UMF Cluj, inclusă în noile alianțe ale Universităților Europene

Până acum, din această structură academică europeană făceau parte alte șase universități din România, iar UMF Cluj este prima universitate de Medicină și Farmacie din țară care li se alătură.

 

La nivelul Uniunii Europene s-au înființat, în cursul anilor precedenți, 24 de alianțe transnaționale între universitățile din 26 de țări membre ale comunității europene. Alianța Universităților Europene include 165 de instituții de învățământ superior dintre care 24 au fost acceptate recent, conform unui anunț făcut de Comisia Europeană. Prin intermediul acestor structuri, instituțiile de învățământ vor primi fonduri de la Comisia Europeană, iar studenții și cadrele didactice vor beneficia de mai multe facilități și posibilități de schimb de experiență.

În Universităţile Europene sunt incluse diferite tipuri de instituţii de învăţământ superior, de la universităţi de ştiinţe aplicate, universităţi tehnice, şcoli de artă, de film şi media, până la universităţi complexe şi de cercetare intensivă. Fiecare alianţă este compusă, în medie, din şapte instituţii de învăţământ superior.

În timp ce unele alianţe sunt cuprinzătoare şi acoperă toate disciplinele, altele se concentrează pe dezvoltarea durabilă, sănătate şi bunăstare, digitalizare şi inteligenţă artificială, artă, inginerie sau spaţiu.

 

Între cele 165 de universități membre se numărau și șase instituții de învățământ superior din România, respectiv Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica din Timişoara, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea din Petroşani, Universitatea de Vest din Timişoara. Acestora li s-a alăturat, la finele săptămânii trecute, UMF Iuliu Hațieganu, care devine astfel prima universitate de Medicină și Farmacie din România care face parte din Alianța Universităților Europene.

Instituţiile incluse în aceste structuri academice europene vor deveni campusuri inter-universitare, în cadrul cărora studenţii, doctoranzii, cadrele didactice şi cercetătorii vor putea circula fără oprelişti, îşi vor pune în comun expertiza, platformele şi resursele pentru a furniza programe de învăţământ sau module comune care să acopere diverse discipline.

Totodată, Universităţile Europene vor contribui la dezvoltarea economică durabilă a regiunilor în care sunt situate, întrucât studenţii lor vor colabora îndeaproape cu întreprinderi, autorităţi municipale, cadre universitare şi cercetători pentru a găsi soluţii la provocările cu care se confruntă regiunile respective. În plus, diplomele (de licență, master sau doctorat) vor menționa nu doar universitatea absolvită, ci și consorțiul european, ceea ce va crește prestigiul și va ajuta la recunoașterea studiilor.

 

Prof. dr. AncaBuzoianu

UMF Cluj face parte din alianţa NeurotechEU (European University of Brain and Technology), alături de alte şapte universităţi din Marea Britanie, Suedia, Olanda, Turcia, Spania, Germania şi Ungaria, printre care se numără instituții de prestigiu precum Universitatea Oxford, Karolinska Institutet din Stockholm, Universitatea Radboud din Nijmegen, Universitatea din Bonn, Universitatea din Debrecen… Proiectul îşi propune construirea și consolidarea unei reţele de excelenţă în cercetare în domeniul neuroştiinţei şi neurotehnologiilor, în scopul de a creşte competitivitatea educaţiei, cercetării, economiei şi societăţii europene.

Rectorul UMF Cluj, prof.dr. Anca Buzoianu, a declarat cu ocazia includerii instituției în alianțele Universităților Europene că „este o mare realizare pentru universitatea noastră şi pentru învăţământul medical românesc. Să facem parte din alianţa Universităţilor Europene, alături de instituţii de mare valoare, reprezintă o oportunitate deosebită pentru cadrele didactice şi studenţii noştri, care vor avea posibilitatea să studieze şi să cerceteze în universităţile partenere. Cred că pentru studenții noștri, să ai diplomă de absolvent al acestui consorțiu este extraordinar… Ne bucurăm că am mai făcut un pas spre recunoaşterea europeană a Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu”.

 

Potrivit comunicatului de presă transmis de Comisia Europeană, Vicepreședintele pentru Promovarea Modului de Viață European, Margaritis Schinas a anunțat că toate cele 41 de Universități Europene, care includ 280 de instituții de învățământ superior din toate statele membre dar și din afara Uniunii, vor primi o susținere financiară în valoare de 287 milioane de euro din bugetul Uniunii Europene. Astfel, fiecare alianță va primi până la 5 milioane de euro din programul Erasmus+ și până la 2 milioane de euro prin programul Horizon 2020, „pentru a-și pune în aplicare planurile și a pregăti calea pentru alte instituții de învățământ superior din Uniunea Europeană”. Finanțarea din ambele programe este un pas important spre consolidarea interacțiunilor dintre Spațiul European de Educație și Spațiul European de Cercetare.

Mariya Gabriel, Comisarul pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret se declară „încântată de faptul că o serie atât de diversificată de instituții de învățământ superior din toate statele membre, dar și din alte țări, sunt acum implicate în cele 41 de universități europene. Pandemia COVID-19 a arătat că singura modalitate de recuperare din criză este o cooperare mai puternică dincolo granițe, discipline și culturi.”

 


Adaugati un comentariu


 

*