A patra Ordonanţă Militară: Medicii nu mai au voie să-şi dea demisia sau să refuze detaşarea

30 martie 2020 | 1 comentariu |

Persoanele de peste 65 de ani pot merge la doctor pe tot parcursul zilei, se interzice creșterea prețurilor la energie, salubritate și carburanți, circulația în grup de 3 persoane se va aplica exclusiv pietonilor, iar cine nu respectă izolarea va suporta cheltuielile de carantină.

 

România se apropie cu pași repezi de 2000 de îmbolnăviri cu noul coronavirus, așa că autoritățile se pregătesc de aplicarea Scenariului IV privind măsurile de prevenire și limitare a răspândirii COVID-19, iar aseară, ministrul de interne, Marcel Vela, împreună cu chestorul Bogdan Despescu și secretarul de stat Raed Arafat au anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că autorităţile instituie a patra Ordonanţă Militară prin care sunt stabilite noi măsuri care vor completa ordonanțele precedente și care se aplică, unele începând de astăzi, altele din 30 sau 31 martie.

Modicările Ordonanţei nr. 4, pe care am supus-o aprobării astăzi (duminică – n.r.) premierului şi Preşedintelui: sunt câteva domenii la care am intervenit, unele noi pe care le-am abordat şi unele zone pe care le-am îmbunătăţit ca administrare şi gestionare. Am permis deplasarea în afara locuinţei persoanelor peste 65 de ani şi în intervalul orar 20-21 pentru a asigura nevoile animalelor de companie sau domestice. Pentru ieşirile în acest interval orar nu este nevoie de declaraţii”, a anunţat ministrul de Interne, Marcel Vela.

 

Astfel, măsurile de izolare pentru persoanele cu vârstă peste 65 de ani vor fi mai permisive, iar dacă merg la proceduri medicale, tratamente oncologice sau dializă, ori au nevoie să iasă din casă pentru a-și îngriji animalele de companie, o pot face și în afara intervalului orar 11,00 și 13,00, cum era prevăzut în Ordonanţa Militară nr. 3.

Tot pentru persoanele peste 65 de ani, Vela a cerut farmaciilor și agenților economici care vând produse alimentare „să facilitate accesul persoanelor peste 65 de ani între orele 11,00-13,00”.

Totodată, „interdicția privind circulația persoanelor într-un grup mai mare de 3 persoane se aplică exclusiv circulației pietonale”, cu condiția să fie respectate măsurile de prevenție și protecție stabilite prin ordonanțele anterioare și prin Decretul privind starea de urgență.

De asemenea, autorităţile publice vor monta dispozitive cu dezinfectant la intrarea în blocuri şi vor dezinfecta scările şi lifturile, pentru a încerca să oprească răspândirea cu noul coronavirus, a declarat, duminică, ministrul Marcel Vela. De asemenea, medicilor li se vor pune la dispoziţie spaţii de cazare.

Pentru a proteja cetăţenii care locuiesc în blocuri sau în zone aglomerate, am stabilit ca autorităţile publice să monteze dispozitive cu dezinfectant la intrarea în blocuri şi să dezinfecteze scările de bloc şi lifturile”, a explicat ministrul Vela.

 

Tot prin noua ordonanță militară s-a stabilit că medicii, asistenții medicali și personalul din sistemul sanitar public nu mai au voie să demisioneze în această perioadă și nici să refuze detașarea, iar ministerele cu rețea sanitară proprie și autoritățile administrației publice locale care au în subordine sau în coordonare unități sanitare vor asigura, la cerere, spații hoteliere destinate repausului între ture sau gărzi personalului din sistemul public sanitar, în vederea prevenirii răspândirii virusului COVID-19 în rândul cadrelor medicale sau al familiilor acestora.

Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că medicii primari, specialiști sau rezidenți angajați ai unităților sanitare pot fi detașați la alte unități medicale și „nu pot refuza detașarea. Dacă detașarea se face în altă localitate decât cea de domiciliu, autoritățile locale au obligația de a le asigura cazarea și masa”. Secretarul de stat a mai spus că refuzul la internare a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale „cade sub incidența penală. Pacienții nu pot fi refuzați pe motiv că nu există confirmarea că sunt sau nu negativi”, iar o altă măsură prevăzută de Ordonanța Militară 4 este acea că până la încetarea stării de urgență, serviciile de Ambulanță trec în subordinea Inspectoratelor pentru Situații de Urgență.

