Măsuri de prevenție a noului coronavirus și la CJAS Buzău

11 martie 2020 | 0 comentarii |

Activitatea instituției se va muta în mare parte în online și se vor folosi mai frecvent serviciile poștale. Important este ca sistemul informatic să fie funcțional și să facă față solicitărilor.

 

În contextul evoluției galopante a noului coronavirus și creșterii riscurilor epidemiologice existente, cuvintele „prevenție”, „protecție” și „responsabilitate” au căpătat o conotație mult mai puternică pentru fiecare dintre noi. Fără a intra în panică și păstrându-ne calmul, putem să ne protejăm eficient și să evităm răspândirea temutului virus, dacă avem un comportament adecvat și respectăm cu strictețe recomandările specialiștilor și măsurile dispuse de autorități, chiar dacă pentru asta este necesar să ne modificăm întrucâtva modul obișnuit de viață.

Numeroase instituții publice, dar și firme a căror activitate permite acest lucru, și-au mutat o mare parte a activității în online, ca măsură de prevenire a răspândirii infecțiilor cu COVID – 19.

După Casa de Pensii, Primăria Buzău și instituțiile din subordine, ANAF și alte instituții publice, dar și unii agenți economici care au luat măsuri de prevenție și își desfășoară activitatea, în această perioadă, mai mult în mediul online, conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) propune buzoienilor asigurați, furnizori de servicii medicale și angajatorilor persoane juridice un set de măsuri preventive și le solicită să intre în incinta instituției numai dacă prezența lor este strict necesară. În plus, „accesul se va face după dezinfectarea mâinilor înainte de intrare dar și după părăsirea institușiei, iar staționarea în incinta CJAS trebuie limitată doar la perioada strict necesară”, transmite conducerea Casei.

 

În vederea rezolvării unor situații necesare, cu referire la actualizarea categoriilor de asigurat / emiterea adeverințlor de asigurat, se propune transmiterea documentelor prin poșta electronică / corespondența poștală, la adresa de e-mail: office@casbz.ro sau la adresa de corespondență: Buzău, str. Crizantemelor nr. 18, Jud. Buzău, iar informațiile necesare să fie solicitate la numerele de telefon: 0238/717.834 și 0800.800.989.

Pentru depunerea certificatelor de concediu medical, a centralizatoarelor, respectiv a cererilor de restituire indemnizații de concediu medical se va utiliza, de către agenții economici, numai corespondența poștală. În vederea actualizării dosarului depus de agenții economici privind recuperarea indemnizațiilor de concediu medical, urmare primirii unor notificări de refuz la plată, documentele solicitate în notificare (exemplu adeverință stagiu de cotizare, cont bancar) vor fi transmise prin corespondența postală sau la adresa de e-mail: cm3@casbz.ro. Modificările impuse pe certificatele de concediu medical și solicitate prin notificarea transmisă persoanelor juridice se va opera pe exemplarul de certificat de concediu medical aflat la agentul economic și se va transmite CAS Buzău prin corespondența poștală”, menționează conducerea instituției, într-un comunicat remis presei.

 

Citește și: „În plină alertă de coronavirus, sistemul informatic al CNAS este nefuncțional”

 

Având în vedere faptul că sistemul informatic al instituției dă „rateuri” adesea, conducerea Casei a decis că, în situația în care nu se poate realiza comunicarea cu sistemul informatic, pentru asigurarea accesului liber la pachetul  de servicii medicale de bază, furnizorii de servicii medicale acordă persoanelor asigurate servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale pe bază documentelor justificative aferente fiecarei categorii de asigurat (de exemplu: adeverința de salariat, adeverința de elev/student, cupon de pensie, adeverința de beneficiar al legii nr. 416/ 2001 privind ajutorul social, etc).

Cererile însoțite de documentele necesare obținerii de dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu se transmit casei de asigurări de sănătate prin corespondența poștală, respectiv documentele: actul de identitate (în copie), codul numeric personal – CNP/cod unic de asigurare, prescripţia medicală pentru dispozitivul medical, şi certificatul de încadrare în grad şi tip de handicap pentru echipamentele pentru oxigenoterapie şi ventilaţie noninvazivă, după caz, dovada calității de asigurat (copie cupon de pensie/adeverință de salariat). Pentru copiii în vârstă de până la 14 ani se ataşează prescripţia medicală pentru dispozitivul medical recomandat, cu specificarea domiciliului copilului, şi certificatul de naştere (în copie), codul numeric personal – CNP/cod unic de asigurare. Deciziile emise de CAS Buzau, de aprobare pentru procurarea/închirierea dispozitivului medical se comunică asiguraților beneficiari prin poștă”, se menționează în comunicatul CJAS Buzău.

Potrivit datelor oficiale, până acum se înregistrează 30 de cazuri de îmbolnăvire la nivel național, ultimul caz diind confirmat în această dimineață. Este vorba de o femeie,  43 ani, contact al pacientului care a fost internat în Spitalul Gerota, care este medic în acest spital.

 


Adaugati un comentariu


 

*