Vaccinarea s-ar putea realiza și în farmacii, din această toamnă

13 iulie 2020 | 0 comentarii |

Colegiul Farmaciștilor și conducerea CNAS par să fi ajuns la un acord privind impactul asupra sănătății publice a administrării preventive a vaccinului gripal și de către farmaciști, iar măsura ar putea fi extinsă și la un posibil vaccin anti-COVID, atunci când va apărea pe piață.

 

Discuțiile dintre organizația profesională a farmaciștilor și autorități despre revalorizarea profesiei de farmacist și recunoașterea acestor profesioniști ca o verigă importantă în domeniul medical par să facă, după ani de discuții și negocieri, primii pași spre normalitate. Așa cum sublinia încă de acum doi ani pentru SănătateaBuzoiană.ro farm. dr. Răzvan Prisada, președintele filialei Buzău a Colegiului Farmaciștilor și vicepreședinte al Colegiului Național al Farmaciștilor, este timpul să se schimbe „un pic” managementul farmaceutic și în România, la fel cum se întâmplă și în alte țări europene de ani buni, iar în același timp este necesară o revalorizare a profesiei de farmacist. „Este necesar să ne concentrăm mai mult pe terapie, pe nevoile reale ale pacientului, pe monitorizarea și complianța acestuia la tratament, pe urmărirea eventualelor recții adverse ale medicamentelor pe care i le eliberăm, pe o mai apropiată colaborare cu medicii prescriptori. O implicare mai mare din partea noastră pe componenta de sănătate publică ar face ca pacientului să-i parvină informații corecte despre medicamente, vaccinuri, posibile efecte adverse sau secundare ale unor medicamente, despre incompatibilitatea unor tratamente, ceea ce va duce și la o creștere a calității vieții și la diminuarea efectelor nedorite rezultate din informarea din surse neautorizate”, consideră farmacistul Prisada.

 

Adela Cojan

Discuții pe această temă au avut loc între profesioniștii din domeniul farmaceutic și autorități și la începutul acestei luni. În urma acestora, așa cum a precizat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, s-a ajuns la concluzia că este benefic și chiar necesar ca și farmaciștii din România să fie valorificați mai eficient în procesul de sănătate, astfel că s-a făcut un prim-pas în acest sens și se lucrează deja la un act normativ care să prevadă ca vacinarea antigripală să poată fi efectuată şi în farmacii.

Suntem în demersuri foarte avansate în momentul de faţă pentru a implementa un proiect inclusiv pentru posibilitatea vaccinării pacienţilor, în special vaccinul gripal, în farmacii”, a declarat șefa CNAS, menționând că joi, la nivelul Guvernului a avut loc o discuţie „în care în fază avansată se află un demers legislativ prin care dorim ca acest vaccin antigripal care trebuie început din toamnă să poată fi implementat şi la nivelul farmaciilor”.

 

Proiectul de act normativ se referă, potrivit oficialului CNAS, doar la vaccinul gripal, care însă s-ar putea sincroniza cu administrarea în farmacii și a unui eventual vaccin anti-COVID, dacă acesta va apărea anul acesta.

Adela Cojan a spus că este posibil ca vaccinul gripal să se poată administra în farmacii, dar pentru că deocamdată nu există o rectificare bugetară care ar permite efectuarea acestuia ca măsură de prevenţie (adică decontat de stat) „să poată fi făcut la cerere şi contra cost. Bineînţeles, cu respectarea criteriilor de calitate a efectuării acestui act terapeutic într-o incintă de farmacie, bineînţeles cu autorizarea corespunzătoare a spaţiilor respective şi cu pregătirea şi formarea personalului farmaceutic în sensul efectuării acestui vaccin antigripal în sediul farmaciei”, a mai spus președntele CNAS.

Aceasta a menționat, totodată, că doreşte să promoveze un act normativ prin care să fie permanentizată telemedicina „în ideea menţinerii unei protecţii a pacientului cât şi a personalului medical” și să se mențină „posibilitatea efectuării consultaţiei la distanţă în ambulatoriile de specialitate”.

 

Farm. dr. Razvan Prisada

Farmaciștii consideră că este un prim-pas, dac că sunt necesari mult mai mulți pentru ca profesia de farmacist să fie plasat acolo unde îi este locul. Chiar dacă sunt conștienți că „a apus” componenta idilică a profesiei lor, când farmacistul participa direct la prepararea unor medicamente, farmaciștii consideră că este posibil și chiar necesar să se găsească alte părghii prin care această profesie să fie revalorizată.

În contextul alunecării către componenta comercială și a dezvoltării fulminante a industriei farmaceutice, farmacia și farmacistul trebuie să găsească alte mijloace prin care să ajungă la pacient, să nu se rezume doar la eliberarea de medicamente și produse conexe, ci să participe, efectiv, la actul medical, prin activități de informare și de prevenție, să ofere chiar unele servicii care acum sunt prestate doar de medici. Putem, spre exemplu, să măsurăm o glicemie, o tensiune sau să vaccinăm persoana care achiziționează un vaccin din farmacie (bineînțeles, după o instruire prealabilă în acest sens), pentru a avea siguranța că nu va transporta serul în condiții nerecomandate și că vaccinnul este corect efectuat”, a mai spus farmacistul Răzvan Prisada.

 

El susține că trebuie urmat exemplul unor țări precum Anglia, Franța, Spania sau Portugalia unde astfel de practici există de 5-10 ani și unde, pentru că au dat rezultate foarte bune, sunt recunoscute și au început să fie decontate de stat, pentru că au contribuit radical la îmbunătățirea stării de sănătate a poplației și la diminuarea costurilor din sistemul medical.

În plus, vicepreședintele Colegiului Național al Farmaciștilor consideră că în timpne vom fideliza astfel pacienții, la fel ca medicii de familie și, împreună cu aceștia, am putem realiza chiar activități de screening și catagrafieri pe categorii de vârstă sau/și afecțiuni, așa cum se întâmplă deja în unele țări europene unde, prin astfel de practici, nu numai că s-a schimbat radical statutul farmacistului, dar a crescut foarte mult și gradul de sănătate al populației”, a mai spus Prisada.

El subliniază de asemenea importanța unor relații bune cu Ordinul asistenților, cu ONG-urile de pe plan local, pentru că sunt implicați în viața societății, considerând totodată că trebuie susținuți și încurajați farmaciștii și asistenții de farmacie aflați la început de carieră, oamenii care au ceva de spus!

 


Adaugati un comentariu


 

*