Totodată, „pe perioada stării de urgență se autorizează Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare, Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN1 și Ecologie, Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” pentru avizarea/autorizarea materialelor, componentelor, echipamentelor și dispozitivelor medicale necesare pentru prevenirea și combaterea răspândirii, precum și pentru tratamentul infecției cu virusul SARS-CoV-2, respectiv a biocidelor”.

 

 În perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate și carburanți nu pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanțe militare, acestea putând fi doar diminuate, în funcție de cerere și ofertă.

Pentru personalul din poziţii critice din domeniul energetic se instituie izolare la locul de muncă. „Se instituie, pentru o perioadă stabilită de angajator, măsuri de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul care ocupă funcții esențiale pentru asigurarea funcționării producției, transportului și distribuției energiei electrice și gazelor naturale, a activităților de întreținere și mentenanță a echipamentelor și instalațiilor specifice, precum și a celorlalte activități de aprovizionare, respectiv, extracție, producție și procesare a resurselor și materiilor prime și/sau semiprocesate energetice necesare funcționării corespunzătoare Sistemului Energetic Național în concordanță cu prevederile Planurilor proprii de continuitate a activităților de bază în cazul instituirii stării de urgență pe teritoriul României. Refuzul izolării preventive de către personalul prevăzut la alin.(1) atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, după caz”, prevede Ordonanța militară nr. 4.

 

Angajatorii şoferilor de TIR le vor pune acestora la dispoziţie spaţii de izolare, iar autorităţile le spun acestora la dispoziţie spaţii contracost. „Conducătorii auto care intră în ţară, cei care conduc maşini mai mari de 3,4 tone au trei opţiuni, pentru a-şi proteja familiile: angajatorul le pune la dispoziţie un spaţiu de izolare, fie stau acasă cu familia, fie autorităţie pun la dispoziţe, contra cost cazarea pentru 14 zile”, a explicat ministrul de Interne Marcel Vela.

Aceleaşi măsuri sunt luate, prin Ordonanţa Militară nr. 4 şi pentru piloţi şi personalul navigant.

De asemenea, „transportul maritim și pe căile navigabile interioare, accesul navelor în porturile românești, precum și inspectarea și operarea navelor se desfășoară fără restricții, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a infectării cu COVID19, impuse de Ministerul Sănătății”.

Totodată „se interzice accesul piloților la bordul navelor maritime și fluvio-maritime, sosite din zonele de risc roșu sau galbene, dacă nu dispun de echipamentul de protecție stabilit de Ministerul Sănătății”, potrivit actului normativ.

 

Românii care nu vor respecta condiţiile izolării la domiciliu vor intra direct în carantină şi vor suporta cheltuielile.

Am stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu, identificaţi şi verificaţi ca atare, dacă încalcă regulile izolării, intră direct în carantină şi vor suporta toate cheltuielile acestei carantine”, a spus Vela.

Potrivit ministrului, cei care nu respectă carantina vor intra încă 14 zile în carantină de când au încălcat carantina şi vor suporta şi ei toate cheltuielile.

Totodată, interdicția privind circulația persoanelor într-un grup mai mare de 3 persoane nu se mai aplică decât circulației pietonale.

Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor Ordonanței Militare: Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția locală, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, Poliția de Frontieră Română, Direcțiile de Sănătate Publică, conducătorii autorităților administrației publice locale, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Ministerul Sănătății și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

Nerespectarea acestor măsuri atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală.

Documentul integral poate fi consultat AICI.

 



Comentarii (1)

  1. Dragan Gela-Camelia spune:

    Poate si mai dur ar fi fost nevoie, nu este o ingradire a libertatilor, este o necesitate!!! Sa trecem cu bine peste, ca avem timp, am vazut totusi ca de multe ori libertatea a fost inteleasa gresit, iar prea multa duce la haos. Oamenii inca nu inteleg ca depinde de noi sa intrerupem lantul multiplicarii acestui inamic invizibil. Sanatate tuturor!!!

Adaugati un comentariu


 

*