuns la 9, la nivelul județului. Până săptămâna trecută, când autoritățile centrale au oprit comunicarea oficială a cazurilor infectate pe județe, Buzăul avea 2 cazuri confirmate. Acestea sunt o persoană de 73 de ani din Pârscov, venită din Italia unde fusese la tratament, și un bărbat de 34 de ani din Râmnicu Sărat, venit tot din Italia, care a fost carantinat într-un centru din municipiu.

Cazurile nou confirmate sunt în mare parte în legătură cu cele două persoane depistate pozitiv și internate la Institutul Matei Balș, unde au fost transportați, în condiții speciale de izolare, și buzoienii nou confirmați.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 5.515 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 83.970 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

În județul Buzău se află în carantină 69 de persoane, iar alte 2.770 de persoane sunt izolate la domiciliu. Capacitatea de carantinare a fost extinsă la nivelul județului, astfel că la ora actuală există peste 300 de (potențiale) locuri pentru carantinarea persoanelor în cazul cărora va fi necesară această măsura.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 12.624 de teste, din care 461 în unități medicale private.

 

Pentru verificarea respectării regimului impus persoanelor aflate în izolare la domiciliu ca măsură de prevenire și limitare a răspândirii infecției cu coronavirus, Inspectoratul Județean de Poliție Buzău, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Direcția de Sănătate Publică și Poliția Locală și efectuează zilnic activități de verificare a persoanelor aflate în izolare. „Aceste structuri acționează atât în echipe mixte, cât și separat pentru asigurarea respectării normelor legale impuse în contextul stării de urgență. În ultimele 24 de ore, au fost verificate 1.385 de persoane aflate în izolare și au fost aplicate 56 de sancţiuni contravenţionale cu privire la nerespectarea măsurii de izolare la domiciliu, pentru nerespectarea prevederilor legate de circulația cetățenilor în grupuri mai mari de 3 persoane care nu fac parte din aceeași familie și pentru nerespectarea reglementărilor care privesc restricțiile de circulație în intervalul 22.00-06.00. Valoarea totală a sancțiunilor aplicate a fost de peste 75.000 lei. Situația persoanelor aflate în izolare la domiciliu este adusă zilnic la cunoștința reprezentanților unităților administrativ- teritoriale, pentru ca acestea să poată aplica, la rândul lor, măsuri de verificare și de sprijin a persoanelor izolate”, se precizează într-un comunicat al Prefecturii Buzău.

 

În ultimele 24 de ore, GCS anunță că au fost înregistrate 1.473 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 8.171 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Din nefericire, mulți români au ignorat măsurile de izolare/carantină și au încălcat restricțiile, astfel că până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 154 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat 903 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

De asemenea, cu ocazia formalităților de intrare în țară, Poliția de Frontieră a întocmit 4 dosare penale, în care sunt cercetate 18 persoane, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații, faptă prevăzută și pedepsită de art. 326 Cod Penal.

Autoritățile le reamintesc cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

Până la data de 23 martie 2020, au fost raportate 160.233 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora, iar la nivel global s-au înregistrat 338.307 cazuri confirmate, 14.602 decese și 101.898 pacienți declarați vindecați.

 


Adaugati un comentariu


 

*