Măsuri fără precedent în România: Prin Ordonanţă Militară se închid mall-urile şi cabinetele stomatologice, iar oamenii nu mai au voie să iasă din casă decât cu adeverinţă de la angajator sau declaraţie pe propria răspundere

21 martie 2020 | 0 comentarii |

Ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela a anunţat noi măsuri pentru limitarea epidemiei de coronavirus, cuprinse într-o Ordonanţă militară, printre care interdicţii de funcționare a mall-urilor și cabinetelor stomatologice, de circulaţie pe străzi şi de intrare a străinilor în ţară.

 

Marcel Vela

Ministrul de interne Marcel Vela a anunţat, sâmbătă seară, într-o conferință de presă, că printr-o Ordonanță militară au fost stabilite noi măsuri pentru limitarea epidemiei de coronavirus, ale cărei prevederi intră în vigoare începând de duminică seară, 22 martie, începând cu ora 22.00.

Ordonanța cuprinde 11 articole și prevede că, începând cu data de 22 martie, ora 22.00, în România se suspendă, temporar, activitatea în cabinetele de medicină dentară și vor fi permise, prin excepție, doar intervențiile stomatologice de urgență.

Tot începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora României, se suspendă activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care-şi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, cu excepţia vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice şi a serviciilor de curăţătorie.

Prin centru comercial se înțelege „structura de vânzare cu suprafața medie sau mare în care se desfășoară activități de comercializare cu amănuntul de produse, servicii de piaţă şi de alimentaţie publică, ce utilizează o infrastructură comună şi utilităţi adecvate”, astfel cum este reglementat în anexa la Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

 

De asemenea, circulaţia persoanelor în afara locuinţei / gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 şi evitarea formării oricărui grup mai mare de 3 persoane (care nu locuiesc împreună).

În intervalul 6.00 – 22.00 se recomandă ca circulaţia persoanelor în afara locuinţei / gospodăriei să se efectueze numai:

– în interes profesional (inclusiv deplasarea între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale, atunci când activitatea profesională este esenţială şi nu poate fi amânată sau desfăşurată de la distanţă);

– deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale;

– deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;

– deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie;

– deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor şi nevoile animalelor de companie/domestice.

 

Începând cu data de 23 martie, intervalul orar 22.00-6.00, persoanele care ies din casă o pot face numai pentru motivele enunțate aterior. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil și care trebuie să cuprindă nume şi prenume, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/ locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.

Alte excepții de la interdicția prevăzută de Ordonanța militară nr.1/2020 privind unele măsuri de primă urgență, care privesc aglomerările de persoane și circulația transfrontalieră a unor bunuri, publicată în Monitorul Oficial al României se stabilesc prin ordin al ministrului Sănătății.

Totodată, începând cu 22 martie, ora 22.00, se interzice intrarea cetăţenilor străini şi apatrizilor în România, prin punctele de trecere a frontierei de stat, cu excepția situației în care aceștia tranzitează teritoriul României pe culoare de tranzit, organizate prin înțelegeri cu statele vecine.

Prin excepție este permisă intrarea pe teritoriul României a cetățenilor străini și apatrizilor care fac parte din următoarele categorii: sunt membri de familie ai cetăţenilor români; membri de familie ai cetăţenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, cu rezidenţă în România; persoane care posedă o viză de şedere îndelungată, un permis de şedere sau un document echivalent permisului de şedere eliberat de autorităţile române; persoane care se deplasează în interes profesional dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document echivalent; personalul diplomatic sau consular, personal al organizaţiilor internaţionale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar; pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare; pasageri care călătoresc din motive imperative (medicale sau familiale); persoane care au nevoie de protecţie internaţională sau din alte motive umanitare.

Prevederile privind circulația persoanelor se aplică și conducătorilor autovehiculelor de transport marfă, cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4t

 

Odată cu publicarea Ordonanței în Monitorul Oficial, persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părărsesc locaţia fără aprobare, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate şi vor fi conduse de forţele de ordine publică şi plasate în carantină instituţionalizată, sub pază.

Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locaţia în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităţilor competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile. Măsurile dispuse nu exonerează persoanele de răspunderea contravenţională sau penală.

Totodată, autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să identifice şi să ţină evidenţa persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susţinători sau altă formă de ajutor, şi să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuinţelor. Evidenţele se actualizează şi se raportează săptămânal la centrul judeţean / al municipiului Bucureşti de coordonare şi conducere a intervenţiei. Comitetele locale, judeţene şi al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă identifică modalităţi de sprijin pentru persoanele respective.

Slujbele religioase vor putea fi oficiate în lăcaşurile de cult, de către slujitorii bisericeşti/religioşi, fără accesul publicului, iar slujbele pot fi transmise prin mass-media și online

Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât şi împărtăşirea credincioşilor bolnavi la spital sau la domiciliul acestora.

Sunt abilitate să asigure aplicarea şi respectarea prevederilor prezentei ordonanţe militare: Poliţia Română, Jandarmeria Română, Poliţia locală, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi conducătorii autorităţilor administraţiei publice locale, Poliţia de Frontieră Română.

 

În cadrul conferinței de presă care a avut loc la sediul MAI, pe această temă, secretarul de Stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a precizat că măsurile recomandate în ordonanţa militară și prezentate de ministrul Vela ar trebui să fie considerate de cetăţeni drept obigatorii și a făcut un nou apel la comportament responsabil, subliniind că prevenirea rămâne cea mai importantă apărare împotriva extinderii epidemiei de coronavirus.

Totodată, Arafat a anunțat că importante cantităţi de materiale pentru prevenirea răspândirii coronavirusului COVID-19 vor începe să sosească în țară și vor fi distribuite în regim de urgenţă „către unităţile sanitare, către serviciile de urgenţă a unităţii de primiri-urgenţă, servicii de ambulanţă. Pot să spun că primele măşti de nivel înalt de protecţie au fost distribuite de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă pe plan naţional. Vorbim aici de măştile FFP2, FFP3, care au fost distribuite 80.000 de măşti pe lângă ce a adus Unifarm-ul, dar urmează de mâine să înceapă să sosească cantităţi importante de materiale şi să fie distribuite în regim de urgenţă de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă cu titlu gratuit, fiind finanţate din bugetul de stat către unităţile sanitare şi către personalul care este în linie de front în această luptă”, a precizat Arafat, în declaraţia de presă susţinută la sediul MAI.

 

Secretarul de Stat Raed Arafat a reamintit că în data de 19 martie s-a semnat ordinul Comandantului acţiunii pentru constituirea Comitetului responsabililor zonali pe specialitate Anestezie Terapie Intensivă şi nominalizarea membrilor în contextul infecţiilor cu SARS-CoV-2 care va răspunde, prin responsabilii zonali, de fiecare zonă din ţară, de organizarea modului de preluare şi rezolvare a cazurilor (mai ales pe terapie intensivă), sub coordonarea secretarului de stat în MS Horaţiu Moldovan, în colaborare şi cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Referitor la operaţionalizarea Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, Arafat a precizat că „este în legătură cu toate centrele judeţene şi cu centrul din municipiul Bucureşti şi a devenit locul în care acum avem toate datele care se concentrează pentru a face actul de coordonare mult mai uşor pentru toate structurile”.

Totodată, secretarul de stat a spus că Ministerul Apărării Naţionale continuă „construirea şi instalarea” spitalului militar ROL 2 în curtea Spitalului Aslan, unde vor fi tratați „pacienţi cu gravitate uşoară sau medie, sau chiar de terapie intensivă care sunt afectaţi de COVID-19”.

 


Adaugati un comentariu


 

*